Η τοποθέτηση του κ. Ζεϊμπέκ έγινε κατά την συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής για τη Δυτική Θράκη και προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ευριπίδη Στυλιανίδη οι οποίοι χαρακτήρισαν απαράδεκτη την στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν στην τοποθέτηση του τόνισε ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος σε αντίθεση με την Ελλάδα και δέχτηκε την έντονη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βουλευτή Ροδόπης Ειριπίδη Στυλιανίδη.
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζεϊμπέκ Χουσεΐν κατά την ομιλία του στην Βουλή, έθεσε το ζήτημα στην Δυτική Θράκη της ταυτόχρονης λειτουργίας του διορισμένου από το ελληνικό κράτος Μουφτή και του εκλεγμενου Μουφτή από την Μειονότητα στην Ξάνθη είπε ότι «γίνεται αλαλούμ με τους δύο μουφτήδες. Λέμε κατάργηση της Σαρίας. Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος. Εδώ στην Ελλάδα έχει επίσημη θρησκεία, δεν είναι κοσμικό κράτος. Έχω φοιτήσει στην Τουρκία και ξέρω».
Η τοποθέτηση του κ. Ζεϊμπέκ έγινε κατά την συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που λειτουργεί στην Βουλή για αναπτυξιακά ζητήματα της Δυτικής Θράκης προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ευριπίδη Στυλιανίδη οι οποίοι χαρακτήρισαν απαράδεκτη την στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος έχει θητεύσει στο Υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 2015-19 έσπευσε να διορθώσει τον βουλευτή λέγοντας «η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Προφανώς ο κ. Ζεϊμπέκ άλλο ήθελε να πει».
Για διαστρέβλωση των λεγομένων του κάνει λόγο σε διευκρινιστική του δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ο οποίος νωρίτερα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την Δυτική Θράκη αναφέρθηκε στο ζήτημα των Μουφτήδων υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος σε αντίθεση με την Ελλάδα που υπάρχει επίσημη θρησκεία.
«Ενόψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή, διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ’ υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας – Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος» αναφέρει στη νεότερη διευκρινιστική του δήλωση ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και προσθέτει:
«Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού πολιτείας και εκκλησίας».
«Ήταν απολύτως δεδομένο ότι εκεί θα καταλήγαμε. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως σε τέτοιου είδους θέματα που χειρίζεται η αρμόδια πολιτεία, η Βουλή να μην επιχειρήσει διαβήματα που θα προκαλέσουν διχασμό. Στέκομαστε πάνω απ’ όλα αυτά, όπως στάθηκαμε τα τελευταία δύο χρόνια» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.