Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias yazdığı makalesinde önemli konulara değiniyor. Dendias makalesinde, “Dedeağaç’ın ABD ve NATO açısından jeostratejik önemi ortaya çıktı. Trakya (Batı) artık İttifak için hayati bir savunma merkezidir ve Güneydoğu Avrupa için kritik bir enerji kavşağı olma rolünü yerine getirebilir.” İfadelerini kullanması dikkat çekiyor.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias mononews.gr’deki makalesinde “Yunanistan’ın ABD ile stratejik ilişkileri tarihin en yüksek noktasında. Aleksandrupolis’in (Dedeağaç) ABD ve NATO açısından jeostratejik önemi ortaya çıktı. Trakya (Batı) artık İttifak için hayati bir savunma merkezidir ve Güneydoğu Avrupa için kritik bir enerji kavşağı olma rolünü yerine getirebilir.” ifadelerini kullanıyor.
Bakan Dendias mononews.gr’deki makalesinde özetle şunları ifade ediyor:
“Dedeağaç’ın ABD ve NATO açısından jeostratejik önemi ortaya çıktı. Trakya (Batı) artık İttifak için hayati bir savunma merkezidir”
“Yunanistan’ın ABD ile sürekli gelişen stratejik ilişkileri tarihin en yüksek noktasında. ABD’nin son yıllarda hem Trump başkanlığında hem de Biden başkanlığı döneminde savunma ayak izinin genişlemesi, ülkemizin Akdeniz ve Güneydoğu Avrupa Güvenliği açısından büyük jeopolitik önemini pratikte ortaya koymuştur.
Stratejik ikili ilişkilerimizin gelişmesinin öne çıkan noktalarından biri, Dışişleri Bakanı olarak Trump Başkanlığı sırasında mevkidaşlarım Mike Pompeo ve Biden Başkanlığı sırasında Anthony Blinken ile imzalama onuruna sahip olduğum Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmaları (MDCA) oldu. Dolayısıyla ABD ile ikili ilişkimizin kişi ve tarafların ötesinde, ortak ilke ve değerlere dayandığı açıktır.
İki ülkenin imzaladığı savunma anlaşmaları, bölgede güvenlik ve istikrarı güçlendiriyor ve bölge genelinde kritik bir dönemeçte stratejik ortaklık düzeyini yansıtıyor. Özellikle, bölgesel güvenliği desteklemenin yanı sıra, Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku temelinde her ülkenin egemenliği ve egemenlik haklarını koruma konusundaki kararlılığımızı yansıtıyorlar.
Bu açıdan Aleksandrupolis’in (Dedeağaç) ABD ve NATO açısından jeostratejik önemi ortaya çıktı. Trakya (Batı) artık İttifak için hayati bir savunma merkezidir ve Güneydoğu Avrupa için kritik bir enerji kavşağı olma rolünü yerine getirebilir.
Bu mozaiğin bir diğer önemli parçası da devletlerimizin Silahlı Kuvvetlerinin müttefik faaliyetleri çerçevesinde yer aldığı ortak askeri tatbikatlardır. Bu tatbikatlarla, ülkemizde yakın zamanda gerçekleştirilen RAMSTEIN FLAG 2024’te olduğu gibi, bölgesel savunma iş birliğinin güçlendirilmesi için birlikte çalışabilirliğin önemi vurgulanıyor. ABD’nin Yunanistan’a F-35 savaş uçakları gibi modern ve yüksek teknolojili savunma ekipmanı sağlama kararı özellikle önemlidir. Silahlı Kuvvetlerimizin tüm branşlarının savunma teçhizatının modernizasyonu için hükümetler arası anlaşmalar yoluyla bu yönde daha fazla işbirliği yapılması gerekmektedir. Bu Amerika’nın da yararınadır.
Tabii ki, Amerikan tarafının Başbakana (Miçotakis) Blinken mektubundaki taahhütlerini yerine getirmesi gerekiyor. Yunanistan ABD’nin bölgedeki istikrarlı müttefikidir ve herhangi bir tehdide karşı koymak için gerekli teknolojik araçlara sahip olmak, stratejik ilişkimizin hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmaktadır.
İlişkilerimizin sağlam temeli özgürlük, demokrasi, insan hakları, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı ilkeleri gibi ortak ilke ve değerlere saygı ve bağlılıktır. Uluslararası kuruluşlar nezdindeki işbirliğimiz, daha da güçlendirmeyi arzuladığımız çok taraflı savunma planları çerçevesinde de değerlidir.
İkili ilişkilerin önemli bir halkası, Yunan diasporasının ABD’deki dinamik varlığıdır ve bu bizi gururlandırmaktadır. Yunan diasporası iki ulus ve iki halk arasında dostluk ve işbirliği köprüsüdür. Yunan-Amerikan topluluğunun ABD ile güçlü bağların geliştirilmesine ve aynı zamanda Yunanistan’ın Washington’daki adil konumunun desteklenmesine yaptığı katkıyı onurlandırıyor ve tanıyoruz.
Yunan-Amerikan ilişkilerinin bugün son derece yüksek düzeyde olduğu ve sağlam temellere dayandığı tartışılmaz. Bu nedenle, önümüzdeki seçimlerde Amerikan halkının tercihi ne olursa olsun, ilişkilerimizin ülkelerimizin karşılıklı yararına olacak şekilde güçlü kalacağını umuyorum.”