Έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους.
Ο πρόεδρος της ABTTF: ”Οι επιθέσεις σε τόπους λατρείας και τζαμιά που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης είναι προκλητικές επιθέσεις που αποσκοπούν στη διατάραξη του ειρηνικού περιβάλλοντος στην περιοχή, παράλληλα στοχεύοντας στην θρησκευτική ελευθερία και πεποιθήσεων”
Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μόλις δημοσίευσε την έκθεσή του για το 2018 σχετικά με τα συμβάντα σε περιοχές θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα. Η έκθεση του 2018 σχετικά με τις επιθέσεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Καθολικής Εκκλησίας, των Μαρτύρων του Ιεχωβά, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 591 επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους το 2018, 564 από τις 591 επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, 1 στην Καθολική Εκκλησία, 3 στους Μάρτυρες του Ιεχωβά, 20 στους Εβραίους , 1 στο Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην περιοχή της Αττικής και 2 σε θρησκευτικές περιοχές που ανήκουν στο Ισλάμ. Από αυτές τις επιθέσεις, 61% διαπράχθηκαν από άγνωστους δράστες και παρέμειναν ανεπίλυτες, ενώ επισημαίνεται ότι το 39% είχε επιλυθεί.
Κάτω από τον τίτλο των επιθέσεων σε θρησκευτικές περιοχές που ανήκουν στο Ισλάμ, υπάρχει ξεχωριστό τμήμα σχετικά με την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Η έκθεση, η οποία χρησιμοποιεί την έκφραση “μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη”, αναφέρει ότι η Τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη έχει το νομικό καθεστώς μιας θρησκευτικής μειονότητας βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, που απορρέει από το ιδιωτικό και το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, όσον αφορά το ζήτημα του μουφτή που αναλύεται σε διαφορετικό κεφάλαιο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι διορισμένοι μουφτήδες από το κράτος είναι ανεξάρτητες δημόσιες υπηρεσίες που συνδέονται με την εκπαίδευση και τις θρησκευτικές υποθέσεις και ότι το υπουργείο καλύπτει το κόστος των μουφτήδων. Επιπλέον, οι διορισμένοι μουφτήδες καταγράφονται ως ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι σε επίπεδο γενικού διευθυντή από γραφειοκρατική άποψη και έχουν θρησκευτικές, διοικητικές και δικαστικές εξουσίες σύμφωνα με τον παραδοσιακό ισλαμικό νόμο, ο οποίος διορίζεται για περίοδο 10 ετών. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται στον νόμο που προτιμά τις παραδοσιακές νομικές εξουσίες που χρησιμοποιεί ο μουφτής για τα ζητήματα κληρονομίας, γάμου και διαζυγίου που σχετίζονται με τα μέλη της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και ορίζει ότι ο Ελληνικός Αστικός Κώδικας θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μερών και του Προεδρικού Διατάγματος της 52/2019 για την αναδιάρθρωση τριών γραφείων μουφτήδων στη Δυτική Θράκη. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση δεν αναφέρει καθόλου ότι οι μούφτιδες που διορίστηκαν δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης.
Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει επίσης τμήμα σχετικά με τις αποκαταστάσεις, την κατασκευή και την προστασία των τζαμιών στη Δυτική Θράκη στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την προστασία των ιστορικών τζαμιών στη Ρόδο και την Κω εκτός της Δυτικής Θράκης, έχει συμπεριληφθεί σε ξεχωριστές επικεφαλίδες. Όσον αφορά τις επιθέσεις εναντίον θρησκευτικών χώρων, η έκθεση αναφέρεται επίσης σε επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018, όπου άγνωστοι άνθρωποι μπήκαν στο παλιό κτίριο Μεντρεσέ στο χωριό Εχίνο, χτύπησαν τραπέζια, καρέκλες, βιβλία και κατέστρεψαν τις πόρτες του κτιρίου, σημειώνοντας ότι η επίθεση αναφέρθηκε στην αστυνομία. Δεύτερον, η έκθεση τονίζει επίσης ότι μια άλλη επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου – 1η Ιουλίου 2018, στο τείχο του τζαμιού Ιάσμου, όπου είχαν γράψει προσβεβλημένα γραπτά με μαύρο χρώμα ψεκασμού. Υπογραμμίζει επίσης ότι η επίθεση έχει αναφερθεί στον εισαγγελέα.
Ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου υπογράμμισε τα εξής: ”Η έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις επιθέσεις σε θρησκευτικούς τόπους στην Ελλάδα αναφέρεται σε δύο περιστατικά στο Εχίνο και Ιάσμου στη Δυτική Θράκη. Οι επιθέσεις σε τόπους λατρείας και τζαμιά που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης είναι προκλητικές επιθέσεις που αποσκοπούν στη διατάραξη του ειρηνικού περιβάλλοντος στην περιοχή, παράλληλα στοχεύοντας στην θρησκευτική ελευθεριά και πεποιθήσεων. Όπως όλοι γνωρίζουμε, όχι μόνο οι τόποι λατρείας που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, αλλά και τα στελέχη των ενώσεων που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, τα κτήρια των ενώσεων και τα τουρκικά σχολεία έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων και γραπτού λόγου και προσβολών τα τείχη κτιρίων των ενώσεων, τα τζαμιά και τα σχολεία που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα. Ωστόσο, κανένας δράστης μιας επίθεσης δεν έχει ποτέ συλληφθεί ή τιμωρηθεί. Επιπλέον, η κρίση των προσφύγων στη χώρα έχει επιδεινώσει την ομιλία του μίσους και τις επιθετικές επιθέσεις κατά της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και το Ισλάμ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει μια ολιστική πολιτική ενάντια σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση. Επιπλέον, η έκθεση που υπογραμμίζει τις επιθέσεις σε τόπους λατρείας αγνόησε την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης παραλείποντας να εκφράσει τα προβλήματα και τις ανησυχίες της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης σε σχέση με τους μουφτήδες και τα βακούφια. Όσο αυτή η πολιτική και η στάση συνεχίζονται σε κρατικό επίπεδο, είναι αδύνατον να καθιερωθεί διάλογος”.