Yunanistan hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis, REAL FM radyosuna verdiği röportajda Kariye Camii’nin ibadete açılmasıyla ilgili konuştu.
Yunanistan hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis, REAL FM radyosuna verdiği röportajda Kariye Camii’nin ibadete açılmasıyla ilgili konuştu. Marinakis, Başbakan Miçotakis’in konuyu Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde gündeme getireceğini söyledi.
Sözcü Marinakis, “Yunan vatandaşlarının genelindeki yoğun rahatsızlık, çok büyük memnuniyetsizlik, hükümetin, Başbakanın ve diğerlerinin memnuniyetsizliğinin olduğu kesin. Bundan sonrası tabii ki diyaloğun ve bu aşamanın pek çok olumlu yanlarından birinin, bireysel hareketler ve tercihler konusundaki güçlü fikir ayrılıklarımızı da dile getirebiliriz, bunlardan biri de budur” dedi.
Marinakis şunları dile getirdi: “Türkiye ile diyaloğun kazancı şu anda, bu aşama nedeniyle ve esas olarak sınırlarımızın korunması ve güçlendirilmesi. Bu nedenle Avrupa’daki herhangi bir ülkeyle karşılaştırıldığında göç konusunda hem Evros’un (Meriç sınırı) hem de Ege’nin korunmasında mümkün olan en iyi muameleye sahip oluyoruz.
Çok uzun zamandır ihlalleri neredeyse tamamen ortadan kaldırdığımız bir aşamadayız ve bu diyalog bağlamında vize kolaylığı gibi faydaları olan olumlu girişimlerin elbette adalarda yaşayanlar üzerinde olumlu etkisi var.
Açıkçası Türkiye ile pozisyonlarımızda çok büyük farklılıklarımız var. Bir temel fark var, uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesini istediğimiz tek bir fark var. Ancak bunun ötesinde, üzerinde anlaşamadığımız, anlaşamamaya devam ettiğimiz ve herhangi bir geri adım atma eğilimi göstermediğimiz başka birçok şey var.”
Sözcü Marinakis, Muhalefeti, Başbakanın Türkiye ziyaretine karşı olup olmadığı, iki ülke arasında yakalanan sakin iklim, adalarda yaşayanlara sağlanan faydalar ve göçmen ve mülteci sorununun başarılı yönetimi konusunda tavır almaya davet etti.
Marinakis şöyle devam etti: “Bay Kasselakis birkaç gün boyunca birçok adaya gitti, sanırım bunu öğrendi ve rakamlar da ortada. Ne insan haklarına ne de adalıların kaygılarına saygının olmadığı utanç yapıları Moria ve İdomeni Yunanistan’ından o yıllardan bu yana ve bir önceki zorlu dönem boşluğundan sonra yüzde 90’lara varan bir azalmaya ulaştık. Diğer Avrupa ülkelerinin aksine, bölge sakinlerinin çok önemli bir talebiyle, yani akışları azaltma ve elbette belirli bir politika geliştirme talebiyle yüzleşmeyi başardık. Diyalog aşaması başladığı için sorunlar ortadan kalkmaz, anlaşmazlıklar da ortadan kalkmaz. Biz hiçbir yanılsamaya kapılmıyoruz ve Lahey’in yakın olduğuna da inanmıyoruz. Bunu zaten baştan beri söyledik. Başbakan da söyledi daha orada değiliz. Ama her şey alternatif meselesidir ve alternatif göstermeden sadece suçladığınızda, sadece popülist olursunuz ve muhalefet adına muhalefet yaparsınız.”