Ana Sayfa Yunanistan Haber Dendias: “Bazı Uçakların Satılması Gerekiyor”

Dendias: “Bazı Uçakların Satılması Gerekiyor”

2
0

Yunanistan Savunma Bakanı Dendias Yunanistan Hava Kuvvetleri ve Türkiye ile ilişkiler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias: “Silahlı Kuvvetlerde en büyük reform programını gerçekleştiriyoruz. Bazı uçakların satılması gerekiyor. Geri kalan tüm uçaklar için F-16’ları Viper seviyesine yükseltmeliyiz. Rafale filosunu güçlendirmeliyiz, 24 tane var, 30’a çıkarırsak iyi olur.”

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, ANT1 televizyon kanalından gazeteci Maria Anastasopulu ile yaptığı röportajda Hava Kuvvetlerinin silahlanma programına, Yunanistan Türkiye ilişkilerine, HİDRA fırkateynine, ASPİDES operasyonuna, zorunlu askerlik ve kadınların gönüllü askere alınması konularına ilişkin açıklamalarda bulundu. “Silahlı Kuvvetlerde en büyük reform programını gerçekleştiriyoruz. Aynı amacı, egemenliğimizi ve bağımsızlığımızı koruyabilme yeteneğimizi sürdürebilmek için Silahlı Kuvvetlerde her şeyin değişmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Dendias şunları dile getirdi:

“Türkiye’de söylem açısından bir sertleşme var”

“Silahlı Kuvvetlerimizi 21. yüzyıla hazırlamak için silah sistemlerinde, yapıda, inovasyonda, yani kendi yeteneklerimizi kullanarak yeni sistemler yaratma yeteneğinde, görev süresinde, kendi önemli ve istekli kadromuzda her şeyin değişmesi gerekiyor. Aynı amacı, egemenliğimizi ve bağımsızlığımızı koruma yeteneğimizi sürdürebilmek için her şeyin değişmesi gerekiyor. Özel Harp Komutanlığı muhtemelen çok fazla değişikliğe ihtiyaç duymayan az sayıdaki departmandan biri. Ama bizim de yapmamız gereken, Silahlı Kuvvetlerin çok büyük bir kısmını bu seviyeye getirmek. Ordudan bahsediyoruz, bu iş gerektiriyor, çok iş gerektiriyor.

Hava Kuvvetleri ekipman programı

“Rafale filosunu 30’a çıkarırsak iyi olur”

Öncelikle uçak tiplerimizi homojenleştirmemiz lazım, ‘bir araba dolusu’ değişik tipte uçaklarımız var, F-4’ümüz var, Mirage 2000-5’miz var, F-16 Blok 30’umuz var, F-16 Blok 50’miz var, F16 Blok 52’miz var, F-16 Viper’ımız var, Rafale’miz var. Bu böyle olmaz. F-4’ler emekliye ayrılmalı, eğer mümkünse satılabilmeli. Mirage 2000-5 son derece yetenekli bir uçak, satılması gerekiyor. Blok 30 F-16’ların satılması gerekiyor. Bunları satma potansiyeli olduğuna inanıyorum (Mirage 2000-5 ve F-16 Block 30 dahil).

Geri kalan tüm uçaklar için F-16’ları Viper seviyesine yükseltmeliyiz. Rafale filosunu güçlendirmeliyiz, 24 tane var, 30’a çıkarırsak iyi olur. Ve tabi ki F-35’in “4” versiyonunu, yani henüz uçmamış ve dördüncü neslin tüm çocukluk hastalıklarını iyileştirmiş olanını (teknik ve uçuş konusunda her alanda denenmiş ve sorun çıkarmayan) almalıyız.

Özellikle F-16’yı Viper seviyesine yükseltme programımız nedeniyle küçük gecikmeler yaşıyoruz, zamanı telafi edeceğiz. En geç 2027 yılına kadar F-16 Viper uçaklarından oluşan yetenekli bir filomuza sahip olmalıyız. F-35 için yarın sabah elimize geçmeyecek, bu bir platform, gelişmesini beklemek zorundayız. Ancak Yunanistan’da buna ihtiyaç var.

“Helikopterlerimizde de aynısını yapıyoruz”

Helikopterlerimizde de aynısını yapıyoruz. Donanmada ve Kara Kuvvetlerinde temel bir helikopter türü olan Black Hawk’ı oluşturuyoruz ve ayrıca Apache’ler aynı motora sahip olduğundan, bu bize ekonomik ve kolay bakım sağlayacak. Az tipten helikopteriniz yoksa ve bakımı gereken çok fazla tipiniz varsa, Yunan vergi mükelleflerine ve Savunma Bakanlığına maliyetini karşılamak artık söz konusu bile olamaz.

‘Raftan satın alma’ zihniyetini elimizden geldiğince durdurmak, ihtiyaçlarımızı önceliklendirmek, güç çoğaltıcıları olarak kendimizin neler inşa edebileceğimizi görmek gerek. Dron yapabiliriz, anti-dron yapabiliriz, denizde, deniz altında, karada otonom sistemler yapabiliriz. Ve bundan sonra çok ciddi bir seçimle, tam olarak ihtiyacımız olanı, bir bakım programıyla ve farklı bakım yapıları nedeniyle korkunç maliyetler yaratan çok fazla tür olmadan almalıyız. Personelimizle gurur duyuyoruz. Bence gezegendeki çok sıkı eğitim almış ve en iyi Hava Kuvvetlerinden birine sahibiz.

Yunanistan-Türkiye ilişkileri

“Türkiye’de söylem açısından bir sertleşme var”

Son döneme Cumhurbaşkanı (Erdoğan) ve Türk yetkililerin söylediklerine, Dışişleri (Yunanistan) Bakanlığı karşı tarafın söylediği her şeye cevap vermek zorundadır ve verebilmelidir. Başbakanın bana verdiği görev, ülkemiz Silahlı Kuvvetlerinin bu sözde söylenen şeylerin gerçekleşmemesini sağlayabilmesidir. Şimdi bana bu tür ifadelerin kabul edilebilir olup olmadığını sorarsanız, sanırım benim cevabım gereksiz. Çok net ve açık.

Görünen o ki, Yunanistan’ın hava sahasını denizde olduğu gibi 12 deniz miline çıkarmamasını istiyorlar, bu da teorik olarak sağlam söylemlerin arkasında gizli. Ancak Türkiye’de söylem açısından ve özellikle haklarını analiz etme biçimi açısından, çok kolay gözlemlenemese de bir sertleşme var. Geri çekilme yok, Uluslararası Hukukun veya Uluslararası Deniz Hukukunun benimsenmesi yok.

Tam tersine, daha ileri revizyonist pozisyonların formülasyonu var ve sonuçta deneyimlerin bize öğrettiği şey, bunların Türkiye’de de ana akım haline geldiğidir, ana bakış açısıdır. Başlangıçta bir iddia olan “Mavi Vatan”, bir süre sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısında durduğu bir çerçeveye dönüştü. Şimdi ‘gökyüzündeki vatan’ı duyuyoruz. Yarın sabah ‘uzay vatanı’ duyabiliriz, bu şey sürekli genişliyor.

Yunanistan’ın gündeme getirdiği tek konu olan MEB, kıta sahanlığı konusunu ciddi bir şekilde tartışmaktır, bir noktada bunun gerçekleşeceğine umutluyum. Yunan-Türk diyaloğuna derinden inanıyorum ve bu iki ülkenin farklılıklarını çözmesi halinde ortaya çıkacak muazzam faydaya derinden inanıyorum.

Türkiye’nin Avrupa yolu

“Türkiye treni orada kaçırdı”

Sanırım Türk tarafında bir iddia kaybedildi. Avrupalı ​​geleceği. Pek çok Avrupa ülkesinin bu konuda yardımcı olmadığını anlıyorum. Yunanistan tarihsel olarak orada çok sorumlu davrandı. Ve hala çok sorumlu davranıyor. Ancak Türkiye’nin bir süper güç olabileceği izlenimi var ki bu, sadece potansiyele sahip olmakla kalmıyor, bu bizi hiç rahatsız etmiyor, ancak çevre ülkelere ve özellikle Yunanistan’a kendine özgü bir hukuk rejimi dayatmak istiyor, bu kabul edilemez. Sanırım Türkiye treni orada kaçırdı. Eğer Türkiye tam tersine AB’ye üye olarak olmasa da, Avrupa müktesebatına, uluslararası hukuk, deniz hukuku, insan hakları, demokrasi gibi bir hukuk sistemine yaklaşsaydı, o zaman bu değer sistemiyle Yunanistan ile olan anlaşmazlığını çözmesi çok daha kolay olacaktı. Türkiye için daha kolay olurdu, bizim için de daha kolay olurdu. Ancak ben devam ediyor ve bunu temenni ediyorum. Ve eminim ki Türk toplumunun büyük bir kesimi, her zaman baskın olmasa da büyük bir kesimi böyle bir bakış açısına, böyle bir yöne inanıyor.

Geliştirdiği hukukçulukla, Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku ile ilgili açığını sürekli genişletiyor. Kolay değil ve neden bahsettiğinizi gerçekten biliyorsunuz, seçim sezonu. Ancak bunları söylersen onları tekrar geri almak kolay değil. Bunu gördük. Bir toplumda milliyetçi bir kültür yarattığınızda onu daha sonra nasıl toparlarsınız? Hangi argümanlarla akla geri döneceksiniz? Ve bu çok yazık.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli bir lider”

Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli bir lider, elinde çok fazla güç topladı, bir avantaj elde edebilmek için büyük bir fırsattı. Umuyorum ki, 2028 yılı civarında ayrılacağını açıkladığı için belki önümüzdeki dönemde olaylara farklı bakacaktır. Ancak özellikle iyimser olmayı bıraktım.

Başbakanımızın Türkiye ziyareti önemli. Genel bir duruş olarak her zaman Türkiye ile konuşmalıyız, elbette saha koşulları buna izin verirse. Ancak bu toplantının hangi koşullarda gerçekleştiği, karşı tarafın bizi tepki vermeye zorlayacak ve dolayısıyla ziyaretten sonra ziyaret öncesine göre daha kötü hale getirecek bir retorik oluşturmasına ve konuları gündeme getirmesine izin verilmemesi için her zaman dikkatli olunmalıdır. En iyisini umduğumuz bir dönem ama ihtimaller bizden yana değil.

KALKAN operasyonu- HİDRA Fırkateyni

Personelimiz tehlikede, burası gerçek bir savaş kuşağı. Ama onlar anayasal görevlerini, vatanın çıkarlarının korunmasını, Yunanlıların yaşam standartlarını, ülkemizin kendi rolünü oynama olanaklarını, limanlarımızın rolünü ve ayrıca daha geniş bir görev olan Avrupa’mızı savunmak için oradalar. KALKAN harekatı bir savunma operasyonudur. Yemen’deki Husileri vurmuyorlar. Uluslararası suların kullanım özgürlüğünü sağlamak için Husilerin oradan geçen ticari gemilere karşı yaptıkları her saldırıya karşı çıkıyor. Avrupa’nın savunma yetenekleri kazanması gerekiyor.

Ordunun eğitimi

Tamamen profesyonel bir orduya inanmıyoruz. Elbette omurgamız her zaman gurur duyduğumuz profesyonel kadromuz olacaktır. Ancak yanlarında özel eğitime ihtiyacı olan üniformalı bir Yunan vatandaşı da olacak. Rezervimizi de başka bir seviyeye taşımamız gerekiyor. En geç 2030’a kadar bunun topyekun reformun yapılacağını söylemiştik. Finlandiya ordusunda olduğu gibi, drone kullanmak üzere eğitilen herkesin dijital becerilerini de geliştirmemiz gerekiyor. Akıllı çözümler ve büyük olasılıklar çağına geçmeliyiz. Ve bunu belli bir zaman diliminde yapmamız gerekiyor. Tüm zaman koşullarını önümüzde tutamayız.

Zorunlu askerlik görevi

Görev süresinin yeterince kısa olduğunu ve daha fazla azaltılmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Ama sorun nedir? Bu zamanın iyi değerlendirilmesi gerekir. Bu bir angarya olmamalı, bir fırsat olmalı.

Kadınların gönüllü askere alınması

Nüfusumuzun yarısını görmezden gelemeyiz. Eğer istiyorsa ona vermeliyiz, çünkü sosyal organizasyonumuz bu aşamada bunu empoze etmemize izin vermeyecek şekilde hizmet etme imkanını veriyor. Tecrübemiz var çünkü profesyonel personelimizin yaklaşık yüzde 15’i, hatta belki daha fazlası, yüzde 17’ye yakını kadın. Peki gönüllü olarak hizmet etmek isteyen bir kadına neden bu fırsatı vermeyelim?

Ve Yunan Ordusu’nun sadece arka saflarda, sadece hastanelerde, sadece bürolarda değil, vurucu kuvvetlerinde de hizmet etmek mi? Bunu da gönüllü olarak başlatacağız, bunun için altyapıyı artıracağız, çünkü onların hayatını zorlaştırmak istemiyoruz, onların onurlarına, potansiyellerine sahip olmalarını istiyoruz…

Kadınların zorunlu askerlik görevine alınmaları konusunda buna gelecekteki siyasi liderlik karar verecek. Geleceğin Parlamentosu ve geleceğin Yunan toplumu, benim dönemimde değil. Ancak bunun gelecekte bir seçenek olarak var olması gerektiği kesindir. Yunan kadınının, Yunan annesinin, Yunan eşinin, eğer isterse bu rolü kendi hayatında oynayabilmesini, vatanda ve evinin korunmasında asker rolünü oynaması onun haklarıdır.

Ve bunun benim görev sürem içerisinde yapılacağını düşünüyorum. Bundan sonra işlerin nasıl yürüyeceğini göreceğiz, bakalım kadınlar nasıl görecek, çünkü toplumun yarısını yeniden tanımlayamayız, kendilerini nasıl gördüklerine onlar karar vermeli.

Savaş Müzesi

Bu konuda 21. yüzyıla geçmemiz gerekiyor ve bir hazırlık çalışması yaptık. Britanya İmparatorluk Müzesi’nin yönetimiyle görüştüm, en azından tarihimizin temellerini bilmek, özellikle gençlerle etkileşim oluşturmak için uzmanlık kazanalım, çünkü ilgilendiğimiz şey budur.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz