ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ « Η ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»
ΚΟΜΟΤΗΝΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Στο συνέδριο που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (Π.ΕΚ.Ε.Μ.) με θέμα «Η δίγλωσση εκπαίδευση και η εφαρμογή της στα Μειονοτικά σχολεία» αποκομίστηκαν διάφορα συμπεράσματα όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο υπάγεται η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Έγιναν ανασκοπήσεις των υπαρκτών προβλημάτων της Μειονοτικής Εκπαίδευσης και υποβλήθηκαν προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.
Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ:
Μη ύπαρξη νηπιαγωγείου όπου η εκμάθηση σε αυτήν να γίνεται στην τουρκική, δηλαδή στην μητρική γλώσσα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Λαμβανόμενοι υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης και το μέλλον της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης παρατηρούμε ανυπαρξία λειτουργικής υπηρεσίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης όσον αφορά την εποπτεία της εκπαίδευσης των αξιών, τον οδηγό κατάρτισης, την επικοινωνία με την οικογένεια και τις επιδόσεις των μαθητών.
Μη πραγματοποίηση σεμιναρίων επιμορφωτικού περιεχομένου και ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης στους εκπαιδευτικούς των Τουρκικών Μειονοτικών Σχολείων της Δυτικής Θράκης.
Αναβλήθηκαν τα σεμινάρια των «Τουρκικών Σχολικών Βιβλίων» που απαιτούσαν να γίνουν οι δάσκαλοι της Τέως Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχει καμία συνεργασία και «αδελφοποίηση» μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και της Τουρκίας.
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχουν ανεπάρκεια και έλλειψη σχολικών εργαλείων και εξοπλισμού, βιβλιοθηκών και εκπαιδευτικών.
Έλλειψη Μειονοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για τα παιδιά της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης καθώς και έλλειψη τάξεων για την Ειδική Αγωγή των μαθητών στα Μειονοτικά Σχολεία.
Σταδιακή ελάττωση του ωρών μαθημάτων της Τουρκικής Γλώσσας στα Μειονοτικά σχολεία και η παραβίαση των νόμων που καταστούν την εκπαίδευση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης αυτόνομη και ανεξάρτητη.
Μείωση αριθμού μετακλητών εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν διοριστεί σύμφωνα με τη Μορφωτική Συμφωνία του 1951.
Ο μοναδικός διορισμός Μετακλητών Εκπαιδευτικών σε κεντρικά σχολεία της Κομοτηνής δεν ανταπεξέρχεται στις αυξανόμενες ανάγκες της συνολικής εκπαίδευσης της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Περιορισμός αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των Σχολικών Εφοριών στα Μειονοτικά Σχολεία.
Ανεπαρκής η πενθήμερη προθεσμία που δόθηκε με Υπουργική Απόφαση για εκλογές ανάδειξης Σχολικών Εφοριών.
Τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας στα Μειονοτικά Σχολεία δεν λαμβάνονται για την εκμάθηση της Τουρκικής Γλώσσας.
Λαμβάνοντας υπόψη πως η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης αποτελεί το 50% του πληθυσμού της Δυτικής Θράκης παρατηρούμε πως η ύπαρξη ενός μόνο Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη δεν ανταποκρίνεται στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μαθητών της Μειονότητας.
Ύπαρξη αβεβαιότητας και μη διαφάνειας όσον αφορά το νέο τμήμα της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
Ίδρυση νέου κτιρίου στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης.
Έρμαια και θύματα οι μαθητές της τρίτης τάξης στα Μειονοτικά Λύκεια εξαιτίας της διδασκαλίας στην Τουρκική γλώσσα διαφόρων μαθημάτων όπου μετέπειτα εξετάζονται σε αυτά τα μαθήματα στην Ελληνική γλώσσα ενώπιον μιας ανεξάρτητης επιτροπής.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ:
Ίδρυση Μειονοτικών Νηπιαγωγείων όπου η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται στην μητρική γλώσσα της Μειονότητας, δηλαδή στην Τουρκική στις περιοχές όπου υπάρχουν Μειονοτικά σχολεία.
Δημιουργία τοπικών και κινητών μονάδων που θα παρέχουν στους μαθητές των Μειονοτικών σχολείων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και στις οικογένειές τους λειτουργική υπηρεσία σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης όσον αφορά την εποπτεία της εκπαίδευσης των αξιών, τον οδηγό κατάρτισης, την επικοινωνία με την οικογένεια και τις επιδόσεις των μαθητών.
Να γίνονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σεμινάρια επιμορφωτικού περιεχομένου και σχετικά με την ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση στους εκπαιδευτικούς των Τουρκικών Μειονοτικών Σχολείων της Δυτικής Θράκης.
Πραγματοποίηση των υποσχεθέντων σεμιναρίων «Τουρκικών Σχολικών Βιβλίων» όπου απαιτούν οι δάσκαλοι των Αποφοίτων Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
Συνεργασία και «αδελφοποίηση» μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και της Τουρκίας.
Σύγχρονος σχολικός εξοπλισμός, εμπλουτισμός βιβλιοθηκών και διορισμός επαρκών εκπαιδευτικών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Λόγω της ιδιαιτερότητας των παιδιών της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ίδρυση επαρκών Μειονοτικών σχολικών ή δημιουργία τμημάτων εντός των Μειονοτικών σχολικών κτιρίων στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
Αναπροσαρμογή της Τουρκικής διδακτέας ύλης ανάλογα με τους προσδιορισθέντες νόμους του εκπαιδευτικού συστήματος της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και η αύξηση των ωρών μαθημάτων της Τουρκικής Γλώσσας.
Επαναύξηση του αριθμού των Μετακλητών Εκπαιδευτικών σε 35 και ο διορισμός τους στους Νομούς Ξάνθης και Έβρου.
Αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των Σχολικών Εφοριών των Μειονοτικών Σχολείων σύμφωνα με τις συμφωνίες και τους νόμους και η επιστροφή των αρμοδιοτήτων περί εκλογής δασκάλων των Σχολικών Εφοριών.
Ο ορισμός εύλογης προθεσμίας εκλογών ανάδειξης Σχολικών Εφοριών.
Λήψη ανάλογων μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας για την εκμάθηση της Τουρκικής Γλώσσας στα Μειονοτικά Σχολεία όπως γίνεται με την Ελληνική.
Ίδρυση Μειονοτικών Γυμνασίων και Λυκείων στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου για τους απόφοιτους των Μειονοτικών Σχολείων.
Εξάλειψη αβεβαιότητας και μη διαφάνειας όσον αφορά το νέο τμήμα της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και η εκπαίδευση των αποφοίτων του τμήματος αυτού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Μειονότητας.
Ίδρυση εν συντόμως ενός νέου κτιρίου στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης.
Εξάλειψη της εξεταστικής στην Ελληνική Γλώσσα των μαθημάτων των οποίων η διδασκαλία γίνεται στην Τουρκική από την ανεξάρτητη επιτροπή και στην οποία υπόκεινται οι μαθητές της Τρίτης Τάξης των Μειονοτικών Λυκείων.
Το συνέδριο που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης (Π.ΕΚ.Ε.Μ.) με θέμα «Η δίγλωσση εκπαίδευση και η εφαρμογή της στα Μειονοτικά σχολεία» ανέδειξε για άλλη μια φορά πως η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Το συνέδριο επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά την αξιολόγηση κατάστασης και προτάσεων για εύρεση λύσης. Η Π.ΕΚ.Ε.Μ. τονίζοντας για άλλη μια φορά τη συνεχώς επαναλαμβανόμενη επιθυμία της Δυτικής Θράκης για διάλογο, καλεί σε συνεργασία για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης την Ελλάδα και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας καθώς και την διεξαγωγή ανάλογων εργασιών με συναφείς οργανισμούς και ιδρύματα για την κάλυψη των αναγκών στον τομέα της εκπαίδευσης.