Ana Sayfa Yunanistan Haber Dendias Ukrayna’daki Sığınaktan Türkiye’ye Mesaj Gönderdi

Dendias Ukrayna’daki Sığınaktan Türkiye’ye Mesaj Gönderdi

3
0

Ukrayna’da sığınakta basın toplantısında konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın hedefinde yine Türkiye vardır.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesi uyarı sirenleri çalınca sığınakta gerçekleştirildi. Sığınakta yapılan görüşmenin ardından iki Bakan, iki ülke arasında varılan anlaşmayı sığınakta imzaladı ve ortak basın toplantısını yine sığınakta düzenledi.

Ancak Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın hedefinde yine Türkiye vardı. Dendias şu ifadeleri kullandı:

“Biz Yunanlıların da doğumuzla büyük bir komşusu var. Bize karşı savaş tehdidinde bulunan bir komşu. Kendisi sınırlarımızın karşısına güçlü kuvvetler yerleştirirken, topraklarımızın silahsızlandırılmasını isteyen bir komşu. Topraklarımızın bir kısmının kendisine ait olduğunu yasadışı bir şekilde iddia eden bir komşu. Bir gece ansızın geleceğini defalarca söyleyen bir komşu. Taleplerine boyun eğmezsek Ukrayna’nın kaderini yaşayacağımızı söyleyen bir komşu. Cevabımız basit. Ukrayna ile birlikteyiz. Ukrayna’nın yanındayız.

Şehir ve ülkenin geri kalanı her gün şiddetli saldırıların hedefi oluyor. Onlarca silahsız, masum insanın ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanıyor. Yunanistan bu saldırıları en açık şekilde kınıyor. Yunanistan için, Uluslararası Hukuka, toprak bütünlüğüne ve tüm halkların egemenliğine saygı, Yunan dış politikasının kutsal incilidir. İlk günden itibaren Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınadık. Ukrayna topraklarının yasadışı ilhakını tanımıyoruz.

Mariupol’deki Yunan toplumu üyeleri, geçen Şubat ayında Rus saldırılarının kurbanları arasında yer alıyor. Bu kayıplar, Rus ordusunun sivillere karşı başlattığı çok uzun bir ayrım gözetmeksizin saldırı listesinin sonucudur.

Yunanistan, Rus savaş suçlarını kınamaya derinden bağlıdır. Mahkemeye bir mektup gönderdim ve ziyaret ettim, Mariupol’daki savaş suçlarını asla unutmayacağız. Avrupa Konseyi’nin Ukrayna’ya aday ülke statüsü verme kararını destekliyoruz. Dedeağaç limanını, yardım göndermek isteyen Müttefikler için bir kavşak olarak sunduk. Savaştan uzakta güvenli bir sığınak arayan binlerce Ukraynalının ihtiyacına etkin bir şekilde cevap verdik. Kiev’de gördüklerim ve sivillerin ölümü beni şok etti. Bu bizim için bir savaş suçudur. Umarım Rusya’nın yenilgisi her türlü revizyonist çabaya karşı bir işaret olur.”

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz