Η Πρόεδρος Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Δυτική Θράκη στις 28-30 Μαΐου 2020. Η Σακελλαροπούλου, η οποία ξεκίνησε την επίσκεψή της από την Ξάνθη την Πέμπτη 28 Μαΐου, αφού επισκέφτηκε την Κομοτηνή την Παρασκευή, πήγε στον τόπο καταγωγής της την Σταυρούπολη (Yeniköy) το Σάββατο.
Στο πλαίσιο του τριήμερου προγράμματος που πραγματοποίησε στη Δυτική Θράκη, η Πρόεδρος ξεκίνησε καταθέτοντας στεφάνια σε μνημεία της πόλης στην Ξάνθη και την Κομοτηνή και συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού, της εκκλησίας, του εκπαιδευτικού χώρου, των επιχειρήσεων και εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας. Ωστόσο, παρόλο που ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) και η σχολική εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης κάλεσαν την Πρόεδρο ακόμη και με γραπτή επιστολή, η Πρόεδρος δεν συναντήθηκε με ενώσεις της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης, εκπροσώπους της κοινωνίας ή μέλη της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης.
Σε συνάντηση με μια αντιπροσωπεία στη Τσανάκλειο Σχολή στην Κομοτηνή, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών πολιτικών εκπροσώπων, καθώς και των μελών του στρατού και της αστυνομίας, η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου επισήμανε στην ομιλία της ότι δεν μπόρεσε να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κομοτηνής, λόγω της πανδημίας και προσέθεσε ότι ο πληθυσμός εδώ έχει ιδιαίτερο ρόλο με την εγκατάσταση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία, μετά την υπογραφή της Σύμβασης για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών το 1923 καθώς και ως προστάτες των συνόρων.
Η Πρόεδρος δηλώνοντας ότι η Θράκη είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης, είπε ότι το εμπόριο και η βιομηχανία στην περιοχή έχουν μειωθεί σοβαρά λόγω των χρόνιων προβλημάτων και της οικονομικής κρίσης. Η Σακελαροπούλου δήλωσε επίσης ότι, η Θράκη χάρη στη γεωγραφική της θέση και την ενότητα των διαφορετικών θρησκειών, πρέπει να ευδοκιμήσει ως μέρος που αποτελεί πέρασμα στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων.
Σχετικά με την επίσκεψη της Προέδρου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού δήλωσε:
«Εμείς οι Τούρκοι αγνοηθήκαμε στο πρόγραμμα της Δυτικής Θράκης της Προέδρου! Μια ιστορική ευκαιρία χάθηκε έτσι!»
«Εμείς οι Τούρκοι αγνοηθήκαμε στο πρόγραμμα της Δυτικής Θράκης της Προέδρου! Όπως και στην τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μιτσοτάκη στην περιοχή μας, έτσι και η Πρόεδρός μας δεν μας έλαβε υπόψιν, εμάς τους Τούρκους, που είμαστε από τα κύρια στοιχεία αυτής της περιοχής. Επιπλέον, αν το εξετάσουμε και από δημογραφική άποψη, αποτελούμε τη πλειοψηφία στη Ροδόπη, αλλά η Πρόεδρος μας μας αγνόησε! Ωστόσο, οι μειονότητες που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές ξεχωρίζουν με το ρόλο τους ως γέφυρα ένωσης. Όταν ο Πρόεδρος Steinmeier ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια άλλη χώρα της ΕΕ στη Γερμανία, επισκέφτηκε για πρώτη φορά την παραμεθόρια περιοχή με τη Δανία. Αν και ήταν λίγοι σε αριθμό, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της μειονότητας Dan και Friz, τους έδωσε την ασφάλεια ότι ως κράτος θα τους εξασφαλίσουν τα δικαιώματα που έχουν.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για τους Τούρκους στην Ελλάδα, το γερμανικό παράδειγμα είναι σε σημείο που δεν μπορούμε ούτε να το φανταστούμε. Αφήστε το να δώσει ασφάλεια το κράτος, η Πρόεδρος της χώρας μας αρνείται την ύπαρξή μας. Επιπλέον, κρίνοντας από την ομιλία στην Κομοτηνή, αν και απαγορευόταν δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο πληθυσμός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή από την Θράκη της Τουρκίας και την Ανατολία κατά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μαζί με τους Έλληνες της περιοχής έχουν ιδιαίτερο ρόλο ως προστάτες των συνόρων. Δυστυχώς, η Πρόεδρος προκαλεί με αυτή τη δήλωση. Επιπλέον, λέγοντας ότι οι διαφορετικές θρησκείες είναι ενωμένες στη Θράκη, πρέπει να γνωρίζει ότι ενώ πολλές θρησκείες ζουν μαζί σε πολλά μέρη της Ευρώπης, επισημαίνοντας αυτό το όμορφο παράδειγμα, είναι πολύ επικίνδυνο να κάνει δηλώσεις που ενθαρρύνουν τη διχοτόμηση και τον διαχωρισμό σε εθνοτική βάση, και είναι επίσης αντίθετο με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της δημοκρατίας. Ωστόσο, η χώρα μας υπερηφανεύεται ότι αποτελεί το λίκνο της δημοκρατίας σε κάθε ευκαιρία. Είναι κρίμα, πολύ κρίμα Πρόεδρε! Με αυτήν την επίσκεψη, θα μπορούσατε να κάνετε ένα τολμηρό βήμα στην εξάλειψη της αντίληψης και των προκαταλήψεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, επιδεικνύοντας μια πραγματικά ενωτική στάση, αλλά δυστυχώς δεν το κάνατε! Μια ιστορική ευκαιρία χάθηκε έτσι!»