Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan’ın savunma stratejisi ve hükümetin 2024 yılı politikalarının yeniden değerlendirilmesinin eksenlerini “Parapolitika” gazetesine verdiği mülakatında değerlendirdi.
Bakan Dendias 2023 yılı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Yunanistan’ın savunma stratejisinin birçok alanda kapsamlı bir şekilde yeniden değerlendirilmesini gerektiren hızlı jeopolitik gelişmelerin yaşandığı bir yıldı” ifadelerini kullanıyor.
Bakan Dendias’ın değerlendirmesi şu şekilde:
“Yeni ve reform yaklaşımı, milli güvenlik politikasının güncellenmesi, savunma diplomasisinin güçlendirilmesi, teçhizat programlarının uygulanması, savunma sanayinin yenilik ve teknoloji gelişiminin iyileştirmenin de güçlendirilerek canlandırılmasının yanı sıra personelin yaşam koşulları ve görev süreleri değişiklikleri olmak üzere dört eksende oluşuyor.
Güncellenmiş ulusal güvenlik politikası, diğer şeylerin yanı sıra, modern çatışmalardan alınan derslerle birlikte, teknolojik gelişmelere ve siber saldırılar ve bilgi sistemlerine yönelik tehditler gibi ortaya çıkan tehditlere odaklanmaktadır.
Savunma diplomasisi, ittifakların ve savunma ortaklıklarının genişletilmesi yoluyla ülkenin güvenliğinin güçlendirilmesinde belirleyici bir faktördür. Devam eden silahlanma programlarının kusursuz bir şekilde uygulanması 2024’ün ana hedeflerinden biridir. FDI fırkateynlerinin ve Rafale uçaklarının satın alınmasının yanı sıra F-16’ların modernizasyonu, ülkenin savunma yeteneklerini geliştiriyor.
2024 yılı, Yunan Savunma Araştırma ve Yenilik Geliştirme Merkezi’nin kurulmasıyla savunma sanayinin yeniden canlandırılması, inovasyon ve teknoloji gelişiminin güçlendirilmesi, Yunan savunma sanayisine yönelik dönüşüm yılı olacak.
Merkez, araştırma ve teknoloji gelişimini ilerletmek için kaynakları ve uluslararası işbirliklerini harekete geçirmeye odaklanacak. Denetimi Milli Savunma Bakanlığı’na geçen Yunan Havacılık ve Uzay Sanayisinin yeniden yapılandırılmasına yönelik çaba, savunma sanayiinin genel olarak canlandırılmasında eksik olamaz.
Öte yandan Silahlı Kuvvetler mensuplarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik girişimlerde Ege adaları gibi yaşam maliyetinin yüksek olduğu bölgelere ağırlık vererek 1.400 konut inşaatını hayata geçiriyoruz.
Son olarak, mecburi askerlik görevini yapan erlerin becerilerini güçlendirmeye yönelik “Hizmet – Fırsat” programı, askerlik sonrası iş bulmalarına yardımcı olacak uzmanlık alanlarında dijital becerilerin geliştirilmesini ve sertifikalı mesleki eğitimini içeriyor.”