Ana Sayfa Yunanistan Haber Dendias: “Türkiye Savaş Sebebini Ortadan Kaldırmalı”

Dendias: “Türkiye Savaş Sebebini Ortadan Kaldırmalı”

3
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Parlamento’da Ulusal Savunma ve Dış İlişkiler Komitesi’ne hitaben bir konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Ulusal Savunma ve Dış İlişkiler Komitesi’ne verdiği brifingde,”Uluslararası hukuka ve uluslararası meşruiyete dayalı dışa dönük bir ilkeler politikası izleyerek sürekli değişen bir ortamda yaşıyoruz. Zaman içinde pusulamız egemenliğimizi ve haklarımızı, ulusal çıkarlarımızı ve evrensel değerlerimizi savunmaktır. İddialı anlaşmazlıklar lüksümüz yok, çünkü durum her zaman kritik unsurlara sahiptir.” Değerlendirmesini yaptı.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Komisyonun açık oturumunda, Türk-Yunan ilişkilerine ve Kıbrıs sorununa atıfta bulunarak, “ülkenin dış politikasının Türkiye’ye karşı hareket etmediğini, yaptıklarını ve söylediklerini” vurguladı.

Dendias özetle şu konuşmayı yaptı:

“Türkiye, savaş sebebini “casus belli” ortadan kaldırmanın kendi çıkarına da olacağını anlamalı.”

“Ulusal çıkar temelinde tasarlanmış özerk ve gücünü kendinden alan bir dış politikamız var. Yunanistan ve mevcut Kiriakos Miçotakis hükümeti, Türkiye ile diyaloğa her zaman açık kalıyor, ancak komşu ülke ile aramızdaki tek fark uluslararası hukuk bağlamındadır.

Bir diyaloğun başarısı için apaçık bir koşul, savaş nedeni olan “casus belli” Yunanistan’a karşı savaş tehdidini terk etmek ve uluslararası hukuk çerçevesini kabul etmektir. Casus belli büyük bir meseledir. Türkiye, Birleşmiş Milletler Sözleşmesini tamamen ihlal ederek, komşu bir ülkeyi savaşla ve hatta yasal haklarına karşı tehdit eden gezegendeki tek ülkedir. Bu tehdit ortadan kalkmalı. 21. yüzyılda savaş tehdidini bir arada yaşama mantığı olarak kabul etmek mümkün değildir. Türkiye, savaş sebebini “casus belli” ortadan kaldırmanın kendi çıkarına da olacağını anlamalı.

Türk hükümeti, muhtelif muhataplarına beyan ettiklerini, uluslararası hukuk çerçevesinde, iddiasız ve genellemelere dayanmayan bir diyaloga inandığını ve desteklediğini bir noktada kanıtlamalıdır.”

Kıbrıs sorunu

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Dendias, Gazimağusa’nın Türkiye tarafından kuşatma altında olduğunu, Türkiye’nin Güney Kıbrıs MEB’inde kışkırtıcı ve yasa dışı eylemlerden vazgeçmesi gerektiğini ve diyaloğun kabul edilebilir tek bağlamda yeniden başlatılması gerektiğini belirtti. BM Güvenlik Konseyi’nin kararları, yani iki bölgeli ve iki toplumlu Federasyon olarak benimsenmesi gerektiğini yineledi.

Balkanlar

Balkanlar ile ilgili olarak, Dendias, “Batı Balkanlar’ın, özellikle Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın katılım sürecine vurgu yaparak Balkanlar’a kararlı ve sürekli katılımımıza” atıfta bulunarak, Bosna Hersek’teki durumun yarattığı endişelere dikkat çekti ve “Herhangi bir ülkenin Avrupa perspektifi, koşulluluğun gözetilmesi anlamına gelir” dedi.

Doğu Akdeniz’de işbirliği

Dışişleri Bakanı Dendias, Doğu Akdeniz’de oluşturulan yeni güvenlik mimarisinde, Mısır, İsrail, BAE, Suudi Arabistan gibi daha geniş bölgedeki önemli ülkelerle ilişkilerin daha da güçlendirilmesinde Yunanistan’ın rolünü gündeme getirdi. Bahreyn ve Umman gibi diğer devletlerle yeni bir ikili temaslar ve çok taraflı işbirliği planları ağını anlattı.

Dendias, Brexit sonrası için Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık gibi ülkelerle dış politikanın çerçevesini oluşturan önemli anlaşmalara da değindi.

Ayrıca Orta Doğu’daki Yunanistan’ın varlığına, Libya, Suriye, Kafkasya’da olup bitenler için Yunanistan’ın çıkarına ve aynı zamanda bugüne kadar doğrudan Yunanistan’ın çıkarına olmayan alanlarda yapılan açılımlara değindi.

Dışişleri Bakanı Dendias, Noel’den hemen sonra Nijerya ve Angola’yı ziyaret edeceğini, Kenya Dışişleri Bakanı’nın Atina ziyaretini, Senegal’deki Yunan Büyükelçiliğinin açılacağını ve muhtemelen daha sonra Moritanya’yı da ziyaret edeceğini bildirdi.

Dendias, Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne adaylığının çok olumlu geliştiğini belirterek, “Şu ana kadar 95 taahhüt topladık ve mutlak çoğunluğa çok yakınız. Aynı zamanda rakibimiz ortaya çıkmadı, iki pozisyon için iki aday var, biz ve Danimarka var ve üçüncü bir ülkeden şu ana kadar adaylık yok” ifadelerini kullandı.

Bakan Dendias, geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın UNESCO Dünya Miras Konseyi’ne seçilmesinin de çok önemli olduğunu ifade etti.

Dendias tarafından Ulusal Savunma ve Dış İlişkiler Komitesi’nin dış politika konularında brifingi daha sonra kapalı kapılar ardında devam etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz