Ana Sayfa Türkiye | Dünya Bölgemizin Yağlı Güreşlerini Anlattı

Bölgemizin Yağlı Güreşlerini Anlattı

7
0

Dr. Koray Hasan, Batı Trakya bölgesinde asırlardır gerçekleştirilen tarihi yağlı güreşleri Çanakkale’de anlattı.

Dr. Koray Hasan, Çanakkale’de 18 Mart Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Trakya Üniversiteler Birliği 3. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi”nde “Batı Trakya’da Tarihi Yağlı Güreşler” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Koray Hasan, Rodoplar’ın zirvezinde değişik bölgelerde asırlardır süregelen yağlı güreşleri tarihi belgeleriyle birlikte katılımcılara bilinen ve bilinmeyen yanlarıyla anlatma fırsatı buldu.

Dr.Koray Hasan, gerçekleştirdiği sunumunda, bugüne kadar er meydanlarında bilinen erkek güreşçilerin yanısıra, Ağaların eşlerinin erkek güreşçilerden bir gün önce Ağanın evinde güreş tuttuğunu bilinmeyen yönleriyle de anlatarak tarihe not düşmüş oldu.

Koray Hasan, “eskiden kadınlar Seçek Panayırına katılmazlarmış. Ağa Seçek Yaylasına götürüldükten sonra kadınlar Ağanın evinde toplanır çeşitli eğlenceler düzenler, maniler okurlar ve kendi aralarında güreşler tutarlarmış. Güreşte galip gelene Ağanın hanımı çeşitli hediyeler verirmiş. Genellikle de yine o bölgede el emeği göz nuru kadınlar tarafından yapılan şalvar hediye edilirmiş. 1990’ların sonlarına kadar bu gelenek aynen böyle devam etmiştir” diyerek, genellikle bölgede bilinmeyen etkinliğin bu değişik yönlerini ortaya koymuştur.

Etkinlik sonunda Dr. Koray Hasan’a ornazizasyon heyeti tarafından bu önemli organizasyona katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz