Atina merkezli AMNA Haber Ajansı Başbakan Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesine pozitif yaklaştı.
Atina merkezli AMNA Haber Ajansı Başbakan Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi ile ilgili, “İki lider siyasi diyalog ve pozitif gündem konusundaki ilerlemeyi gözden geçirdi” ifadelerini kullanarak haberi okuyucularına servis etti.
AMNA ajansı haberin içeriğinde ise şu ifadeleri kullandı:
“İnsan hayatını tehlikeye atan tacir ağlarını ortadan kaldırmak için önümüzdeki dönemde kaçak göç alanında işbirliğini yoğunlaştırma konusunda mutabakata vardılar.
İki ülkenin Dışişleri Bakanları Georgios Gerapetritis ve Hakan Fidan’a, Atina Deklarasyonu esas alınarak Ocak 2025’te Ankara’da yapılacak bir sonraki Yunanistan-Türkiye İşbirliği Konseyi’nin hazırlıklarına başlama görevi verildi.
Hükümet kaynakları, Kiriakos Miçotakis ile Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin, BM Zirvesi sırasında mevcut olan zaman kısıtlaması nedeniyle kısa sürdüğünü ve iyi bir ruh halinde olduğunu söylüyor.
Aynı kaynaklar, iki liderin baş başa görüşmesinde “her iki tarafın da olumlu iklimi sürdürme yönündeki iradesi ve şu ana kadar meyvelerini veren Güven Arttırıcı Önlemler teyit edilirken, bölgesel ve küresel konular da ele alındı” ifadesine yer veriliyor.
Hükümet kaynakları, MEB ve kıta sahanlığı meselesiyle ilgili olarak “iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının, Yunanistan ile Türkiye arasında devam eden siyasi diyalog bağlamında tartışmayı ne zaman başlatabileceklerini değerlendireceklerine” dikkat çekiyor.
Atina’da üst düzey bir hükümet kaynağı, “Bir sonraki Yüksek İşbirliği Konseyi’nin Atina Deklarasyonu esas alınarak Ocak 2025’te Ankara’da toplanması konusunda mutabakata varıldı” dedi ve ekledi: “Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Gerapetritis ile işbirliği içinde Yüksek İşbirliği Konseyi’nin zemini hazırlamak üzere Yunanistan’ı ziyaret etmesi bekleniyor.” İfadelerini kullandı.
Hükümet kaynaklarına göre, iki taraf, iki ülkenin yetkili makamları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla göç alanındaki iş birliğini derinleştirme konusunda mutabakata vardı. Üst düzey bir hükümet kaynağı, “Bu bağlamda Yunan ve Türk Göç Bakanlarını bir araya getirmeye çalışacağız” dedi.
Kıbrıs meselesine ilişkin ise “Yunan tarafı, Atina ve Lefkoşa’nın (Güney) duruşunu yineledi, iki taraf arasındaki diyaloğun Birleşmiş Milletler himayesinde üçlü bir toplantı ile yeniden başlatılması gerektiğine işaret etti ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununa yönelik çabalarını tam olarak desteklediğini” belirtti. Aynı kaynak, “Türklerin pozisyonları biliniyor. Biz iyimser kalıyoruz” dedi.