Ana Sayfa Yunanistan Haber “Erdoğan Cumhurbaşkanı Olacak, Seçimi Kaybetmeyecek”

“Erdoğan Cumhurbaşkanı Olacak, Seçimi Kaybetmeyecek”

2
0

Yunanistan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı, Atina Milletvekili, Pantion Üniversitesi Dış Politika ve Uluslararası Hukuk Yardımcı Doçenti Angelos Sirigos, “Erdoğan ikinci turda Cumhurbaşkanı olacak, seçimi kaybetmeyecek. Ancak Erdoğan 21 yıldır olduğu gibi savaşmayı bildiğini ve seçimi kaybetmeyeceğini kanıtladı. Seçimleri kaybedeceği hayaline kapılmayalım.” Değerlendirmesini yaptı.

Yunanistan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı, Atina Milletvekili, Pantion Üniversitesi Dış Politika ve Uluslararası Hukuk Yardımcı Doçenti Angelos Sirigos CNN Yunanistan gazetesine verdiği özel röportajında Türkiye’deki seçimleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değerlendirmesini yaparak, “Otoriter bir lider, seçimler nedeniyle iktidarını kaybetmez” yorumunu yapıyor.

Angelos Sirigos, Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci turda cumhurbaşkanı seçileceğinden kesinlikle emin olduğunu, seçimleri kaybetmeyeceğini ifade etti.

Sirigos şu değerlendirmeyi yapıyor: “Erdoğan, otoriter bir liderin seçim nedeniyle iktidarını kaybetmediğini teyit ediyor. Ülkesi (Türkiye) kesinlikle şahsı üzerinden ikiye bölünmüş durumda, yani yarısı Erdoğancı, diğer yarısı fanatik Erdoğan karşıtı. Ancak Türkiye eşit olarak ikiye bölünmüş değil.

Muhalefetin büyük bir kısmı İslam’dan yana, Kılıçdaroğlu’nun müttefikleri İslamcılar. Ülke açıkça İslam’a doğru yöneldi. Bunun ötesinde Milliyetçilerin, Bozkurtların, Akşener’in İyi Partisi ve Oğan’ın yüzde 25’i toplaması önemli. Bu son derece endişe verici çünkü aşırı milliyetçi liderlerden ve aşırı milliyetçi söylemlerden bahsediyoruz. Diğer bir deyişle, ülkenin dörtte biri, Yunanistan’da Altın Şafakçılar (Aşırı sağ) olarak nitelendirilebilecek fikirlere sahip. Bu, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin endişeleri artırıyor. Türkiye siyasi bir kriz içinde değil, çünkü bunu da okudum. Erdoğan ikinci turda Cumhurbaşkanı olacak, seçimi kaybetmeyecek.

​Seçim gecesi muhalefetin birinci oldukları anlatısında ısrar etmesi son derece ilginç, oysa sayım boyunca Kılıçdaroğlu’nun ikinci olduğu açıktı. Tabii ki şunu unutmayalım, Erdoğan rakibini seçti. Erdoğan muhalefete (seçecekleri kişiyi seçmeleri için) fazla alan bırakmadı. Erdoğan akıllıca oynadı.

​ Önce İmamoğlu ile sahneyi temizledi. Devamında Erdoğan’ı yeneceği söylenen Kılıçdaroğlu’nu desteklemek için muhalefeti kazanmaya zorlamaya çalıştı. Seçim arifesinde Kılıçdaroğlu’nun doğru rakip olduğuna ikna etmek için muhalefeti inandırdı.

Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde her şey olduğu gibi kalıyor, o aynı lider, hiçbir şey değişmiyor, zaten stratejisi değişmiyor. Taktikleri değişebilir, ancak geri kalan bunun pratikte görülmesi.

Sinan Oğan birdenbire ortaya çıktı, yoktu, Bozkurtlar tarafından kovulmuş bir adamdı. Garip bir kişilik, aslen Azeri. Tüm bu sonuç onu aniden ilgi odağı haline getirdi. Çünkü Erdoğan’dan sonra ikinci kazanan o. Oylarını kontrol edip etmediği kesin değil. Ama şimdi Erdoğan’dan eksik olan yüzde çok küçük. Buna karşı oy kullanmak büyük bir çaba olacaktır. Ancak Erdoğan 21 yıldır olduğu gibi savaşmayı bildiğini ve seçimi kaybetmeyeceğini kanıtladı. Seçimleri kaybedeceği hayaline kapılmayalım.

Görevini tamamlamayacağına, bir süre kalacağına ve önemli bir süreyi “tuzu kuru” durumda kalmasını sağlamak için iktidarı bir halefe devredeceğine inanıyorum. Bunu her şekilde yapabilir, Türkiye’dir, o belirliyor, Anayasa’yı değiştirecektir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz