Milli Savunma Bakanı Akar, Etimesgut 3’üncü Hava Bakım Fabrikası’nda düzenlenen Hassas Güdüm Kiti-82 Teslimat Töreni’ne katıldı. Bakan Akar, konuşmasında, Milli Savunma Bakanlığı olarak Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada tüm sorunların uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl yöntemlerle iyi komşuluk ilişkileri içerisinde çözülmesinden yana olduklarına işaret eden Akar şunları kaydetti:
“Yunan komşumuzun beyhude silahlanma çabalarının en büyük zararının Yunan halkına olacağı görülmeli, bilinmelidir.”
“Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki sorunların da diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine samimiyetle inanıyoruz. Bu kapsamda Yunanistan ile istişari görüşmeler ve NATO araştırma toplantılarının yanı sıra güven artırıcı önlemler çerçevesinde 4. Toplantının 1. Bölümü video konferans yöntemiyle gerçekleştirdik ancak muhataplarımızla müteakip toplantı için Ankara’ya beklediğimizi de bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Bizler daima pozitif gündeme odaklanmak istiyoruz. Ama maalesef kimi zaman Yunan muhataplarımızın provokatif eylem ve söylemleri ile karşılaşıyoruz. Örneğin 1988 yılında karşılıklı olarak yaptığımız mutabakat var. Mutabakata göre turizm nedeniyle 15 Haziran ve 15 Eylül tarihleri arasında ve milli günlerimizde tatbikat ve bunun gibi faaliyetler yapılmasına dair. Maalesef buna uyulmadığını görüyoruz.
Ayrıca Yunan komşumuzun beyhude silahlanma çabalarının en büyük zararının Yunan halkına olacağı görülmeli, bilinmelidir. Yunan halkının kaynakları boşuna harcanmamalıdır. Barış ve istikrar için en doğru, en doğru çözümün birbirimizin hakkına ve hukukuna riayet edilmesi ve böylece ilişkilerin geliştirilmesiyle mümkün olacağı da anlaşılmalıdır.
Her zaman belirttiğimiz gibi biz bu coğrafyanın zenginliklerini uluslararası hukuk çerçevesinde adil bir şekilde paylaşılmasından barış içinde müreffeh bir geleceğin birlikte inşa edilmesinden yanayız. Bizim kimsenin hakkında, hukukunda ve toprağında gözümüz yoktur. Ancak Kıbrıs dahil Mavi Vatanımızdaki hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta azimliyiz, kararlıyız ve çok şükür buna muktediriz.
Ayrıca bölge barışına katkı sağlamak amacıyla başta Mısır olmak üzere ilgili ülkelerle çalışmalarımız devam etmektedir. Sonuç olarak TSK personeli Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, AB bünyesinde Suriye’de, Irak’ta, Azerbaycan’da, Libya’da, Katar’da, Kosova’da Bosna’da Somali’de ve Afganistan gibi daha birçok coğrafyada omuzlarındaki şanlı bayrağı atalarından aldığı ilhamla ve gururla taşımaktadır.”