Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Τα προβλήματα τις μειονότητας στην εκπαίδευση συζητήθηκαν στο φόρουμ τον Ηνωμένων Εθνών

Τα προβλήματα τις μειονότητας στην εκπαίδευση συζητήθηκαν στο φόρουμ τον Ηνωμένων Εθνών

6
0

Η Αντιπροσωπεία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης συμμετείχε στο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για θέματα μειονοτήτων.

Τα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης συζητήθηκαν στο φόρουμ όπου συζητήθηκε το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τις μειονότητες.

Ως εκπρόσωποι της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) συμμετείχαν στη 12η Σύνοδο του Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων που οργανώθηκε στις 28-29 Νοεμβρίου 2019 στη πόλη Γενεύη της Ελβετίας. Η αντιπροσωπεία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης αποτελούμενη από τον Κ. Ενγκίν Σοϊγιλμάζ, διευθυντή της ABTTF, την Μελτέμ Γκιριτλί, παιδαγωγός και εκτελεστικό μέλος του BTAYTD, τον Ιλκέρ Τσαβούσογλου, σύμβουλος για το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο BTAYTD, συμμετείχαν στο φόρουμ με θέμα “Γλώσσα και Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μειονοτήτων”. Επίσης, μετείχε στο φόρουμ ο Καθηγητής Μουσταφά Καϊμακτσί Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των Τούρκων Δωδεκανήσου (ROİSDER) εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου και Κω.

Η Αντιπροσωπεία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης έθιξαν το ζήτημα τα δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία όπως και τα θέματα των δασκάλων της διδακτέας ύλης και των διδακτικών βιβλίων των μειονοτικών δημοτικών σχολείων.

Ο BTAYTD πήρε το λόγο στη δεύτερη σύνοδο με τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαίδευση στη μειονοτική γλώσσα» και εξέθεσε λεπτομερώς τα προβλήματα και παραβιάσεις του δικαιώματος στην εκπαίδευση της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης. Ο BTAYTD κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και να εκπληρώσει τις ευθύνες της που απορρέουν από διεθνείς και διμερείς συμφωνίες. Επιπλέον, ο BTAYTD ζήτησε από τις Ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό και περιεκτικό διάλογο με την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης για τις λύσεις των προβλημάτων τους στην εκπαίδευση.

Η ABTTF πήρε το λόγο στην τρίτη σύνοδο με τίτλο «στόχοι δημόσιας πολιτικής για την εκπαίδευση και τη διδασκαλία των μειονοτικών γλωσσών» και δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 κατέστησε την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης αυτόνομη στον τομέα της εκπαίδευσης, χορηγούνται στο δικαίωμα εγκατάστασης και διαχείρισης των σχολείων τους, μαζί με το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα. Η ABTTF τόνισε ότι η αυτονομία στην εκπαίδευση της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης παραβιάζεται συστηματικά από την Ελλάδα. Επιπλέον, η ABTTF εξέφρασε την άποψη ότι τα αυτόνομα δημοτικά σχολεία έκλεισαν λόγω του χαμηλού αριθμού σπουδαστών και ότι η θέσπιση δίγλωσσων προσχολικών μειονοτικών σχολείων δεν επιτρέπεται συστηματικά από τις Ελληνικές αρχές. Η ABTTF δήλωσε ότι το Ελληνικό κράτος επιδιώκει μονομερείς και επιβλητικές εκπαιδευτικές πολιτικές και κάλεσε τις Ελληνικές αρχές να βρουν λύσεις για τα προβλήματα στο διάλογο με την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης.

Ο Εκπρόσωπος της Ελλάδας πήρε το λόγο στη σύνοδο και επανέλαβε την επίσημη γνώμη του Ελληνικού κράτους, λέγοντας ότι υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της εκπαίδευσης για την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz