Batı Trakya’nın kalkınmasında Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni Komisyon başkanlığına seçildi. Çalışma grupları oluşturuldu.
Geçtiğimiz günlerde Batı Trakya’nın kalkınması için Yunanistan Parlamentosu’nda kurulan Partiler Arası Komisyon’un Başkanı Dora Bakoyanni seçildi. Başkan Yardımcısı Yorgos Katrugalos ve Genel Sekreter Andreas Loverdos göreve getirildi.Komisyonun Parlamentoda yapılan ilk toplantısında, iki çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma grubunun biri bölgenin kalkınma perspektifi için ekonomik ve ilgili konuları inceleyecek, diğeri ise tüm kurumsal konuları inceleyecek.
İlk olarak Komisyon, yerel organlarla toplantılar yapmak üzere Batı Trakya’yı ziyaret etmeye karar verdi. Ayrıca, bölgenin kalkınması için öneri ve yorumlarla istişareye hizmet edecek bir elektronik platformun oluşturulması için Dijital Hükümet Bakanlığı’ndan yardım almaya karar verdi.
“Herhangi bir ilham ve bilgi kaynağını kullanılmamış bırakmamayı” hedefleyen Komisyon başkanı, Komisyonda yer alan Milletvekillerin Batı Trakya hakkında bilgi ve görüşlere sahip teknokratların bir listesini önermeye davet etti. “Mümkün olduğunca fazla bilgi ve olabildiğince fazla öneri almak istiyoruz” diyen Dora Bakoyanni, çalışmalarının tamamlanmasıyla, komitenin sadece bir istek listesi değil, teklifler hazırlaması gerektiğini, ancak tekliflerin de uygulanabilir olması için önceden üzerinde çalışılmış olması gerektiğine vurgu yapılıyor.
“Şu anda Trakya bizden çok şey bekliyor ve çıtayı yükseltmek için cevap vermek zorundayız” diyen Dora Bakoyanni şunları ekledi: “Yerine getirilemeyecek vaatlerde bulunmamalıyız. Ancak öte yandan, teklifler ne kadar radikal olursa olsun, incelenmeli, işlenmeli ve eğer bunları uygun görürsek, sonuç raporumuza dahil etmeliyiz.
Çalışma grupları
Komisyon Başkanı Dora Bakoyanni’nin öncelikli teklifi üç grup oluşturmaktı:
- Batı Trakya’nın kalkınma konuları grubu (sürdürülebilir kalkınma, ekonomik kalkınma, finansal araçlar, yatırım, girişimcilik, destek politikaları, yardım, sübvansiyonlar, altyapı vb.)
- Eğitim, sosyal gruplar, demografik veriler ve azınlık sorunları ile ilgili konulara odaklanacak (entegrasyon, eşitlik, dinlerarası bir arada bulunma vb.) Kurumsal Çalışma Grubu.
- Bölgenin kıyı yapısı karakterine odaklanmak için sınır ötesi konuları çalışma grubu (göç, mülteciler, sınır sorunları, taşkınlıklar güvenliği, hayvan hastalıkları, sınır altyapılarının güçlendirilmesi).
Komisyon, SYRIZA Partisi tarafından üçüncü çalışma grubu ile ilgili (sınır ötesi konular) ifade edilen çekinceleri takiben, kalkınma konularında bir grup ve kurumsal konularda bir grup olmak üzere iki çalışma grubu oluşturmaya karar verildi.
Sia Anagnostopoulou, “Üçüncü çalışma grubu ile ilgili sınır ötesi konular için, soru işaretlerimiz var. Bu konular kalkınma ve kurumsal konulardaki çalışma gruplarına dahil edilebilir. Mülteci- göçmen meselesini sadece Trakya ya da sınır ötesi güvenlik meseleleri için ayırmak komisyonun meselesi olup olmadığını bilmiyorum” dedi.
Sırasıyla söz alan Komisyon Başkanı Dora Bakoyanni ise şunları dile getirdi: “İki çalışma grubunun oluşturulmasını kabul etmeye hazırım. 3. çalışma grubunu önermemin nedeni, sınır ötesi konular olması bakımından sorunların daha iyi bir paylaştırılmasını sağlamaktı. Şu anda uygulanmayan kararlar var, örneğin gümrüklerle ilgili kararlar uygulanmadı. İki çalışma grubu olmasına bir takıntım yok. Konuları genişletmeye çalıştım, böylece gruplar konuların büyüklüklerine göre işlevsiz kalmasın. Ekonomik ve kurumsal olmak üzere iki çalışma grubunda kalabiliriz.”
Son olarak Komisyon Başkanı Dora Bakoyanni, “Bu yüzden iki çalışma grubuna karar veriyoruz” dedi ve Komisyonun çalışması sırasında gerekli görüldüğü takdirde 3. çalışma grubunun kurulabileceğini sözlerine ekledi.