Ana Sayfa Yunanistan Haber Dedeağaç’ta Tehlike Çanları Çalıyor! Başbakan Miçotakis’e “Zehir Zemberek” Mektup

Dedeağaç’ta Tehlike Çanları Çalıyor! Başbakan Miçotakis’e “Zehir Zemberek” Mektup

3
0

Meriç ili bir bütün olarak çıkmazın eşiğine geldi! Durum her geçen gün daha da çıkmaza doğru giderken, çare ise Başbakan Miçotakis’e gönderilen mektupta aranıyor.

Meriç (Evros) Esnaf ve Sanayi Derneği, Başbakan Kiiriakos Miçotakis’e gönderdiği mektupta, gerçek anlamda bölgenin kalkınması ve bölgesel güçlü bir ekonomiye ulaşmak için önemli çözümlerin derhal hayata geçirilmesini talep ediyor.

88. Selanik Enternasyonal Fuarı bağlamında hükümetin ekonomi politikasına ilişkin duyurular göz önüne alındığında ve Başbakan Miçotakis’in Meriç iline olan duyarlılığı ve yoğun ilgisi ile birlikte, bölgenin kalkınmasına yönelik “hükümetin ara sıra yaptığı girişimler” dikkate alındığında, Dernek başkanı Hristos Giordamlis imzaladığı mektupta, vilayetteki işletmelerin karşılaştığı sorunları sıraladı ve özellikle şunları belirtti:

– Meriç ilinin (Evros) yeniden yapılandırma planı boş kalmaya devam ediyor, tıpkı devletin büyük yangınının neden olduğu zararları tazmin etmedeki isteksizliği gibi.

– Partiler Arası Trakya (Batı) Kalkınma Komisyonu’nun Kararı, yetkili Bakanların eylem ve önerileri için bir gerekçe ve öncelik değildir.

– Şubat 2022’de bizzat sizin açıkladığınız, özellikle ulaştırma alanındaki sembolik projeler, çalışmaların olmaması ve diğer önceliklerin ortaya çıkması nedeniyle esasen hariç tutulmuş, ulaştırma masraflarını karşılama sözünüz ise ilgili Bakanlıklar tarafından yerine getirilmemiştir.

– Bölgedeki işletmeler esasen YUNANİSTAN 2.0 Programının dışında tutuluyor, adeta dışlanıyor, hatta rekabetçi olmayan faiz oranlarıyla Bankacılık Sistemi tarafından rehin tutuluyor.

– İmar Kanunu esas itibariyle para ödenmediğinden, onaylar 2022’den itibaren geciktiğinden, yeni davetler gelmediğinden, Bölgemiz artık yüksek öncelikli bölgeye ait olmadığı için Sanayi Bölgesi (Dedeağaç) rekabetçi değil.

– Bölgenin geleceğini planlayamayan, yalnızca enerji kaynaklarını ve fırsatlarını ortaya çıkarmakla ilgilenen kuruluşların enerjik bir şekilde rehinesi altındadır. Kabul edilemez Orta Gerilim Şebekesi Sanayi Bölgesi içerisinde net ölçüme dahi izin vermemektedir ve bir yandan da üretim sürecine sürekli zarar veriyor. Yüksek ve Orta Yüksek Ağlarda da benzer bir durum söz konusu. Aynı zamanda, NATURA alanlarını tanımlayanlar gibi önceden yazılmış yasaların çarpıtılması, aktif kalma mücadelesi veren işletmeler için aşılamaz sorunlar yaratmaktadır.

– Otoyollarda geçiş ücretlerinin %35 oranında artması, hava taşımacılığı bağlantılarında rekabetin olmayışı, kötü Gümrük Bağlantıları ve Koşullarının yanı sıra, kombine ulaşım-telekomünikasyon ve diğer altyapıların olmayışı, girişimciliğin ve vatandaşların itibarının zedelenmesine ve bölgeden kaçmasına yol açmaktadır.

– Tarım sektörü odaklı, ısrarla hedefe yönelik sözleşmeli tarım, yatırım projelerinde limitlerin artırılması, su yönetimi vb. talep eden mevcut işletmelerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış önemli önlemlerin bulunmaması ve genel destekleme politikalarının daralmaya yol açması sonucu bölgenin hızla ıssızlaşmasına neden oluyor.

Son olarak, söz konusu mektupta Meriç Esnaf ve Sanayi Derneği, Devletin aşağıdaki gibi geç kalınmış olağanüstü yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep etmektedir:

– İşveren maliyetleri konusu (bekleyen dava sorunları, devretmeler vb. ile ilgilenilmesi).

– Sürdürülebilir işletmelerin sıkışıp kalmasına fren olan Yunan devletinin garantileri meselesi.

– İflas eden Meriç Kooperatif Bankası meselesi ve kredilerinin idaresi.

– Bölgenin özel sorunları ve Devletin işletmelere yönelik yarattığı izolasyon ve caydırıcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik herhangi bir teşvikin bulunmaması.

– Yunanistan’ı itibarsızlaştıran Kipi (Bahçekapı-İpsala) ve Kastanies (Pazarkule) gümrük kapıları ve Bulgaristan ile karayolu bağlantıları.

– Yunan Devleti’nin cesaretsizliği ve yeni çevreyi ve modern tehditleri anlama konusundaki yetersizliği nedeniyle sürekli hızlanan nüfus azalması.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz