Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Aποφάσεις Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης

Aποφάσεις Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης

54
0

 

 

Στις 4 Νοεμβρίου 2018 έλαβε χώρα η μηνιαία συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

 

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν θέματα της άμεσης επικαιρότητας όπως η δημοσίευση της από 19-10-2018 Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την αδειοδότηση των προ του 1955 υφισταμένων χώρων λατρείας καθώς και οι εξελίξεις που αφορούν το Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής “Χαϊριγιέ”.

 

Τα μέλη της Συμβολευτικής Επιτροπής κατόπιν σχετικής συζητήσεως αποφάσισαν ομόφωνα και δηλώνουν τα παρακάτω:

 

1. Σχετικά με την από 19-10-2018 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όπως υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή, παρατηρείται η συμπερίληψη στο ρυθμιστικό πλαίσιο αυτής και η αδειοδότηση των προ του 1955 υφισταμένων χώρων μουσουλμανικής λατρείας που ανήκουν στην Μειονότητά μας. Η συμπερίληψη αυτή δεν είναι κατανοητή καθώς τυγχάνει αστήρικτη και περιττή. Τα τεμένη και μεστζίτ της Δυτικής Θράκης αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της Οθωμανικής περιόδου και λειτουργούν σύννομα, με σκοπό την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των πιστών, δίχως κανένα πρόβλημα. Περαιτέρω, θεωρούμε αυτήν την προσπάθεια παρέμβασης στις θρησκευτικές μας υποθέσεις ευθέως αντίθετη στην θρησκευτική αυτοτέλεια και ελευθερία που θεσπίζεται με την Συνθήκη της Λωζάνης και την θρησκευτική μας ελευθερία όπως προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οποιαδήποτε αθέμιτη προσπάθεια παρέμβασης σε δικαιώματα που αναγνωρίζονται στην Μειονότητά μας είτε από διμερή είτε διεθνή κείμενα που εισάγουν υποχρεώσεις μη παρέμβασης στην Ελληνική Πολιτεία, σεβασμού και προστασίας των σχετικών δικαιωμάτων μας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 

2. Σε συνέχεια των παραπάνω, η Συμβουλευτική Επιτροπή κατόπιν συναντήσεως με εκπροσώπους της Σχολικής Εφορείας και του Συλλόγου Γονέων του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγιέ Κομοτηνής, ενημερώθηκε για σχετικά με επιχειρούμενες μεταβολές στον τρόπο λειτουργίας του Ιεροσπουδαστηρίου. Ως παράδειγμα τέθηκε η δραστική μείωση των ωρών διδασκαλίας της Τουρκικής γλώσσας και η αλλαγή στο καθεστώτος λειτουργίας του σχολείου. Η Συμβουλευτική Επιτροπή τονίζει ότι το Ιεροσπουδαστήριο αυτό λειτουργεί στην περιοχή και αποτελεί επίσης ενα έθιμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Συμβουλευτική Επιτροπή, κατόπιν ομόφωνης γνώμης των μελών, αποφάσισε να στηρίξει την Σχολική Επιτροπή (Εφορία) και το Σύλλογο Γονέων απέναντι σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των κεκτημένων δικαιωμάτων που αφορούν το Ιεροσπουδαστήριο και τον τρόπο λειτουργίας του. Παράλληλα, στηρίζει κάθε εύλογη επιθυμία των αντιπροσώπων του Ιεροσπουδαστηρίου να μεταφέρουν την δυσαρέσκεια και ανησυχία τους στους αρμόδιους φορείς και την δίκαιη αξίωσή τους να συνεχιστεί η θρησκευτική διδασκαλία στο Ιεροσπουδαστήριο χωρίς να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας της Τουρκικής γλώσσας.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz