Dendias, görev alanıyla ilgili politika ve yürütülen planlama hakkında Parlamentoda Ulusal Savunma ve Dışişleri Komisyonu’na bilgi verdi.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, görev alanıyla ilgili politika ve yürütülen planlama hakkında Parlamentoda Ulusal Savunma ve Dışişleri Komisyonu’na bilgi verdi. Dendias, “Milli Savunma alanının derin bir reforma ihtiyacı var, çünkü uluslararası durumun şekillendiği koşullar ve bölgesel durum dramatik bir şekilde kötüleşti ve bir bütün olarak değişti. Endişeliyim ve gerçekten çok endişeliyim. Yanımda uluslararası hukuka aykırı iddialarda bulunan 100 milyon insan varken endişeleniyorum ve ülkeme ulusal egemenliğini sağlam tutmanın yollarını önermek zorunda kalıyorum.” İfadelerini kullandı.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin tutumundan endişeli olduğunu dile getirdi. Parlamentoda konuşan Dendias, Türkiye ses tonunu kısmış, ihlalleri durdurmuş olabilir ama antenini yerinden değiştirmedi.” İfadelerini kullandı.
Bakan Dendias, son Navtex ile Türkiye’nin ilk kez egemenlik ve denizcilik navigasyonu birleştirmesinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.
Nikos Dendias şunları dile getirdi: “Endişeliyim ve gerçekten çok endişeliyim. Yanımda uluslararası hukuka aykırı iddialarda bulunan 100 milyon insan varken endişeleniyorum ve ülkeme ulusal egemenliğini sağlam tutmanın yollarını önermek zorunda kalıyorum. Aksi takdirde ben bir suçluyum. Son avroya bile mutlak saygıyla öneriyorum. Ancak ufukta beliren mücadeleyi görmezden gelemem. Ulusal egemenliğimizin bozulmaması için nüfus ve ekonomik koşullar göz önüne alındığında mümkün olan her şeyi yapacağız.”
Dendias özetle şunları dile getirdi:
Silahlı Kuvvetlerin yapısının yeniden düzenlenmesi
“Silahlı Kuvvetlerin yapısının yeniden düzenlenmesine ve işlevinin rasyonelleştirilmesine ihtiyaç var. Sonuç olarak bu yapıyı destekleyebilecek silah sistemlerinin seçimi gerekiyor. Ayrıca net bir önceliklendirme yapılması gerekiyor ve bu anlamda yeni yapıya hizmet edecek şekilde ülkenin ekipman programının kapsamlı bir incelemesi yapılıyor. Yeterli personel ve aktif ekipmana sahip, farklı ve daha esnek bir planı nasıl yaratabileceğimizi görmemiz gerekecek.”
Evrim, yenilik ve savunma teknolojisi endüstrisi
“Genelkurmay Başkanlığı (GEETHA) “Devrim, İnovasyon ve Savunma Teknolojileri Şubesi” adında yeni bir şube oluşturacak ve otonom sistemlerin kullanımının sistemsel entegrasyonu için yeni bir idari yapı devreye girecek.
Uçan otonom sistemler var, karada otonom sistemler var, denizde otonom sistemler var, deniz altında da otonom sistemler var. Yeni yapılanmada İnşaat Yönetimi ve Fiziki İnşaat Yönetimi yer alacak. Oluşturulacak özel birimler, doğal afet durumlarında Sivil Korumaya ve topluma yardım edebilecek acil servis birimleri olmak üzere ikili bir role yanıt verebilecek donanıma ve eğitime sahip olacak.
Milli savunmanın çağın zorluklarına cevap verebilmesi için önümüzdeki günlerde konusu yapay zeka olan bir Ortak Bilişim Teşkilatı kurulacak. Subay Askeri Okulu’nda da bir Bilgi İşlem Dairesi oluşturulacak.
Öncelik uçak tiplerinin mümkün olduğunca “homojenleştirilmesi” olup, nakliye uçağı filosunun mevcudiyeti artırılmalı, helikopter filosu korunmalıdır. Öncelik, fırkateynlerin veya bir kısmının modernizasyonunun yanı sıra otonom uçuş sistemlerinin de homojenleştirilmesi.
Yeni sistemlerin satın alınmasına devam etmeliyiz, yani Rafale’nin satın alınmasını tamamlamalı ve halihazırda sipariş edilen Romeo helikopterlerine devam etmeliyiz. Donanma için Constellation fırkateynlerinin inşaat ve inşaat programına katılımın değerlendirilmesi başladı.”
Yerli savunma sanayi
“Ayrıca önümüzdeki günlerde inovasyon ekosisteminin oluşturulmasına yönelik bir yasa tasarısı da Meclis’e sunulacak. Hazır platform sistemlerinin yurt dışından alınması yönünde bir algı var. Yunanistan’ın yarın sabah kendi büyük platformlarının inşasına geçebileceğini söylemiyorum. Ama başarılı uluslararası örnekler de var, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri örneğinden bahsediyorum ama aynı zamanda Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarını Yunan Savunması ile ilişkilendirebileceğimiz Fransa ve İngiltere gibi AB üyesi ülkeler de var.
Yunan İnovasyon Merkezi’nin bir aracı organı kurulacak. Karargahlar ihtiyaçlarını formüle ediyor, özel merkez bunları duyuruyor ve prototiplerin yapımını finanse ediyor. Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarına hizmet ettiği sürece prototiplerin inşası finanse edilecek.
Mevcut Savunma Sanayinin temizlenmesi gerekiyor. EAB’ye büyük bir müdahale oldu. Açık olmak isterim ki EAB olmadan Yunan Hava Kuvvetlerinin faaliyet göstermesi mümkün değildir. Bu nedenle EAB’nin mutlaka temizlenmesi gerekiyor. EAB onlarca yıllık bir günahtır. Yeminli beyanlarla birlikte bilançosunu görürseniz ne demek istediğimi anlarsınız.
EAB konusunu Milli Savunma Bakanlığı’nın devralması riskini göze aldım. Genel kabul kurulu yönetimini kurduk. Bu kuruldan mevcut durumun değerlendirilmesini, bütçesinin konsolidasyonunu ve nasıl ilerleyebileceğimizin değerlendirilmesini bekliyorum.
Yunan Savunma Sistemleri’nde ise durumun iyi olmadığı, oldukça zarar verici bir iş olduğu ve dünyada mühimmat üretiminde çok büyük bir ihtiyaç olduğu göz önüne alındığında, onu kurtarma ve geliştirme imkanlarının olup olmadığına bakılması gerektiği yönünde değerlendirme yapılıyor.
Özel bir yatırımcının bulunduğu Skaramangas Tersanesi’nde Donanmanın gemisi bulunmuyor ancak Yunan gemi inşa endüstrisine yönelik inşaat ve onarım çalışmalarının olduğunu söylemeye gerek yok.”
Askerlik ve eğitim
“Askerlik görevini yapanlara yeterli eğitim verilmeli ve aynı zamanda prensipte gönüllülük esasına dayalı olarak, birliklerde düzenli geri çağırma ve yeniden eğitimler yapılmalı, böylece zorlukların üstesinden gelmemize olanak sağlayacak bir sayıya sahip olabiliriz.
Finlandiya modeli ilk yaklaşım olarak seçilmiş olup, amaç profesyonel bir yeterlilik olan beceri sertifikasyonuna sahip olmaktır. Aynı zamanda subay ve astsubayların kariyerlerinin gelişimi de gözden geçirilerek hem daha verimli hem de daha iyi olması sağlanıyor.”
Ortak bir savunma bilimi yapısının oluşturulması da planlanıyor. Aynı zamanda Astsubay Okulu, Havacılık Okulu, Subay Okulu vb.’yi de yönetecek, Yüksek Lisans ve Doktora dereceleri verme ve araştırma yapma yeteneği verilecek.
Ordu personelinin yaşamlarını iyileştirmek için ülke genelinde 1400 konutun programı hazırlandı. Konut ihtiyacının hayati önem taşıdığı adalar ve Evros’ta ilk etapta 700 konutun inşaatına başlanacak.”