ABD ve Yunanistan arasındaki “Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması” yenilendi.
1990 yılında imzalanan ABD- Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması, 5 yıllığına yenilendi ve genişletildi. Anlaşmanın güncellenmesi kararı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Washington gezisi sırasında alındı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında yapılan görüşmede, ABD-Yunanistan arasındaki Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın İkinci Değişiklik Protokolünü imzalandı. Anlaşma bugüne kadar birer yıllığına yenilenmişti.
Yunanistan ve ABD arasındaki Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması yenilendi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, iki günlük resmi ziyaret için geldiği ABD’nin başkenti Washington DC’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Dendias ve Blinken ABD-Yunanistan arasındaki Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın İkinci Değişiklik Protokolünü imzalayarak, söz konusu savunma anlaşmasını 5 yıllığına yeniledi.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Blinken, ABD’nin Yunanistan’da birkaç askeri üssü olduğunu hatırlatarak, imzalanan değişikliğin iki ülke arasındaki savunma anlaşmasının süresiz olarak “yürürlükte kalmasına” izin vereceğini ifade etti. Blinken, “Bugün savunma işbirliğimizi güçlendiriyoruz” ifadelerini kullanarak, “Bu güncelleme, anlaşmanın süresiz olarak yürürlükte kalmasına izin verecek ve Yunanistan’daki güçlerimizin yeni lokasyonlarda eğitim ve operasyon yapmasına olanak tanıyor” dedi.
Dendias ise yaptığı açıklamada, ABD’nin Yunanistan’a taahhüdünün her iki ülkenin de birbirlerinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak korumaya kararlı olduğunu gösterdiğini aktardı.
İki ülkenin ortak kararıyla, anlaşma 2026’dan itibaren, taraflardan biri çekilmedikçe süresiz yürürlükte kalacak.
Dışişleri Bakanları ne dedi?
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, imza töreninde yaptığı konuşmada Yunanistan’ı, “güçlü ve güvenilir bir müttefik” olarak nitelendirdi.
Blinken, Savunma İşbirliği Anlaşması’nın yenilenmesinin “Doğu Akdeniz ve ötesinde güvenliğe ve istikrara katkıda bulunacağını” söyledi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise Türkiye’yi kastederek ülkesinin Doğu Akdeniz’de egemen haklarını kullanması halinde “casus belli” ile savaşla tehdit edildiğini belirtti. Dendias, “Her gün provokasyonlarla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.
Bakan Dendias, “Yunanistan, anlaşmazlıkları diplomasiyle ve her zaman uluslararası hukuka uygun şekilde çözme taahhüdüne bağlıdır” diye konuştu.
Dendias: “Bu anlaşma herhangi kimseye karşı yapılan bir anlaşma değil.”
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde anlaşma ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:
“Kısa bir süre önce Amerika Birleşik Devletleri ile Yunanistan Cumhuriyeti Savunma Anlaşmasının Tadilini imzalama sevgi ve şerefine nail oldum. Yunanistan’ın çıkarlarını koruyan bir Anlaşma ve ülkemizi korumak için bir kalkan oluşturduğuna inandığımız bir Anlaşma. Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’nin Yunanistan’a, yalnızca ülkenin savunma tesislerini geliştirmek için değil, aynı zamanda yaratılan ve geliştirilmekte olan daha geniş ve daha genel bir işbirliği çerçevesi içinde yatırım yapabileceği bir kabuk da yaratıyor.
Ayrıca, bu Anlaşmanın, Fransa ile imzalanan önceki Anlaşma gibi, hiç kimseye karşı olarak yapılan bir anlaşma olmadığını da belirtmek isterim. Aksine, bölge toplumlarının yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve istikrar ekseni oluşturmaktadır. Ülkemiz için çok güzel bir gün.”
Anlaşma ne öngörüyor?
ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması uyarınca Yunanistan, Türkiye sınırındaki Dedeağaç Üssü ve Girit Adası’ndaki Suda Üssü de dahil olmak üzere, ülkedeki Amerikan üslerinde daha fazla ABD askerinin konuşlandırılmasına izin verecek.
Yenilenen anlaşma ile ABD, Yunan askeri üslerine de erişim hakkına sahip olacak.
ABD güçlerinin Yunanistan’da tatbikat yapacağı bölgeler genişletilecek.
Yunanistan son dönemde F-16 savaş uçaklarını ve Sikorsky helikopterlerini yenilemişti.
Atina yönetimi ayrıca, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için çıkarıldığı F-35 savaş uçağı programına dahil olmak istediğini açıklamıştı.
Yunanistan geçen ay da Fransa’yla savunma işbirliği anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğer ülkenin askeri yardımda bulunmasını öngörüyor. Yunanistan ayrıca Fransa’dan 3 milyar euroya 3 Fırkateyn satın alacak.