Ana Sayfa Yunanistan Haber “İlkbahar-Yaz, Sonbahar-Kış” İnşallah Başlarsınız!

“İlkbahar-Yaz, Sonbahar-Kış” İnşallah Başlarsınız!

1
0

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, “Dimetoka’daki Beyazıt Camii’nin restorasyonu 2025 yılı sonuna kadar tamamlanacak” dedi.

Yazılacak çok şey var, ama bu defasında bu ziyarete gölge düşürmemek açısından pek fazla üzerinde durmayacağım. Başlarsam Arta’daki Faik Paşa camiinden başlayacağım, yıkılmaya terk edilmiş Serez kentindeki eserlere gideceğim, oradan da Rodos’a geçerek yaşanan rezaleti kaleme alacağım ve akabinde Dimetoka’daki Beyazıt Camii ile bitireceğim. Şimdilik kalsın….

Arta’daki Faik Paşa Camii

Gümülcine, Dedeağaç ve Dimetoka’ya ekibiyle birlikte ziyarete gelen ve bazı tarihi eserlerde yapılan yenileme çalışmalarını inceleyen Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, 22 Mart 2017 tarihinde gece yarısı çıkan şüpheli bir yangında kül olan Dimetoka’daki Çelebi Sultan Mehmed Camii’ni (Beyazıt Camii) ziyaret etti. Bakan Mendoni yangın sonrası henüz başlamayan restorasyon çalışmalarının 2025 yılı sonunda tamamlanacağını da söyledi.

Bakan Mendoni, Beyazıt Camii’nde, Bakanlık Genel Sekreteri ve Bakanlık yetkililerinin yanı sıra Meriç (Evros) ili Tarihi Eserler Dairesi yetkilileri eşliğinde cami içinde ve dışında bir otopsi yaptı ve son ziyaretinden bu yana bu tarihi eserin özellikle de minaresinde büyük bir sorun yaşamadığını tespit etti.

Kültür Bakanı Mendoni, restorasyon ihale belgelerinin hazırlanması için uygulama çalışması hazırlanmakta olduğundan, sonbahar başında restorasyon projesinin ihalesinin yapılacağını vurguladı. Bayan Mendoni, “projenin bütçesi oldukça yüksek ve bunun tek çözümünün Kültür Bakanlığı tarafından yönetilen Geri Kazanım Fonuna dahil edilmesidir. Bu anıtın düzgün bir şekilde restore edilebileceği konusunda iyimseriz” ifadelerini kullandı.

Hazır yeri gelmişken sayın Bakana şunu sormak istiyorum; Türkiye ile karşılıklı yapılan ve Yunanistan’da değişik bölgelerde bulunan yaklaşık 20’nin üzerinde eserin restorasyon çalışmalarının akıbeti ne durumda acaba? Mesela Arta’daki Faik Paşa Camii……?

Gümülcine’de Kilisenin “esareti” altında bulunan Gazi Evrenos Bey İmareti’ni ziyaret etti.

Yunanistan Kültür Bakanı Mendoni ve ekibi daha önce Gümülcine’de Eyalet Başkanlığı’nda Başkan Metios’un da katıımıyla geniş bir toplantı yaptı. Toplantıda bölgede devam eden tarihi eserlerin restorasyon çalışmaları ve geleceğe yönelik projeler ele alındı.

Toplantı sonrası ekibiyle birlikte ve Gümülcine-Maronya Metropoliti Panteleimon ile birlikte Gazi Evrenos Bey İmareti’ni ziyaret etti. İmaret’te yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi adı. Ziyarette Gümülcine Belediye Başkanı Yannis Garanis de hazır bulundu.

Hatırlanacağı üzere Gazi Evrenos Bey İmareti bir şekilde Gümülcine’deki Vakıflar İdaresi tarafından Metropolitliğin bünyesine geçmiş ve Kilise Müzesi olarak hizmet veriyor. Oysa bu eser heybetiyle, malıyla mülküyle var olan vakfiyeleriyle tamı tamına bir Osmanlı eseri. Ancak bilinmeyen nedenlerden dolayı şu an Kilisenin “esareti” altında bulunuyor.

Mirasa, öz be öz malımıza mülkümüze sahip çıkmayan Gümülcine Vakıflar İdaresi’ne ne demeli? Yunanistan da bunu istemiyor mu? Hadi ordan!!!!!!

Adama, “NEREDEN BULDUN DA SAHİPLENİYORSUN?” diye sormazlar mı????

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz