Dendias, Yunan Newsbomb.gr haber sitesinin internet ortamında yayımlanan “Meeting point” programında Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan-Türkiye dahil olmak üzere bir dizi konuyu ele aldığı bir röportajda, “Yunanistan uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına dayanan bir dış politika izliyor” dedi.
Dendias, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na başvurma olasılığıyla ilgili olarak, Yunanistan ve Türkiye’nin önce neyin yargılanacağı konusunda anlaşmaya varması gerektiğini vurguladı.
Nikos Dendias, “Hükümetlerden, Bakanlardan bağımsız olarak Yunanistan’ın pozisyonu, tartışabileceğimiz şeyin kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge, Deniz Münhasır Ekonomik Bölgesi olduğudur. Bunları görüşebiliriz” dedi. Dendias, “Türkiye başka bir şey isterse, görüşmek için biz orada olmayacağız” dedi.
Bakan Dendias, Yunanistan’ın deniz sınırları dediği zaman, uluslararası hukuk tarafından belirlenen karasularının, 12 mil olan Uluslararası Deniz Hukuku UNCLOS tarafından belirlenen ölçüden bahsettiğini açıkladı.
Dışişleri Bakanı Dendias, “Mahkeme kararında UNCLOS’un haklı olup olmadığı sorulacak bir şey değil bu. UNCLOS yasadır. Mahkeme kanunu değil, kanuna göre karar verir. Bu nedenle karasuları her devletin tek taraflı hakkıdır” diyerek açıkça altını çizdi ve şu mesajı gönderdi: “Ne zaman uygulayacağımız ve nasıl uygulayacağımız bizim hakkımız. Ama bu Türkiye ile anlaşacağımız bir konu değil” dedi.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan hayatında çok şeyi başarmış önemli bir lider”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok kez görüştüğünü ve en son Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlandığını anlatan Dendias, “Başkan Erdoğan her şeyden önce, kişisel düzeyde konuksever bir insan. Kişisel ilişkilerde içten bir insan olduğunu söyleyebilirim. Diğer yandan, Yunanistan, bölgedeki politikasıyla kökten ve kesin olarak aynı fikirde değil. Bunu açıkça söylemeliyiz. Bu samimi bir düşünce. Herkes kendi görüşlerini söyler” dedi.
Dendias, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgede önemli bir faktör olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
“Bizler kabul etsek de etmesek de Türkiye’yi neredeyse Kemal Atatürk kadar yönetmiş ve Türkiye’nin imajını belirlemiş bir lider. Sanırım hayatında çok şeyi başarmış bir insan. Nereden başladığını ve ülkesinin imajını ne şekilde oluşturduğunu ve nasıl güçlendirdiğini düşünürseniz, bu, onunla konuşurken göz önüne alınması gereken bir şeydir.”
Dendias, Erdoğan’ın tahmin edilemez (ne yapacağı belli olmayan) olup olmadığına ilişkin bir soruya “Başkan Erdoğan’ın tahmin edilemez olduğunu sanmıyorum. Sanırım uyguladığı politikası kapsamında tahmin edilemez olarak görünmesi işine yarıyor. Zannedersem bir stratejisi var.” yanıtını verdi.
Dendias, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti hakkında sorulan bir soruya, “herhangi biri uluslararası hukuk çerçevesinden çıkmaya başlarsa sorunları da olmaya başlıyor. Onun için en iyi ihtimalle, ülkesinin ve uluslararası bağlamda bir faktör olarak kendisinin imajına büyük zarar veriyor. En kötüsü ise, yaptırımlara ve diğer başka şeylere de yol açacaktır.” İfadelerini kullanıyor.
Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs sorununa yönelik yaptırımlar öngören kararına atıfta bulunan Dendias, Türkiye’nin daha geniş bölgede yasadışı eylemleri durdurmasının nedenlerinden birinin, tehdit edilen yaptırımlarla ilgili olduğuna dikkat çekti.
ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uyguladığını da kaydeden Bakan Dendias, “Yaptırımların metafiziksel ve uluslararası toplumun ulaşamayacağı bir şey olduğunu düşünmeyin” dedi.
Başbakan Kiriakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında doğrudan bir iletişimin yardımcı olup olmayacağı sorusuna Nikos Dendias, Başbakan Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki özel istişarenin takipçisi olduğunu söyledi.
Türkiye’deki yapının böyle olduğu gibi, başka kimsenin etkili bir şekilde müzakere etme gücü yok, bu yüzden küçük bir şans varsa, ikisi arasında bir temasta vardır” dedi.
Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile Ankara’da yaptığı hararetli tartışma hakkında yorum yapması istenen Nikos Dendias, “eğer bir şeyi tam olarak ismiyle dile getirmezsen, işte o zaman sen de zor duruma maruz kalıyorsun. Dendias, Yunanistan’ın dış politikasının bir ilkeler politikası olduğunu vurguladı. Ayrıca Başbakandan bu emri aldığını ve bu emri yerine getirdiğini belirtti.
Türkiye’nin “casus belli” savaş sebebi kararının kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi ve Yunanistan’ın yasal hakkını kullanması halinde, komşusuna ve hatta bir müttefikine karşı savaş tehdidinde bulunan gezegendeki tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti.
Fransa ve ABD ile işbirliği ilişkileri
Fransa ile ilişkilere de özel atıfta bulunan Dışişleri Bakanı Dendias, savunma konusunda çok yakın bir işbirliğimiz olduğunu belirterek, Fransa’yı en yakın müttefik olarak gördüğünü ve gerektiğinde hazır olduğunu vurguladı. Dendias, “Yunanistan-Fransa ilişkilerine ve Cumhurbaşkanı Macron ile Kiriakos Miçotakis arasındaki kişisel ilişkiye büyük güvenim var” dedi.
Yunan-Amerikan ilişkilerine atıfta bulunarak, daha da ısındığını söyledi. “ABD ile ilişkilerimiz sürekli gelişiyor. Gerçekten, ABD ile uzun bir ilişkimiz olduğu için NATO’da müttefikiz. Bununla birlikte, son yıllarda Yunan-Amerikan ilişkilerinin seviyesi şaşırtıcı ve sürekli gelişiyor “dedi.
Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın artık, Biden’ın ABD liderliğine seçilmesinin Yunanistan üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu, Miçotakis’in de artık süper gücün liderliğinde bir arkadaşı olduğunun hissine sahip olmadığını hissettiğini de sözlerine ekledi.
Türkiye ile Ege’de sıcak bir olay yaşanması durumunda, Birleşik Arap Emirlikleri’nin hazır bulunup bulunmayacağı sorusuna yanıt veren Nikos Dendias, bu ülke ile karşılıklı yardım anlaşması olduğunu ve geçen yıl Hanya havalimanına F-16’ları gönderdiklerini hatırlattı. Dendias, “Şu andan itibaren, mevcut bir anlaşmanın uygulanmasına öncülük etmek için hiçbir şeye ihtiyaç duyulmayacağını umuyorum. Ama anlaşma var.” Dedi.
Alman denizaltıları Türkiye’de
Dışişleri Bakanı Dendias, Almanya’ya gelince, Avrupa Birliği’nin en büyük gücü olduğunu, Avrupa Birliği için son derece önemli bir ülke olduğunu, Yunanistan’ın Avrupa Birliği içinde ve ikili olarak çok yakın ilişki içinde olduğu bir ülke olduğunu söyledi.
Dendias, Alman denizaltılarının Türkiye’ye satışına atıfta bulunarak, denizaltı tarihinin yanlış bir hikaye olduğunu, çünkü Almanya’nın denizaltıları 2009’da Türkiye’ye satmayı kabul ettiğini, ancak o dönem başka bir Türkiye olduğunu söyledi.
Gazeteci Olga Tremi’nin bölgedeki dengelerin bozulduğuna ilişkin eleştirisine Nikos Dendias, Wolfgang Schäuble’nin bunu aralarındaki görüşmeden doğrudan anladığını belirterek, şansölyenin bu aşamada devam etmesi gerektiği konusunda açıkça başka bir algısı olduğunu kaydetti.
Son olarak Dendias, Dışişleri Bakanlığı’ndaki iki yılını hayatındaki en zor yıl olarak nitelendirdi. “Özellikle geçen Ağustos kolay değildi. Sanırım kimse için kolay değildi. Açıkçası Başbakan için kolay değildi ama benim için hiç de kolay değildi. Allah’a şükür onları da aştık” diye belirtti.