Ana Sayfa Yunanistan Haber ABD Ege’de Hangi Adalara Askeri Üs Kurmayı Planlıyor

ABD Ege’de Hangi Adalara Askeri Üs Kurmayı Planlıyor

3
0

ABD Ege’deki adalarda askeri üsler kurmak üzere harekete geçti.

Yunan basını, ABD’nin, Rus filosunun Ege ve Akdeniz’deki hareketlerini kontrol etmek ve aynı zamanda Türkiye’yi de kontrol etmek istediğini, bu hareketle de boğazlarının stratejik önemini azaltmak istediğini yazarken, aynı zamanda bölgede Yunanistan’ın rolünü de yükselttiğini yazıyor.

Basında çıkan haberde şu ifadeler kullanılıyor:

ABD tarafından nihai olarak hangi ada veya adalar hangi kriterlere göre seçilecek?

İskiri (Skiros) adası

ABD’nin Skiros (İskiri) Adası’nı tercih etmesi, söz konusu ada coğrafi konumu nedeniyle Yunanistan’a askeri avantajın ötesinde bir avantaj sağlamasa da, Amerika-Türkiye ilişkilerini daha az “dalgalandıracak” adadır. Yunanistan için Orta ve Kuzey Ege’nin kontrol adasını oluşturmaktadır.

Skiros, Türkiye’nin herhangi bir antlaşmaya dayalı yasadışı Yunan egemenliği iddialarına bile dahil değildir, Türk Sahil Güvenlik’in yasadışı-keyfi Arama Kurtarma alanına ait değildir ve ayrıca tatbikatların ve atışların yapıldığı yasadışı Türk NOTAM’larının hiçbirine dahil değildir.

Kaldı ki, Rus donanmasının Karadeniz ve İstanbul-Çanakkale-Boğazlarından, Dedeağaç’tan Limni’ye kadar çıkışını ve Güneydoğu Akdeniz’den Ege’ye girişini Karpathos’a kadar kontrol etmemektedir.

Limni (Limnos) adası

Orada bir ABD üssünün kurulması, Rus filosunun Karadeniz’den ve İstanbul-Çanakkale-Boğazlarından, Ege ve Dedeağaç’tan çıkışının mümkün olduğu ölçüde kontrolünü sağlayacaktır.

Ancak burası Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın yasa dışı-keyfi Arama Kurtarma sahasına giriyor ve daha kuzeyde yukarıda da belirttiğimiz gibi BABURAS’ın (Semadirek adası açıkları) devasa hidrokarbon yatağına ev sahipliği yapıyor.

Kerpe (Karpathos) adası

ABD üssünün kurulması, Rus filosunun Güneydoğu Akdeniz’den Ege’ye girişinin mümkün olan en büyük ölçüde kontrolünü sağlayacaktır, Türk Sahil Güvenlik’in yasadışı-keyfi Arama Kurtarma bölgesinin dışındadır, ancak Türkiye’nin Yunanistan’a karşı Oniki Ada’nın silahsızlandırılmasına ilişkin iddiaları kapsamına giriyor.

Yamurgi (Amorgos) adası

Rus filosunun Ege’ye giriş ve çıkışının kontrolünü sağlar, Türk Sahil Güvenlik’in yasadışı-keyfi Arama Kurtarma alanına ait değildir ve ayrıca atış ve tatbikatlar için yasadışı Türk NOTAM’larının hiçbirine dahil değildir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz