Dışişleri Bakanı Gerapetritis Selanik’te yaptığı konuşmada, “Yunanistan Batı Balkan ülkelerinin Avrupa ailesine entegrasyonunun ateşli bir destekçisi olmaya devam edecek” dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Yunan Sanayicileri Birliği ve Delphi Forumu tarafından düzenlenen SELANİK ZİRVESİ’nin iki günlük çalışmasının sonunda bir konuşma yaptı. Gerapetritis yaptığı konuşmada, “2003 Selanik Deklarasyonu’nun ilkelerine sadık ve bağlıyız. Yunanistan Batı Balkan ülkelerinin Avrupa ailesine entegrasyonunun ateşli bir destekçisi olmaya devam edecek, bu karşılıklı olarak faydalıdır ve tarihsel olarak gereklidir” dedi.
Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis konuşmasında şunları dile getirdi:
“Batı Balkan devletlerinin Avrupa hedeflerini gerçekleştirmelerinin özel bir önem taşıdığının bilincindeyiz. Engeller koyarak insanları hayal kırıklığına uğratmaya devam edemeyiz. Avrupa Birliği, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa ailesine entegrasyonu konusunda da siyasi iradeyi daha güçlü göstermelidir. Ve sırasıyla Batı Balkan devletlerinin Avrupa müktesebatının teknik kısımlarına katılması ve böylece tam olarak aradığımız gibi bir Avrupa’ya sahip olmamızdır. Halkların refahının, iyi işbirliğinin, sükunetin ve çözümün olduğu bir Avrupa.
Rehberimiz, ilham kaynağımız ve eylem çerçevemiz olacak cesur ve iddialı bir nihai hedef belirlemeliyiz. Bu doğrultuda, büyük bir güçle ve öngörülebilir gelecekte Avrupa ailesinin büyüyüp yeniden canlanacağı beklentisiyle çalışmaya devam edeceğiz. Ve bu bağlamda Selanik her zaman bizi birleştiren şehir olacaktır.
Yunanistan, tarihsel olarak Batı Balkanlar’ı Avrupa ailesine entegre etme projesini diğerlerinden daha fazla benimseyen ülke olmuştur. Batı Balkan ülkelerinin, konuksever şehir Selanik’in 2003 yılında burada “Selanik Gündemi” ile açtığı doğal yolu bulmalarına destek olmak için her zaman burada olacağız ve 20 yıl sonra bugün de aynı inançla yoluna devam ediyor. Belki hepimizin istediğinden daha yavaş bir hızda, ama kesinlikle büyük bir şevkle.”
Bakan Gerapetritis, revizyonizm konusuna değinerek, içinden geçtiğimiz dönemin “normalleşme eğiliminde olduğunu” ve bu sorunla hepimizin, özellikle de ortak kökene sahip ülkelerin yüzleşmesi gerektiğini söyledi.
“AB’ye katılmanın önkoşullarının listesi açık olmalıdır.”
“Avrupa ailesinin Batı Balkanlar’ı entegre etmesi gerektiği yönündeki siyasi pozisyonu sürdürüyoruz, ancak diğer yandan güçlü, dirençli, kapsayıcı olacak bir Avrupa Birliği ve aynı zamanda yeniden canlanacak bir Avrupa Birliği için gerekli koşulların da sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa Birliği ile Batı Balkan ülkeleri arasında ortak bir önceliklendirme olmalı ki, ilkeler ve kriterler olduğu gibi önkoşullar listesi de net olsun.”
Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Arnavutluk’a ve Heimarra’nın seçilmiş Belediye Başkanı Freddy Beleris’in devam eden tutukluluğuna özellikle değinerek, “demokrasiden hiçbir indirim olamaz” dedi ve şunları dile getirdi:
“Belediye Başkanı Freddy Beleris, Arnavutluk’taki Yerel seçimlerinden iki gün önce, Mayıs ayından bu yana geçici gözaltında ve şu anda cezaevinde. Arnavutluk’un iç hukuk düzenine saygı göstermekle birlikte, Yunan hükümeti, yargı bağımsızlığıyla hiçbir ilgisi olmayan ve komşu ülkenin iç yargı prosedürleriyle hiçbir ilgisi olmayan açık bir şeyi istedi. Mayıs seçimlerinde ortaya çıkan siyasi iradenin siyasi eyleme yansımasını sağlayacak şekilde seçilmiş Belediye Başkanının yemin etmesini istedi. Bu bir adli işlem meselesi değildir ve herhangi bir dış müdahale meselesi de değildir. Bu, sivil haklara ve hukukun üstünlüğüne gereken saygının gösterilmesi gereken idari bir eylemdir.”