Ακαταμάχητο αποδεικνύεται για τους Τούρκους τουρίστες το «άρωμα της Θεσσαλονίκης» (Selanik kokusu). Τον ιδιαίτερο αυτό όρο, που έχει πλέον καθιερωθεί στη γείτονα, χρησιμοποιούν οι Τούρκοι, προκειμένου να περιγράψουν -επιστρέφοντας στην πατρίδα τους- τον απροσδιόριστο παράγοντα γοητείας της πόλης, την ιδιαίτερη αύρα, τη μαγεία της.
«Αυτή η μαγεία της πόλης, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, εξακολουθεί να προσελκύει τους Τούρκους τουρίστες, παρότι όταν έρχονται εδώ βρίσκουν σχεδόν όλα τα μνημεία που τους ενδιαφέρουν κλειστά και συχνά εκπλήσσονται αρνητικά από την έλλειψη καθαριότητας και ευταξίας και το κυκλοφοριακό» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης.
10.000 Τούρκοι τουρίστες αναμένονται σε ένα μήνα! Γι’ αυτό άλλωστε, στις τρεις επίσημες αργίες στη γείτονα, που μεσολαβούν από αύριο (Μπαϊράμι) μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου (θάνατος Κεμάλ Ατατούρκ), περίπου 10.000 Τούρκοι υπολογίζεται ότι θα επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό για τις ολιγοήμερες διακοπές τους. Ήδη, για το τριήμερο που ξεκινά αύριο, τα μεγάλα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα, με περισσότερες από επτά στις δέκα κρατήσεις (ποσοστό άνω του 70%) να προέρχονται από την Τουρκία.
Οι Τούρκοι επισκέπτες καταφθάνουν στην πόλη κυρίως οδικώς, τόσο μεμονωμένα με επιβατικά αυτοκίνητα, όσο και μαζικά, με τουριστικά λεωφορεία.
«Το φθινόπωρο υπάρχουν τρεις σημαντικές αργίες στην Τουρκία.
Η πρώτη είναι το Κουρμπάν Μπαϊράμ, που ξεκινά αύριο και εκτιμάται ότι θα φέρει στην πόλη περίπου 4000 Τούρκους επισκέπτες σε ένα τριήμερο, με τις πρώτες αφίξεις να αναμένονται από σήμερα το βράδυ.
Η δεύτερη είναι τριήμερη και σχετίζεται με την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29/10 και η τρίτη -στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου- αφορά στο θάνατο του Κεμάλ. Κατά τις τρεις αυτές αργίες αναμένεται να έρθουν συνολικά στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 10000 επισκέπτες από την Τουρκία. Πολλοί Τούρκοι τουρίστες αναμένονται και το καλοκαίρι στη διάρκεια του Ραμαζάν Μπαϊράμ. Συνολικά φέτος αναμένονται 45.000-50.000 τουρίστες από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη.
Κάθε χρόνο έχουμε μια αύξηση της τάξης του 25%-30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά» σημειώνει ο κ.Χατζημανώλης, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες ουρές, ακόμη και 50 τουριστικών λεωφορείων με Τούρκους τουρίστες, που σχηματίζονται στη διάρκεια των αργιών έξω από το σπίτι και μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Κατά τον ίδιο, η σημαντική αύξηση των Τούρκων τουριστών, που επισκέπτονται στη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου, αν λυθούν μια σειρά από προβλήματα: αυτά αφορούν -κατά τον ίδιο- τις ουρές στο τελωνείο των Κήπων, οι οποίες κάνουν την είσοδο στην Ελλάδα ταλαιπωρία, την έλλειψη καθαριότητας (τόσο σε ό,τι αφορά στους ξέχειλους κάδους απορριμμάτων όσο και τα γκραφίτι), τις υποδομές, αλλά και τη λειτουργία των χώρων των μνημείων τουρκικού ενδιαφέροντος.
«Στο Μπέη Χαμάμ υπάρχει μονίμως λουκέτο, στο Μπεζεστένι τα ίδια. Μόνο το Αλατζά Ιμαρέτ λειτουργεί για εκθέσεις κι εκδηλώσεις. Αναγκαζόμαστε να τούς πηγαίνουμε για καφέ κοντά σε μνημεία για να νιώθουν ότι τα βλέπουν. Το αίτημα να είναι ανοιχτά αυτά τα μνημεία το καταθέσαμε για πρώτη φορά πριν από 3,5 χρόνια. Το έχουμε κοινοποιήσει σε όλους: δημάρχους, περιφερειάρχες, επιμελητήρια, φορείς διάφορους. Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα; Μηδέν» καταλήγει.
Αύξηση διανυκτερεύσεων αναμένεται χάρη σε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια Στο μεταξύ, έως και 1.500 επιπλέον διανυκτερεύσεις τουριστών από την Τουρκία αναμένεται να «προσθέσει» στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης η συμφωνία της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines με τον τουριστικό οργανισμό Ambotis Tours Air Service για τη μαζική αγορά αεροπορικών εισιτηρίων και τη διάθεσή τους σε τουριστικά πρακτορεία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε χαμηλές τιμές, κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ήδη, ο τουριστικός οργανισμός αγόρασε μεγάλο αριθμό θέσεων για το διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Μαρτίου, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές του διαδικτύου. Στην ουσία, το αεροπορικό εισιτήριο θα στοιχίζει όσο και αυτό του λεωφορείου, όπως επισήμανε ο κ.Χατζημανώλης.