Ana Sayfa Yunanistan Haber Miçotakis: “İyi Komşuluk İstiyoruz, Ama Saf Değiliz”

Miçotakis: “İyi Komşuluk İstiyoruz, Ama Saf Değiliz”

3
0

Başbakan Miçotakis “İNİOCHOS 21” askeri tatbikatından Türkiye’ye mesaj gönderdi: “İyi komşuluk istiyoruz, ama saf değiliz” diyerek Türkiye’ye mesaj gönderdi.

Başbakan Miçotakis Yunanistan’da 7 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen çok uluslu “İNİOHOS 21” askeri tatbikatının son bölümüne katıldı.

Miçotakis ile birlikte Yunanistan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alkiviadis Stefanis, Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Antonis İkonomu, Batı Yunanistan Eyalet Başkanı Nektarios Farmakis, Genelkurmay (GEETHA) Başkanı Orgeneral Konstantinos Floros, Kara Kuvvetleri (GES) Komutanı Korgeneral Haralambos Lalusis, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Georgios Bliumis, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Stilyanos Petrakis katıldı.

Büyükelçi Pyatt F-16 ile havada turladı

Tatbikatı izlemeye ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt da katıldı. Büyükelçi Pyatt USAFE-AFAFRICA pilotun kullandığı F-16 savaş uçağının kokpitine binerek havada turladı.

Büyükelçi daha sonra şahsına ait twitter hesabından bir fotoğrafla birlikte şu paylaşımda bulundu:

“Bana bir F-16’nın kokpitinden Yunanistan’ın nefes kesen manzaralarını gösterdiğin için sanada teşekkürler! Yunanistan ve diğer altı ülkenin “İNİOCHOS 21” tatbikatına katılmasından gurur duyuyoruz. Yunanistan’ın önemli jeostratejik konumunu ve savunma alanında giderek daha yüksek seviyelere ulaşan genişleyen işbirliğimizi vurgulamaktadır.”

Andravida Hava Üssü’nü ziyaret eden Başbakan Kiriakos Miçotakis Yunanistan’da 7 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen çok uluslu “İNİOHOS 21” askeri tatbikatının son bölümüne katıldı.

Başbakan Miçotakis, tatbikata katılan ülkelerin askeri temsilcilerinin katılımlarını karşıladı ve savaş uçaklarının etkileyici uçuşlarını ve manevralarını izledi.

Başbakan Miçotakis yaptığı selamlama konuşmasında şunları dile getirdi.

“Yunanlılar, Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığımızı kazandığımızda 200 yıl önce bu ilkeler için savaştılar.”

“Bu harika tatbikata katıldığınız için teşekkür ederim. Gördüklerimden özellikle etkilendim.

Savaşın zorluklarını ve sürtüşmelerini olabildiğince gerçekçi bir şekilde simüle etmek ve böylelikle birliklerimizin değerli deneyimler kazanması için her yıl “randevu” veriyoruz. Ve hızla değişen bir güvenlik ortamında birlikte çalışabilirliği, operasyonel verimliliği ve uyarlanabilirliği teşvik ediyoruz.

Son yıllarda yeni tehditlerin ortaya çıktığına şahit olduk. Toplumlarımızı birleştiren ve ittifaklarımızı mühürleyen değerlerin çok sayıda tehdit tarafından saldırıya uğradığından en ufak bir şüpheniz olmasın: sınırların ötesinde faaliyet gösteren gruplar, düşman devletler ve hibrit savaşlar.

Genel olarak, tepkimizin iki temelde yapılandırıldığını söyleyebilirim: Savunma ve caydırıcılıkla pekiştirilen vizyon ve değerler. Her iki sütuna da kısaca değinmek istiyorum.

Yunanistan tarihi birçok yönden özgürlüklerin tarihidir: düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü, eşitlik, kapsayıcılık ve hukukun üstünlüğü.

MÖ 5. yüzyıla kadar uzanan kadim değerler olsalar da bugün toplumumuzun temeli olmaya devam ediyorlar. Yunanlılar, Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığımızı kazandığımızda 200 yıl önce bu ilkeler için savaştılar.

Kurtuluşumuz için savaşın başlamasının 200. yıldönümünü kutlarken, tüm tahminlere rağmen zaferimizin yurtdışındaki dostlarımızın desteği sayesinde mümkün olduğunu vurgulamak önemlidir.

Bağımsızlık mücadelesinin sonucunu etkili bir şekilde mühürleyen Navarin Savaşı, bugün bulunduğumuz yerin 40-50 mil güneyinde, Rusya, İngiltere ve Fransa’nın müttefik deniz kuvvetlerinin Osmanlı ve Mısır filosunu yok ettiği yerde gerçekleşti.

O halde, modern Yunanistan’ın doğduğundan beri siyasi ve askeri ittifakların değer verdiğinin farkındayız. Ama savaş yanlısı bir ruhla değil. Başkalarının aleyhine değil. Ancak daha geniş bölgemizdeki komşular ve tüm halklar için istikrarı, gelişmeyi ve refahı teşvik etmek için Balkanlar’da, Doğu Akdeniz’de ve Orta Doğu’da barışı korumak için.

“Yunanistan başrol oyuncusudur”

Yunanistan, hesaplaşmalarda olduğu kadar konuşmalarda da başrol oyuncusudur. Savunmacı caydırıcılıkta, ama aynı zamanda barışçıl çözümde. Ulusal çıkarı ve Uluslararası Hukuk ile kalıcı pusulaları ile geniş bir bölgede istikrar ve güvenliğin temelidir.

Yunanistan, modern ülkeler arasındaki ilişkileri her zaman yönetmesi gereken ortak değerlere, uluslararası hukuka ve deniz hukukuna, iyi komşuluk kurallarına ve karşılıklı saygıya dayanan pozitif bir gündemi teşvik edecektir.

Aynı zamanda saf olamayız. Yeni bir dizi tehditle karşı karşıyayız. Dünyamız son derece karmaşık ve mahallemiz ne yazık ki daha istikrarsız hale geliyor.

Yunanistan savunma yeteneklerini güçlendirmeye ve silahlı kuvvetlerini geliştirmeye devam edecek. NATO’nun GSYİH’nın % 2’sine eşit harcama için belirlediği hedefi hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Ve daha geniş bölgede tatbikatlara katılmaya ve savunma güçlerimiz arasındaki işbirliğini güçlendirmeye devam edeceğiz.

Son hafta, son günlerde, birçok müttefik ve dost ülkenin bir dostluk ruhu içinde katılımına tanık olduk, bu ortak bağı onurlandırmalı ve korumalıyız.

Lütfen siyasi ve askeri liderlerinize tatbikata katıldığınız için minnettarlığımı ve aynı zamanda hem askeri hem de siyasi düzeyde işbirliğimizi daha da yoğunlaştırma isteğimi iletin.

General Floros, varlığımla sizi onurlandırdığımı söyledi. Aslında tam tersi yaşanıyor. Siz ve ülkeleriniz, tatbikata aktif katılımınızla bizi onurlandırıyorsunuz. Başarısına katkınız hakkında ne söylersem söyleyeyim azdır.

Andravida ve 117. Savaş Kanadı’ndan mutlu ve kendimden daha emin ayrılıyorum. Sayın komutanlar, 2022’nin “İNİOCHOS” tatbikatında daha fazla dost ülkeler ve arkadaşlarımızın katılımıyla yeni Rafale uçaklarıyla uçacak olan pilotlarımızı birlikte izleyelim ve gurur duyalım.

Son olarak bugün bizimle birlikte olmak için yurt dışından gelen arkadaşlara seslenmek istiyorum. Bunu hepinize borçluyuz ve yakında burada bir sonraki buluşmamızı dört gözle bekliyoruz. Size güvenli bir dönüş diliyorum.”

Tatbikata katılım

Ev sahibi Yunanistan Hava Kuvvetleri, filosunda bulunan her tür avcı uçağı (F-16, M-2000, M-2000-5, F-4), hava savunma teçhizatı, elektronik harp sistemleri ve İHA ile katılmaktadır.

Donanma, fırkateynler, Hızlı Güdümlü Füze Devriye sistemi olan tekneler, savaş gemileri, genel destek gemileri, helikopterler ve bir Deniz Harekat Uçağı ile yer alıyor.

Kara Kuvvetleri, HAWK birimleri, motorlu piyade ve zırhlı birimler, AH-64 Apache saldırı helikopterleri ve CH-47D Chinook nakliye helikopterleri ile katıldı.

Tatbikat, Fransa’dan Rafale ve Mirage 2000D, Birleşik Arap Emirlikleri’nden F-16, İspanya’dan F/A 18 Hornet ve İsrail’den F-15 ve F-16’nın katılımıyla Atina FIR menzilinde gerçekleştiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri F-16’lar, MQ-9 İHA’lar ve KC-135 uçan tankerler gönderdi.

Kanada, CGI – Air Weapon Managers sistemine katılırken, Güney Kıbrıs bir AW 139 helikopter gönderdi.

Gözlemci olarak beş ülke daha katılıyor: Avusturya, Mısır, Ürdün, Romanya ve Slovenya.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz