Ana Sayfa Yunanistan Haber Çipras: “Helenizm Soykırımı’nın Uluslararası Alanda Tanınması İçin Parlamento’da Daimi ve Kalıcı Bir...

Çipras: “Helenizm Soykırımı’nın Uluslararası Alanda Tanınması İçin Parlamento’da Daimi ve Kalıcı Bir Komisyon Kuracağız”

3
0

SİRİZA lideri Aleksis Çipras, yayınladığı yazılı bir mesajla, “1914-1923 döneminde Helenizm Soykırımı’nın uluslararası alanda tanınması için Parlamento’da daimi ve kalıcı bir komisyon kurulması için sizlere taahhüt ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Yunanistan’ın ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakın (SİRİZA) lideri Aleksis Çipras, Yunanistan’da 19 Mayıs sözde “Pontus Soykırımı” günü olarak düzenlenen anma törenleri nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı. Çipras açıklamasında şu ifadelere yer veriyor:

“19 Mayıs: Pontus Soykırımı kurbanlarının anma gününü onore ediyoruz.

Aşağıdakileri taahhüt ediyoruz:

– 1914-1923 döneminde Helenizm Soykırımı’nın uluslararası alanda tanınması için Parlamento’da daimi ve kalıcı bir komisyon kurulması için.

– “Pontus Rumlarının Tarihsel Hafızasının korunmasına yönelik teklifleri işleme koyma Komisyonu”nun girişimleri için.

– Pontus Helenizmi Tarihi’nin okul kitaplarında öğretilmesini ve Selanik Aristoteles Üniversitesi’ndeki Pontus Çalışmaları Kürsüsü’nün aktif desteğini güçlendirmek.

– Türkiye’deki Hıristiyan anıtlarının korunması için uluslararası ve ikili diplomatik düzeyde mücadeleyi güçlendirmek.

-19 Mayıs’ı evrensel ve geri dönülmez bir şekilde onurlandırma kararı için.

Pontus Helenizmi için net ekonomik ve sosyal destek önlemleri:

Birincisi, Yunanistan’da 15 yıl daimi ikamet ettikten sonra eski Sovyetler Birliği’ndeki soydaşlar Ulusal Emekli Maaşı’nın ödenmesi. Sigortasız yaşlı soydaşların ödeneğinin tamamının ödenmesi.

İkincisi, geri dönen soydaşlar tarafından alınan kredilere uygulanan para cezalarını, ek ücretleri ve her türlü faizi silen yeni bir düzenleme. Kredinin geri kalanı, ayda 100 euro’ya kadar 240 faizsiz taksit halinde geri ödenmek üzere ayarlanacaktır.

Üçüncüsü, vatandaşlık prosedürlerinin Avrupa standartlarına göre basitleştirilmesi. Çünkü diğer şeylerin yanı sıra, geri dönen soydaşların ailelerinin vatandaşlık sorunu yaşaması kabul edilemez.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz