Ξεκινά η αποκατάσταση στη «νέα Σουμελά της Τράμπζον», τον Άγιο Γεώργιο Περιστερώτα.
Η Τουρκία και τα θεσμικά της όργανα, στο πλαίσιο του σεβασμού των τόπων λατρείας των κοινοτήτων που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες, προβαίνει σε αποκατάσταση εκκλησιών και μοναστηριών.
Μπαίνει σε διαδικασία αναστήλωσης, ένα τρίτο μοναστήρι στην περιοχή της Μάτσκα βρίσκεται στο σχεδιασμό των Τουρκικών Αρχών. Ο δήμαρχος Μάτσκας Κοράι Κότσχαν, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης και στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
Στη «νέα Σουμελά της Τράμπζον», όπως αποκαλείται, θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά και έργα οδοποιίας, με στόχο την τουριστική αξιοποίηση του μνημείου του 8ου αιώνα. «Προσπαθήσαμε να μάθουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε» είπε ο Κοράι Κότσχαν αναφερόμενος στις απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης.
«Η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ήταν μια περιοχή που κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή της. Μετά την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ξεκινήσαμε ως δήμος τις εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου, μέσα από δύο μονοπάτια. Είναι μια εντελώς δασώδη περιοχή, χωρίς κανένα κτήριο», ανέφερε.
Το πιο σημαντικό μονοπάτι από την Τράμπζον προς τη Ντουμανλί περνάει από το συγκεκριμένο μοναστήρι· έτσι, μαζί με τον θρησκευτικό τουρισμό, ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί και ο περιπατητικός. Ο δήμαρχος Μάτσκας, υποσχέθηκε ότι του χρόνου ο Άγιος Γεώργιος θα δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες.
Στα ρεπορτάζ του Τουρκικού Τύπου για τις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού μοναστηριού περιλαμβάνεται και αναφορά στην περιπετειώδη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου το 2012, όταν οι οδηγοί του εξαιτίας της ομίχλης μπήκαν σε λάθος μονοπάτι. Χρειάστηκαν 45 λεπτά μέσα στο δάσος ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.
Ο κ. Βαρθολομαίος είχε δηλώσει τότε: «Μείναμε έκπληκτοι. Ανεβήκαμε με δυσκολία. Είναι θέμα πίστης και θέλησης. Αποτελεί απορίας άξιο το πώς οι μοναχοί τον 8ο αιώνα έχτισαν το μοναστήρι. Μόνο άνθρωποι που αφιερώθηκαν στον Θεό μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο».