Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, Amerika’nın Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile birlikte Dedeağaç’a (Aleksandrupolis) geldi. Dedeağaç’ta uluslararası açıdan hiç olmadığı kadar önemli ve hareketli bir gün yaşandı.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, Amerika’nın Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile birlikte Dedeağaç’a (Aleksandrupolis) geldi. ABD’nin finansman desteğiyle Dedeağaç Limanı’nda devam eden “OLGA” isimli batık tarak dubasının çıkarılması ve uzaklaştırılması çalışmalarını yakından inceledi, bundan sonraki aşama hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Bakan Panagiotopulos ve Büyükelçi Pyatt’ın Dedeağaç ziyaretinde Yunanistan Denizcilik Bakanlığı limanlardan sorumlu Genel Sekreter Evaggelos Kiriazopulos, Amerika’nın Selanik (Thessaloniki) Başkonsolosu Gregory W. Pfleger, Dedeağaç Belediye Başkanı Yannis Zabukis, Yeni Demokrasi Partisi Evros Milletvekilleri Hristos Dermencopulos, Tasos Dimoshakis, Yunanistan kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Yorgos Kampas, 1’inci Ordu Komutanı Korgeneral Konstantinos Floros, 12. Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Aggelos Hudeludis, Amerikan Ordusu’nun Girit SUDA Deniz Üssü ve Volos Stefanovikio’da bulunan askeri gücün komutanları, Dedeağaç Liman Müdürü Hristos Dukas, DMT Evros Bölgesi Eyalet Başkan Yardımcıları Thanasis Çonis ve Dimitris Petroviç hazır bulundu.
Limandaki tören alanında kurulan kürsüye ilk olarak Yunanistan Denizcilik Bakanlığı limanlardan sorumlu Genel Sekreter Evaggelos Kiriazopulos geldi. Kiriazopulos yaptığı selamlama konuşmasında Dedeağaç Limanı’nın stratejik önemine değindi ve geleceğe yönelik öneminin daha da artacağına işaret etti.
Sırasıyla kürsüye Büyükelçis Geoffrey Pyatt geldi. Yunanca “Kalimera” diyerek davetlileri selamlayan Büyükelçi Pyatt konuşmasında şunları dile getirdi.
“Stefanovikio’daki 3.Tugay’ın buraya taşınmasını dört gözle bekliyorum”
“Dedeağaç’ta tekrar burada bulunmaktan çok mutluyum ve şehirle olan ilişkimizin yanı sıra, limanın gelecekteki özelleştirmesinin yarattığı fırsatları da vurgulamak istiyorum. Temennim, özelleştirme ihalesinin ABD şirketlerinin rekabete katılmasını cazip hale getirecek şekilde yapmasıdır.
Yunanistan ve ABD, ortak çıkarlarımızı geliştirmek ve güvenliği artırmak için bu alanda birlikte çalışmayı seçtiler. Birlikte, ortak ve müttefik olarak çalışıyoruz ve ilişkilerimiz şu an en iyi seviyede bulunuyor.
Büyükelçiliğimizin ABD’nin Avrupa’daki askeri birlikleriyle ve Yunanistan Ordusu’yla işbirliği Yunanistan ile ilişkilerimizi derinleştirmemize yardımcı oluyor. Dolayısıyla, bir sonraki adımda askeri teçhizatın ve personelin Stefanovikio’daki 3.Tugay’dan buraya taşınmasını dört gözle bekliyorum. Ortak çalışmamız Yunanistan’a yarar sağlıyor, işbirliğimizi derinleştiriyor ve bölgeyi güçlendiriyor.”
Son olarak kürsüye Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos geldi. Bakan Panagiotopulos konuşmasına “gördüğünüz üzere bugün burada Yunanistan-Amerikan ilişkilerinde ılık rüzgarlar esiyor” diye başladı. Panagiotopulos konuşmasının devamında şunları dile getirdi.
“Medeni ülkeleri yöneten iyi komşuluk ilişkileri arzuluyoruz.”
“Yapılan bu önemli çalışmayla Aleksandrupolis (Dedeağaç) Limanı artık daha büyük gemilerin rıhtıma bağlama kapasitesini arttırıyor, bu nedenle limanın daha da gelişmesi beklentisi hem Dedeağaç’ta hem de Trakya ve kuzey Yunanistan’da ekonomik faaliyetlerin teşvik edilmesine katkıda bulunuyor.
Egnatia Otoyolu’nun hakim olduğu, Dedeağaç’ı çevreleyen daha geniş bir alanda bulunan ulaşım altyapısı ve karayolu ağı sayesinde, limandan malların kuzey eksenine doğru daha hızlı bir şekilde taşınması için tüm koşulları yaratmaktadır. Limanda yapılan çalışmayla bu batığın çıkartılmasıyla özelleştirme alanında yatırımcıların daha fazla ilgisini çekmeye büyük katkısı olacaktır.
Dikey ara bağlantı doğalgaz boru hattının, Yunanistan-Bulgaristan inşaatının yapılması ve Dedeağaç’ın açık denizindeki yüzen sıvılaştırılmış gaz yakıt ikmal terminalinin kurulması ile bölgenin stratejik önemini daha da arttıracaktır. Böylece, yerel halkın ekonomik olarak yeniden canlandırılmasına ve Dedeağaç’ın Güneydoğu Avrupa’nın daha geniş bölgesinde ekonomik, ticari ve enerji merkezi olarak ortaya çıkmasına katkıda bulunacaktır.
İhtiyaç duyulduğunda ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından limanın kullanılması, ABD ile stratejik savunma ilişkimizi daha da güçlendirecek ve Yunan Silahlı Kuvvetleri ile birlikte çalışarak, bölgesel istikrar ve güvenliğe katkıda bulunacaktır. İki ülke arasındaki bu stratejik ortaklık, bu hükümetin merkezi stratejik politikasıdır.
ABD zaman içinde büyük müttefiktir, bir kez birlikte savaşa girdik, şimdi birlikte barış içerisindeyiz, ancak bölgenin istikrarını sağlamlaştırmak için birlikte çalışıyoruz. Bu çalışmayla daha hızlı bir şekilde var olan güvenin, stratejik bir ilişkiye dönüşmesi yavaş ama istikrarlı bir şekilde gelişen bir ortaklık ilişkisinin somut bir kanıtıdır.
Yunanistan barışçıl ve demokratik bir ülkedir. Geniş bölgemizde var olan zorlukları ve teşebbüs edilen düzenlemeleri algılamaktadır. Bölgede istikrar ve güvenlik direği olmak istiyoruz. Bölgesel işbirliğini uluslararası hukukun temelinde tutarak, halkların refah ve barış içinde bir arada yaşamalarının nihai amacı ile medeni ülkeleri yöneten iyi komşuluk ilişkileri arzuluyoruz.
Balkanlar’daki ülkelerle, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’daki ülkelerle, aynı algı ve endişeleri bizimle paylaşan, işbirliği planları oluşturan ülkemizin bir arada var olması, yukarıdaki çabayı göstermektedir. Bununla birlikte, aynı zamanda, daha geniş bölgelerde barışı ve istikrarı sağlamak için her yöne yüksek sesli bir mesaj göndermektedir. Yunanistan, Uluslararası Anlaşmalardan hem de Uluslararası Hukuktan ve Ulusal Yasalarımızdan doğan egemen haklarını, her Yunanlı bayanın ve bayın yararına tam olarak savunmaya her an hazırdır.”
Dedeağaç’taki programından sonra Yunanistan-Türkiye Kipi-İpsala sınır kapısında bulunan askeri karakol ve köprüye giden Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, köprü zerinde nöbet tutan askerleri selamladı ve beraberinde olan kuvvet komutanlarıyla köprü üzerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.