Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Mevlüt Çavuşoğlu: «Τουρκία, είναι η ώρα να καταρρεύσει τους μύθους. Η Ευρώπη...

Mevlüt Çavuşoğlu: «Τουρκία, είναι η ώρα να καταρρεύσει τους μύθους. Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να κάνει χωρίς την Τουρκία»

41
0

Άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Mevlüt Çavuşoğlu που δημοσιεύθηκε στην “The Telegraph” με τίτλο «Τουρκία, είναι η ώρα να καταρρεύσει τους μύθους. Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να κάνει χωρίς την Τουρκία».

Οι αστικοί μύθοι για την Τουρκία έχουν φτάσει σε ευρωπαϊκές δημόσιες συζητήσεις. Κάποια στιγμή πρέπει να διευκρινίσουμε μερικά από αυτά. Επιτρέψτε μου να το πράξω αυτό, σε πέντε βασικά ζητήματα.

Συρία:

Η Τουρκία, έχει δοκιμάσει κάθε δρόμο για να επιτύχει τρεις στόχους. Πρώτον, καταβάλλει προσπάθειες για την άμβλυνση του ανθρωπιστικού πόνου. Ο αριθμός των σύριων προσφύγων στην Τουρκία, έχει ξεπεράσει τα 5,5 εκατομμύρια (πενταπλάσιος πληθυσμός της πόλεως Μπέρμιγχαμ) και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία. Έχουμε γίνει ο πρώτος κατά κεφαλήν μέτοχος χώρα στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεύτερον, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να μην επιτρέψουμε κανένα πεδίο ζωής σε τρομοκρατικές οντότητες στην Συρία. Η Τουρκία χρησιμοποιεί ισχύ κατά του PKK / YPG και του Daesh και καταβάλει μέγιστη δυνατή προσοχή ώστε να μην βλάψει τους αμάχους.

Θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τη σκοτεινή προπαγάνδα που σκοπεύει να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για το ρόλο της Τουρκίας στη Συρία. Έχουμε επίσης αποκαλύψει την αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ των τρομοκρατικών δικτύων, όπως οι τρομοκράτες του PKK/YPG που ισχυρίζονται ότι παλεύουν με την Daesh, αλλά τους επιτρέπουν να περιπλανηθούν ελεύθερα.

Τρίτον, η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να προωθήσει μια πολιτική λύση. Από τις συνομιλίες της Αστάνα, μέχρι το συνέδριο της Σότσι και στις συνομιλίες της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η Τουρκία ήταν υπέρ μιας λύσεως που βασίζεται στη εδαφική ακεραιότητα της Συρίας που αντανακλά τη βούληση του συριακού λαού.

Η επιχείρηση Κλαδί Ελιάς που ξεκίνησε η Τουρκία, που αποσκοπεί την προστασία των πολιτών μας, παράλληλα αποκοπεί την ειρήνη με τη λήψη μέτρων κατά της απειλής για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, που θέτουν οι τρομοκρατικές οντότητες. Η καταπολέμηση μας με την Daesh, δεν πρέπει να σημαίνει ότι δεν πολεμάμε με τους άλλους τρομοκράτες. Ζητάμε από τις ΗΠΑ και από άλλους να σταματήσουν να οπλίζουν το PKK / YPG.

Η Μέση Ανατολή: η περιοχή αυτή γειτνιάζει με την Ευρώπη και χρειάζεται επειγόντως μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Στην Ευρώπη αποκαταστάθηκε η ειρήνη όταν, στο Ελσίνκι στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αναγνωρίσθηκε το απαραβίαστο των συνόρων και δεσμεύθηκε για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες. Η Μέση Ανατολή χρειάζεται αυτή τη σύμβαση τώρα περισσότερο από ποτέ για να βρει τη δική της ειρήνη.

Τα εθνικά κράτη δέχονται επίθεση από διακρατικές δυνάμεις, ενώ μερικές χώρες είναι υπό επίθεση από επιβλαβείς διακρίσεις, αιρέσεις και τρομοκρατία. Για την ανθεκτικότητα των εθνικών κρατών, χρειάζεται ενίσχυση έναντι αυτών των επιβλαβών δυνάμεων. Η λύση για την ασφάλεια και την ευημερία όλων, σε ολόκληρη την περιοχή και πέρα από την περιοχή για την ασφάλεια και την ευημερία είναι αυτή και όχι η ατελείωτη καταστροφή των κρατών.

Η περιοχή χρειάζεται μια εγχώρια διαμόρφωση που υιοθετεί τα υπάρχοντα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου και την ύπαρξη ενός κράτους για τους Παλαιστινίους, όπως όρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από επτά δεκαετίες.

Ο θεμελιώδης προσανατολισμός της Τουρκίας: Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αποφασιστικός, ενεργός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και μια δημοκρατία που φιλτράρει μαζικούς κινδύνους προτού φθάσουν στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η Τουρκία αποτελεί το βασικό κομμάτι του ευρωπαϊκού και διατλαντικού σώματος. Είναι αλήθεια ότι ο λαός μας είναι δυσαρεστημένος με τις θέσεις των αρκετών συμμάχων σε διάφορα θέματα. Μπορεί να υπάρχει ενότητα στην ποικιλομορφία, αλλά πρέπει να σταματήσουμε πριν προχωρήσουμε από την πολυμορφία στην αντίφαση και να επιδείξουμε αμοιβαία (όχι μονόπλευρη) αλληλεγγύη.

Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ: είναι προς όφελος όλων και ο ρυθμός των βημάτων της ένταξης δεν ελέγχεται από την Τουρκία αλλά από την ΕΕ. Αλλά ας θέσουμε την προοπτική μας σωστά: χωρίς την Τουρκία, η Ευρώπη θα παραμείνει εκτεθειμένη και ευάλωτη. Από οικονομική άποψη, η Τουρκία αποτελεί πλεονέκτημα, χάρη σε μια οικονομία που αναπτύσσεται σε επίπεδα που κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα ήθελε να μιμηθεί. Επομένως, η ιδέα ότι η Τουρκία θα είναι επιβάρυνση για την ΕΕ είναι σίγουρα εσφαλμένη.

Θα ήταν σκόπιμο να προετοιμάσουμε τους λαούς μας για το θετικό ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά να υποτασσόμαστε στους εξτρεμιστές που απειλούν να επαναπροσδιορίσουν το πολιτικό κέντρο σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η προστασία της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ευημερίας, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ακραίες συρροές, και η Τουρκία αποτελεί το μέρος της λύσης. Το καθεστώς της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, αποτελεί το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει.

Η Δημοκρατία στη Τουρκία: Πριν από 20 μήνες, μια ομάδα φανατικών προσπάθησε να ανατρέψει τη δημοκρατία στην Τουρκία με βία. Σε μια επική αντίσταση, ο λαός και το κράτος της Τουρκίας, νίκησαν αυτήν την επιχείρηση της μιας νέας μορφής τρομοκρατικής οργάνωσης που ονομάζεται FETÖ.

Ο τουρκικός λαός θέλει να ζήσει σε μια δημοκρατική χώρα. Τώρα, διανύουμε μια απαραίτητη φάση, κατά την οποία πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη της FETÖ, συμπεριλαμβανομένων των κρυφών κυψελών, ότι απομακρύνονται από όλες τις θέσεις εξουσίας στα κρατικά όργανα, τα μέσα ενημέρωσης, τις επιχειρήσεις και τον ακαδημαϊκό κόσμο. Αυτή είναι μια οδυνηρή διαδικασία, αλλά ενεργούμε αυστηρά εντός των ορίων του νόμου. Υπάρχουν μηχανισμοί για την αναθεώρηση των αποφάσεων. Παράλληλα με αυτά, καταπολεμούμε ταυτόχρονα και με άλλους τρομοκράτες πέραν των συνόρων μας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τελειώσει μόλις όταν δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη για αυτό, και τότε η Κυβέρνηση μας θα είναι πιο ευτυχισμένη από όλους για αυτό.

Στην εποχή μας, οι πληροφορίες και η παραπληροφόρηση που ρέουν προς όλες τις κατευθύνσεις με πρωτοφανές τρόπο, συγχέουν ακόμα και τους πιο σοφούς. Ωστόσο, είναι καιρός να προχωρήσουμε πέρα από τις τέτοιες συγχύσεις, όλοι μας για τις επαφές και τις διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στην Τουρκία και ΕΕ και να δείξουμε αμοιβαία αλληλεγγύη.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz