Drama’nın merkezinde çarşı içinde bulunan Pınarbaşı Kurşunlu (Şadırvan) Camii Kültür Merkezi olarak etkinliklere hazır.
BİRLİK Gazetesi olarak ekonomik imkanlarımız el verdikçe Yunanistan genelinde bulunan Osmanlı Tarihi eserlerini arada bir gezer, (ki ben bir araştırmacı gazeteci İlhan TAHSİN olarak bunlara “GERİDE BIRAKTIKLARIMIZ” derim), durumlarına bakarak bazen hüzünlenir, bazen de “hiç olmazsa yıkılıp yok olmamış” der avunur gideriz. Yaklaşık 23 yıldan bu yana Yunanistan’ı bir uçtan bir uca gezerim. Bu gözler neler gördü, ancak anlatamadım mı? anlamadılar veya anlamak istemediler mi? Ama tek bir gerçek var, o da yazık oluyor.
İşte, “GERİDE BIRAKTIKLARIMIZ” olanlardan bir camimiz de Drama’da merkezin tam ortasında bulunan Pınarbaşı Kurşunlu Cami. Yunanlılar ona Şadırvan Cami diyorlar. Çünkü mahallede bir pınar var, pınarın suları değerlendirilmek üzere toplanıyor ve bir mahalle çeşmesi ve hemen yanına da şadırvan yapıyor ecdat.
Bugüne geldiğimizde ise, Drama’da Agamemnonos ve Armen caddelerinin kesiştiği noktada bulunan ve Dramalı Kostas Apostolidis’in sahibi olduğu Pınarbaşı Kurşunlu camii aslına uygun restore edildi. (Yunanlılar Şadırvan camii diyorlar).
16’ıncı Yüzyılın sonlarına doğru Drama vakıf idaresi tarafından yaptırılan Cami, yaklaşık iki yıllık restorasyon çalışmalarından sonra kültürel etkinlikler yapılmak üzere hazır hale getirildi.
Kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, Caminin restorasyonu son olarak Drama’da yaşayan Türklerden Mehmet Halil Ağa tarafından 1807 yılında yaptırılmıştı.
Şimdilerde kapısında kilit bulunan Kültür Merkezi camiyi ziyaret etmek isteyen turist grupların, şimdilerde caminin sahibi olan Dramalı Kostas Apostolidis ile temasa geçmeleri gerekmektedir.
Her ne olursa olsun, Meriç boylarından Yanya’ya, Mora’dan Girit’e, Oniki Adalar’a ve Kuzey Ege Adalarına kadar bizim “GERİDE BIRAKTIKLARIMIZ”, bugün ülkemiz Yunanistan’ın başta olmak üzere, Dünya Kültür Mirası’nın birer eseri olarak daha nice asırlara meydan okumaya devam edecek. Yeter ki biz gezelim, görelim ve “GERİDE BIRAKTIKLARIMIZ”I unutmayalım. Bir Cuma günü ziyaret ederek Fatiha okusak ne mutlu, huzur içinde oluruz.
Fuat Paşa çok doğru söylemiş; “Gidemediğin yer senin değildir.” diye.
Unutmayın! ulaşamadığımız kapıyı zamanla başkası açar……