Η απελευθέρωση τους σημαίνει πλέον ότι η Ελλάδα «ενθαρρύνει» τους πραξικοπηματίες, είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Την αντίδραση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Ελλάδας να αφεθεί ελεύθερος ο ένας από τους 8 πραξικοπηματίες.
Ο Τσελίκ έγραψε τα εξής στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
«Βλέπουμε την Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ να προστατεύει ανοιχτά τα μέλη της FETÖ που έχουν εμπλακεί στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η απελευθέρωση τους σημαίνει πλέον ότι η Ελλάδα «ενθαρρύνει» τους πραξικοπηματίες.
Το πραξικόπημα είναι το πιο ποταπό και άθλιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η προστασία αυτών των τρομοκρατών είναι συνέργεια σε αυτό το έγκλημα. Επιπλέον, ενθαρρύνοντας τους πραξικοπηματίες αφήνοντας τους ελεύθερους, καθίσταται κράτος που επιβραβεύει.
Η μετατροπή της Ελλάδας με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο τραπέζι σε διεθνή φόρα για την προστασία των δημοκρατικών αξιών, σε κράτος που προστατεύει τους εχθρούς της Δημοκρατίας, αποτελεί σημείο καμπής της Ιστορίας.
Είναι προφανής η πρόθεση της Ελλάδας η οποία κατέστρωνε προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στις οποίες συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης, τον καιρό που δίναμε ένα σοβαρό αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες με την Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς. Βλέπουμε ξεκάθαρα τις προθέσεις τους.
Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας ο οποίος άρχισε να συναγωνίζεται τον υπουργό Άμυνας ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι πραξικοπηματίες. Πρόκειται για μια σοβαρότερη πρόκληση από αυτήν του υπουργού Άμυνας.
Σε ένα τέτοιο τοπίο να μην μας μιλάει κανείς για δίκαιο. Το τοπίο αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα του δικαίου. Το καθολικό δίκαιο δεν προστατεύει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα καταπατά το δίκαιο για να προστατεύσει τους πραξικοπηματίες. Το δίκαιο έχει αιχμαλωτιστεί για να προστατευτούν πραξικοπηματίες.
Στην Ελλάδα αρέσει να μιλά συχνά πυκνά για «διεθνές δίκαιο» και «σχέσεις καλής γειτονίας» κάθε φορά που έχει άδικο. Με την προστασία και την ενθάρρυνση των πραξικοπηματιών η Ελλάδα αναγγέλλει ότι δεν δίνει καμία σημασία σε αυτές τις έννοιες.
Η Ελλάδα ως μια χώρα που έχει υποφέρει από πραξικοπήματα στο παρελθόν δεν μπορεί να εξηγεί με το δίκαιο την προστασία τρομοκρατών. Δεν μπορεί να κηλιδώνει έτσι το δίκαιο.
Ο δρόμος αυτός που έχει επιλέξει δείχνει ότι η Ελλάδα δεν προτιμά έναν αξιοσέβαστο δρόμο, ότι δεν δίνει σημασία στο δίκαιο και ότι προτιμά μια άλλη θέση αντί των σχέσεων καλής γειτονίας.»