Giorgos Filis Pentapostagma’ya verdiği röportajında “2021 yılında Türkiye ile sıcak olay yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
Avrupa İşleri Profesörü ve Uluslararası İlişkiler Analisti, Jeopolitik Güvenlik Uzamanı Dr. Giorgos Filis Pentapostagma’ya verdiği röportajında “2021 yılında Türkiye ile sıcak olay yaşayacağız” açıklamasında bulundu.
Pentapostagma’dan Andreas Mountzouroulias’a verdiği röportajda, ABD’deki kriz, Yunanistan-Türkiye, MEB ve Yunan kamuoyunu ilgilendiren sıcak konular hakkında konuştu.
Soru cevap olarak yapılan röportajda aynen aşağıdaki gibidir:
ABD’deki gelişmelerle ilgili soru – Erdoğan huzursuzluktan yararlanacak mı?
Cevap: “Trump kolay kolay durmayacak. Yakın gelecekte ABD’de daha fazla olaylar yaşanabilir. Kongre Binası’ndan kısa bir süre önce İmia’da (Kardak) bir olay yaşandı. Türkiye bir olay yaratmak istiyor. ABD’nin çok büyük bir iç sorun yaşaması durumunda, kendimizi 1974 durumlarında bulacağımız yönünde bir değerlendirme var. Türkiye’nin oldubitti yaratmak isteyeceği bir dönem. Silahlı Kuvvetler, siyasi personel ve Kıbrıs, bir müzakere masasında olmamamız için hazırlıklı bulunmalıdır.”
Soru: ABD veya Fransızlar bir krize müdahale edebilir mi?
Cevap: “ABD için soru yapıp yapamayacakları değil, ancak isteyip istemedikleri. Türkiye ile büyük bir savaşta bulunmayacağız. Çatışmanın 2 ila 2 gün süresi olacak. Büyük güçler, kendi çıkarlarının neler olduğunu gördüklerinde müdahale edecekler. Büyük güçler, yeni bir rejime geçeceğimizi görünce savaşı durduracak.”
Soru: Yunan savunma sanayiinde neler oluyor?
Cevap: “Ben buna “teknokratik kocabaşlılık” adını verdim. 74 krizinden sonra, ABD’nin Türkiye ambargosundan sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri dağılmıştı. 40 yıl sonra Türkiye büyük bir savunma sanayisi yarattı. ABD’nin son yaptırımlarıyla alakasız ne olursa olsun, Türkler kendilerini güçlü hissediyor. Önceki yıllarda, bazı Yunan hükümetleri savunma sanayisini geliştirmek için hamleler yaptı ama hepsi dağıldı! Sanki ülke büyük güçlerden bağımsızlık kazanmak istemiyor. Yunan devleti istediği zaman yapabilir. İnsan kaynağı mevcut, siyasi irade yok.”
Soru: Fransa ile bir savunma anlaşmasına neler oluyor?
Cevap: “Önemli olan Fransa ile askeri anlaşmayı almamız önemli. Ara çözüm, ülkemizde bir Rafale filosu ve iki Fransız fırkateyni olabilir, bir üs inşa etmek değil, Fransızlar, Yunanlıların yaptığı aynı şeyleri yapsın, Türkleri (Ege ve Doğu Akdeniz semalarında ve denizde) engellesin. Fransızlar için mesele Belharralardaki üç milyar değil, zaten bu parayı Rafale’den aldılar. Bu bir para meselesi değil, Yunanistan’ın siyasi iradesi meselesidir. Fransa Türkiye’yi büyük bir tehlike olarak algılıyor. Fransız devletinin ve Fransa’nın Kuzey Afrika’daki varlığı tehlikede. Atina, Fransa ile savunma anlaşmasının gecikmesi konusunda bize cevap vermelidir. Halen görüşmelerde olduğumuzu söyleyen Dışişleri Bakanı’na inanmak istiyorum.”
Soru: Büyük güçler bize güveniyor mu?
Cevap: “Büyük güçler bize güvenmiyor. Yunan firkateyni Limnos ile Türk fırkateyni Kemal Reis’in “Çarpışması” olayı yaşandığında, Başbakan Miçotakis Türkiye’den özür diledi. Ayrıca Yunanistan’ın asla ilk saldırıda bulunmayacağını söyledi. Ona bu cümleyi yazan utanmalıdır! Türk bunu nasıl algılıyor? Size ne yaparsa yapsın, sizin cevap vermeyeceğinizi görüyor. Tarihimizin ve kültürümüzün bir kısmını teslim etme noktasına geldik. Fransızlar veya İsrailliler bizimle nasıl ittifak kuracaklar ki? Bize kimse inanmıyor!”
Soru: Yunanistan’ın bir dogması var mı?
Cevap: “Yunanistan’ın bir dogması olmadığına dair bir dogması var! Hükümetler, Türklerin ne yaptığı ve nasıl çalıştığı konusunda doğru insanları dinlemiyor. Artık iki kutuplu bir dünyada yaşamıyoruz. Daha önce söylediklerimiz olacak. Büyük güçler, gerçekliğin yeterince değiştiğini gördüklerinde gelecekler. Benim endişem, o üç gün içinde (Türkiye ile çatışma) ülkemiz aleyhine bir durumun yaratılacağıdır. Silahlı gücümüz var. Türklerin hiçbir şey yapmamasının bir sebebi budur. Türkler hükümetleri ciddiye almıyor. Sorun, hükümetleri etkileyen statükodur. Dünyanın üniversite ders kitaplarındaki gibi işlemediğini anlamadılar. Pratikte uygulama kitaplardan farklıdır.”
Soru: Yunanistan diğer ülkelerle işbirliği yapabilir mi? Örneğin Hindistan ile?
Cevap: “daha dünden itibaren dostumuz Hindistan ile askeri bir ittifak yapmalıydık. Ege ve Doğu Akdeniz’e Hint Donanması ve savaş uçaklarını tatbikat için çağırmamız gerektiği gibi, Yunan savaş gemileri de Hint Okyanusu’na gitmelidir.
Kabul edilemez bir şey oluyor. Pakistanlılar, 1980’lerden beri Türkiye ile askeri olarak işbirliği yapıyor. Pakistanlılar, balistik füzeler ve nükleer işbirliği konusunda Türkiye’ye yardım ediyor. Pakistanlılar, ülkemizde binlerce yurttaşını ağırladığımız bir zamanda, Yunanistan onlara sanki bir şey yapmış gibi davranıyor!”
Soru: Türkiye’de iç karışıklık görüyor musunuz?
Cevap: “Bugünün Türkiye’si Osmanlı İmparatorluğu’nun bir küçültülmüşüdür. Nüfusu 90 milyona ulaşacak. İstatistiksel olarak, nüfus daha sonra yaşlanmaya başlayacak. Türkiye gençlerinin yarısı Kürtler’den olacak. Türkiye Kürtlerle bir konfederasyon oluşturmaya veya onlara özerklik vermeye mecbur kalacak.”
Soru: Türkiye ile yakın zamanda bir olay görüyor musunuz?
Cevap: “Sonuç olarak, bir “ray” üzerindeyiz ve sanırım yakında bir olay yaşanacak. 2021’de olacağına inanıyorum.”