Ο Πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα μειονοτήτων Δρ. Fernand de Varennes ήταν καλεσμένος του προγράμματος «Οι πραγματικότητες της Χώρας μας»
Το δωδέκατο επεισόδιο της διαδικτυακής σειράς προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) με τίτλο «Οι Πραγματικότητες της Χώρας μας» μεταδόθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2024.
Στο πρόγραμμα φιλοξενήθηκε ο πρώην Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για θέματα μειονοτήτων Δρ. Fernand de Varennes, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης τη Δυτική Θράκη το 2019.
Στο πρόγραμμα που συντόνισε η Υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων του ABTTF Melek Kırmacı Arık, ο de Varennes απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με τον ορισμό της «εθνικής μειονότητας» στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη γενική κατάσταση των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη, καθώς και τη γενική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και τα προβλήματα της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης της Ελλάδας.
Ο De Varennes δήλωσε ότι το ζήτημα του ορισμού της «εθνικής μειονότητας» είναι λίγο περίπλοκο, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ αναφέρεται σε εθνοτικές, γλωσσικές και θρησκευτικές μειονότητες, ενώ η έννοια της «εθνικής μειονότητας» χρησιμοποιείται κυρίως στην Ευρώπη. Σημειώνοντας ότι η εθνική ταυτότητα σχετίζεται με τον πολιτισμό, ο de Varennes δήλωσε ότι η Τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα μπορεί να οριστεί ως εθνική, γλωσσική ακόμη και θρησκευτική μειονότητα.
Ο de Varennes δήλωσε ότι σε επίπεδο ΟΗΕ τα δικαιώματα των μειονοτήτων αναγνωρίζονται ως ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ο ΟΗΕ προσφέρει ισχυρότερη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, επισημαίνοντας παράλληλα την δυσάρεστη οπισθοδρόμηση που παρατηρείται στην Ευρώπη όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων. Δίνοντας συγκριτικά παραδείγματα από την Ευρώπη, ο de Varennes είπε ότι τα δικαιώματα της Γερμανικής μειονότητας στην Ιταλία προστατεύονται καλά, ενώ τα μειονοτικά δικαιώματα δεν αναγνωρίζονται στη Γαλλία.
Ο De Varennes υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ειδικά στα θέματα της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης όπως η εκλογή των δικών τους θρησκευτικών ηγετών, την εκπαίδευση στη μητρική Τουρκική γλώσσα σημειώνοντας πρόοδο σε αυτούς τους τομείς. Επισημαίνοντας ότι είναι φυσιολογικό και χρήσιμο να χρησιμοποιούνται οι Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, ο de Varennes τόνισε ότι είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι μηχανισμοί του ΟΗΕ. Ο De Varennes σημείωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει δειλή προσέγγιση στην αξιοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ και ως εκ τούτου είναι σημαντικό για την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης να εξετάσει τους διεθνείς μηχανισμούς όσον αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα.
Ο de Varennes δήλωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απομακρυνθεί από ορισμένους φόβους ότι η προστασία των μειονοτήτων θα αποδυναμώσει τη χώρα, συμβουλεύοντας παράλληλα την Ελληνική κυβέρνηση να προσεγγίσει την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων από μια θετική προοπτική και όχι ως απειλή για την εθνική κυριαρχία, αλλά ως έναν τρόπο σεβασμού των μελών των μειονοτήτων ως ισότιμων πολιτών.
Ο De Varennes επεσήμανε ότι η πολιτική μισαλλοδοξία αυξάνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνοντας το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποιούν τον εθνικισμό για να κατηγορήσουν τις μειονότητες, να τις μετατρέψουν σε αποδιοπομπαίους τράγους και να τις παρουσιάσουν ως απειλή.
Ο de Varennes υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να γίνουμε πολύ πιο ορατοί και αποτελεσματικοί στις δραστηριότητες άσκησης πίεσης και ότι μερικές φορές χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά η επιτυχία έρχεται στο τέλος. Ωστόσο ο de Varennes τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αντιληπτά τα δικαιώματα των μειονοτήτων πρέπει να αλλάξει, ότι αυτή τη στιγμή διανύουμε μια πολύ δύσκολη και εχθρική περίοδο και ότι είναι σημαντικό να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες γι’ αυτό.