Ana Sayfa Yunanistan Haber “İki Devletli Çözümleri Asla Kabul Etmeyeceğiz”

“İki Devletli Çözümleri Asla Kabul Etmeyeceğiz”

3
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Güney Kıbrıs’ın yeni Dışişleri Bakanı Kostantinos Kobo Atina’dan Türkiye’ye mesaj gönderdi: “İki devletli çözümleri asla kabul etmeyeceğiz”.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, göreve yeni başlayan Güney Kıbrıs’ın Dışişleri Bakanı Kostantinos Kobo ile Atina’da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrasında kameraların karşısına geçen iki Dışişleri Bakanı da yaptıkları açıklamalarda Türkiye’ye mesaj gönderi.

Yunan bakan Dendias şunları dile getirdi:

“Kıbrıs sorunu, Yunan dış politikasının en önemli ulusal önceliğidir”

“Kıbrıs sorunu, Yunan dış politikasının en önemli ulusal önceliğidir. Yunanistan, yeni oldubittilerin önlenmesi çabasında Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’nin yanında olmaya devam edecek. Sonuç olarak Maraş’ın statüsü ile ilgili olarak Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları açık ve nettir.

Kıbrıs sorununa karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmanın temel parametresi Türkiye’nin tutumudur. Kıbrıs sorununa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları temelinde, Avrupa müktesebatıyla uyumlu, iki toplumlu, iki bölgeli Federasyon çözümüne dayalı, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasına kesintisiz desteğimizi sürdürüyoruz.

“Kesin sonuçlara varmak için henüz çok erken”

Yunanistan ve Türkiye’deki trajik olaylar iki toplumumuzu bir araya getirdi. Türkiye’de insani bir trajedi yaşanıyor. Yunanistan, insani yardım gönderdi ve göndermeye devam ederken samimi bir tavırla Türkiye’ye yardıma koştu.

Üst düzey Türk yetkililer, fiili dayanışmamız ve ifade ettiğimiz duygular için Yunan hükümetine ve Yunan halkına alenen teşekkürlerini ifade ettiler. Türkiye’nin de Tempi’deki trajik kaza öğrenilir öğrenilmez destek mesajları gönderdiğini kendi adıma belirtmek istiyorum.

Türk Dışişleri Bakanı benim ilk muhatabımdı, başsağlığı dilemek için beni aradı. Yunanistan ve Türkiye’de yaşanan trajik olaylar iki toplumu bir araya getirdi, aramızda bir hava yarattı. Bu havanın siyasi düzeyde de devam ettirilip ettirilemeyeceği konusunda kesin sonuçlara varmak için henüz çok erken. Ancak bunu Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşmesi için kullanmamız gerektiğine inanıyorum ki bu Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına da olumlu yansıyacaktır.

Yunanistan, BM Tüzüğüne dayalı diyalogdan, Uluslararası Hukuka ve Uluslararası Deniz Hukukuna saygı gösterilmesinden, güç tehdidinin veya kullanımının kınanmasından kesinlikle yanadır.

Doğu Akdeniz, çevrenin korunmasında ve AB’nin enerji bağımsızlığında katalizör rolü oynayan bir bölge olarak ortaya çıkıyor. Yunanistan ve Kıbrıs bu yönde belirleyici rol oynayabilir.

Doğu Akdeniz bölgesindeki üçlü ve çok taraflı oluşumlar, Yunanistan – Kıbrıs (Güney) – Mısır, Yunanistan-Kıbrıs-İsrail ve 3+1 mekanizması (Yunanistan-Kıbrıs-İsrail + ABD) ve Uluslararası Örgütlerdeki mükemmel işbirliği devam ediyor. Revizyonizm ve yayılmacılık yenilmelidir. Uluslararası hukuka ve sınırların dokunulmazlığına saygı gösterilmelidir.”

“İki devletli çözümleri asla kabul etmeyeceğiz”

Güney Kıbrıs’ın Dışişleri Bakanı Kostantinos Kobo ise yaptığı konuşmasında, “iki devletli çözümleri asla kabul etmeyeceğiz” dedi ve şöyle devam etti:

“Yunanistan her zaman destekçimiz oldu, iki ülkenin ortak vizyonu Kıbrıs’ın yeniden birleşmesidir. Kıbrıs’ta bölünmeye yönelik çözümleri, iki devletli çözümleri veya aynı mantıkla benzer ve hayali yaklaşımları asla kabul etmeyeceğiz. Hedef, Kıbrıs sorununu, her zaman üzerinde anlaşmaya varılan BM çerçevesinde, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip bir Federasyon temelinde ve BM Genel Kurulu’nun ilgili kararlarına dayalı olarak çözmektir.

Önümüzdeki dönemde yapılacak girişimlerle müzakerelerin yeniden başlamasına imkan verecek şartların oluşmasını temenni ediyoruz. Bu bağlamda özellikle önemli olan, AB’nin katkısıdır.

Maraş’ın kapalı bölgesindeki hukuksuzluk devam ediyor. Ankara, yeni oldubittiler yaratarak başka seviyelerde hareket ediyor. Her zaman hazırlıklıyız ve Maraş’ın Birleşmiş Milletler idaresi altında teslim edilmesi dışındaki her türlü gelişmenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguluyoruz.

Birbirimizin yanında sağlam durmamız, bölgemizde güvenli liman olmamızı katlanarak artırıyor. Yunanistan ve Kıbrıs arasında ikili, bölgesel, uluslararası düzeyde otomatik ve çok düzeyli bir koordinasyon ve istişare mekanizması geliştirilmiştir.

Yunanistan ve Kıbrıs (Güney), Doğu Akdeniz bölgesinde istikrarın temel direkleridir ve bölge ülkeleri ile AB arasında bir köprü görevi gördükleri için çok taraflı işbirliği programlarının geliştirilmesine öncülük etmektedirler. Doğu Akdeniz’in barış, istikrar ve işbirliği alanına dönüşmesine yardımcı olmak için bu ilişkileri daha da geliştirmek ve derinleştirmek için çalışıyoruz. Böyle bir vizyona, Türkiye’nin tehditkar tutumları uymuyor. Her iki ülkenin ortak bir unsuru, uluslararası hukuka ve Avrupa ilke ve değerlerine bağlılıktır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz