Ana Sayfa Yunanistan Haber Atina’da Sorgulanıyor: “Dendias Kahraman Mı? Mikrofon Diplomatı Mı?”

Atina’da Sorgulanıyor: “Dendias Kahraman Mı? Mikrofon Diplomatı Mı?”

3
0

Dışişleri Bakanı Dendias’ın Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile basın toplantısında tansiyonu yükseltmesi Atina’da sorgulanmaya başladı.

Dendias’ın Çavuşoğlu ile basın toplantısında beklenmedik dipolmasi dışı çıkışı ve sarf ettiği sözler Atina’da değişik yorumlara neden oldu. Bazı çevreler “Mikrofon önünde diplomasi olmaz” görüşünü paylaşırken, bazıları da Dendias’ı Ankara’da kameralar önünde konuşmasını kahramanlık ve başkaldırı olarak değerlendirdi ve Dendias’ı son 30 yılın kahramanı olarak görürken, Yunanistan’da sağın yeni lideri olarak gördü.

Şimdi artık Atina’da endişe hakim. “Şimdi ne olacak”, “Diyalog, istişari görüşmeler devam edecek mi” ve “Türkiye ile yeni bir kriz mi geliyor” sorularına cevap aranmaya başladı.

Cuma günü Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, öğle saatlerinde bir açıklama yaparak tansiyonu düşürmeye çalıştı. Basın toplantısında söylenenlere hiç değinilmeyen açıklamada şu ifadeler kullanılıyor:

“Yunanistan’ın Türkiye ile hem ikili hem de AB çerçevesindeki ilişkilerine dair görüşleri bilinmektedir. Görüş ayrılıkları vardır ve olacaktır. Buna karşın Yunan hükümetinin, başta ekonomi ve ticaret olmak üzere, bir dizi konuda Türkiye ile pozitif gündem için siyasi iradesi vardır.

Pozitif gündem, ilişkilerin düzelmesi ve ortamın yumuşamasına yardımcı olabilir. İki taraf, bundan sonra her düzeyde yapılacak temaslarda, bu istikamette adımlar atılması için çalışılmasında mutabık kaldılar.”

Miçotakis hükümetine yakın kaynaklar, “Değişen bir şey yok. Diyaloğa devam. Dendias, Çavuşoğlu’nu Atina’ya davet etti. Bu ziyareti bekliyoruz” değerlendirmesi yapıyor.

Atina’da, Ankara’daki basın toplantısında yaşanan gerilimin, Batı Trakya azınlığına ‘Türk’ dediği için Çavuşoğlu’nun başlattığı” iddia ediliyor. Bunun üzerine Dendias’ın çıkışı Yunanistan’ın Batı Trakya’daki Türk Azınlık üzerinde “kırmızı çizgisi” olarak değerlendiriliyor.

Atina’nın 1967 Cuntası ile başlayan Azınlık üzerinde uyguladığı politika, “Azınlık Türk değil, Müslüman Azınlık” ve üyeleri de “Yunanlı Müslümanlar” (Ellines Musulmani) olarak adlandırılıyor.

“Mikrofon önünde yapılan diplomasi, hiçbir sonuç vermez.”   

Yunan Dışişleri Bakanlığı eski danışmanlarından Prof. Panagiotis İoakimidis, Ta Nea gazetesindeki yazısında, “Kimse iki Bakanın canlı yayında çekişmesini beklemiyordu. Siyasette ne zaman susacağını bilmek çok önemlidir. Mikrofon önünde yapılan diplomasi, hiçbir sonuç vermez” ifadelerini kullandı.

Aynı gazetenin yazarı Mihalis Miços ise, “Söylem tonunu yükselten Çavuşoğlu değil Dendias idi. Yunan hükümetinde, iki farklı çizginin bulunduğu, Dendias’ın Başbakan (Kiriakos) Miçotakis’in halefi imiş gibi ortaya çıkma amacıyla kendi siyasetini uyguladığı söylentileri dolaşıyor. Bu senaryolar, derhal yalanlanmalıdır” ifadesini kullandı.

Miçotakis’e yakın olan çevreler Dendias’ın bu çıkışını haklı olarak değerlendirirken, eski Başbakanlardan Samaras, Karamanlis ve eski Dışişleri Bakanları Dora Bakoyanni’nin suskunluğu devam ederken, Dimitris Avramopulos, “Yunan Dışişleri Bakanı işleri perspektif içine aldı, güçlü bir mesaj gönderdi” değerlendirmesini yaptı. Diğerlerin  suskunlukları neyi işaret ediyor?  soruları da sorulmaya başlandı.

Dendias, Miçotakis’e bilgi verdi.

Dendias Başbakan Miçotakis’e Ankara ziyareti hakkında geniş bilgi verdi. Kaynaklar Başbakan Miçotakis’in, Dendias’ın Ankara’daki icraatından memnuniyetini dile getirdiğini söyledi. Aynı kaynaklar, Dendias’ın hem Ankara’ya hareketinden önce hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra Miçotakis ile konuştuğunu belirterek, Yunan Başbakanı’nın Dendias’a talimatının “tahrik edildiği takdirde gerektiği şekilde cevap vermesi” olduğunu aktardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz