21. Yüzyılda AB üyesi, kendilerini demokrasinin beşiği olarak gören Yunanistan’da, azınlık mensuplarına uygulanan asimilasyon politikasının yansımalarının son örneği İskeçe’de Batı Trakya Türk Azınlığına isyan bayrağını çektirdi.
Lozan Antlaşması hükümlerine göre mütekabiliyet ilkeleri çerçevesinde Türk öğretmen ve Türkçe kaynaklarla Batı Trakya Türk azınlığı çocuklarının görmesi gereken eğitim-öğretim hakkı binbir çeşit entrikalarla halen ellerinden gasp edilmeye devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde Gökçe Adada 6’sı orta okul ve 5’i lise öğrencisi için 40 yıl sonra açılan Rum Ortaokulu ve ilk defa açılan liseye rağmen Batı Trakya’da bu yıl kapanan onlarca azınlık okulunun yanında eğitim-öğretime devam edenlerde karşılaşılan eksiklikler azınlık mensuplarının çileden çıkarttı.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Genel Başkan Av. Necmettin Hüseyin “İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulu’ndaki öğretmen eksikliği ve Türkçe ders kitapları sorununu protesto etmek üzere Okul Aile Birliği ve Encümen Heyetinin aldığı eylem kararını yerinde ve haklı bir tepki olarak gördüğümü belirtmek isterim. Yunanistan Devleti azınlık mensuplarına karşı Lozan Antlaşmasından doğan hükümlülüklerini yerine getirmediği gibi, azınlığın mevcut haklarını da gasp etmeye devam etmektedir. İskeçe Merkez Türk İlkokulu Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği, 20 Ekim Salı günü aldığı karar uyarınca öğrencilerin 21 Ekim Çarşamba günü okula çantasız gelerek, derslere katılmaması kararına azınlık mensuplarının destek vererek en doğal ve demokratik protesto haklarını kullanarak ses getireceğine şüphem yoktur.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak bizlerde Okul Aile Birliği ve Encümen Heyetinin aldığı bu demokratik protesto haklarını destekliyor ve konunun azınlık mensubu milletvekillerimiz aracılığı ile Yunan Parlamentosuna taşınarak ivedi şekilde çözüme kavuşturulmasını beklemekteyiz” dedi.