Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’IN 6 HAFTALIK PARASI KALDI

YUNANİSTAN’IN 6 HAFTALIK PARASI KALDI

13
0

Ülkemiz Yunanistan’ın bu sefer çok fazla şansı kalmamış gibi görünüyor. Seçim sonrasında dönemde hükümet kurulamaması ve Troyka ile anlaşmanın tehlikeye girmesi ile her yerde ve değişik ülkelerde Yunanistan’ın sayılı günleri kaldığı konuşuluyor.

Dünya 2010’dan beri Yunanistan’ı kurtarmaya çalışıyor. Yunanistan’da geçmiş dönemdeki rahat hayatın acısı kriz ile birlikte halktan çıkarken, euro birliği üyesi ülkelerin hepsi de diken üzerinde. Kriz kahini Nouriel Roubini’nin Avrupa krizi için “ağır çekim tren kazası izliyoruz” açıklaması Yunanistan için gerçek oldu. Dünya bir ülkenin batışını ağır çekim olarak izliyor.

IMF ve AB’nin oluşturduğu Troyka’nın sürece el atması ile umutlar yeşerse de geçtiğimiz hafta yapılan seçimler sonrasında Avrupa Bankalar birliği, Almaya Maliye Bakanı gibi önemli mercilerden Yunanistan’ın Euro Birliğinin dışına çıkmasının büyük bir korku yaratmasına gerek olmadığı görüşleri artık çok daha net gündeme taşınıyor. En son geçtiğimiz Cuma Avrupa Bankalarının olası bir drahmiye geçiş senaryosuna geçiş planı için hazır olduklarını dile getirmeleri ile artık sürecin daha net gözler önüne gerilmesine neden oldular.

Yunanistan seçimleri sonrasında kemer sıkma planlarından bıkan halkın sesini aşırı sol parti Syriza’ya oy vererek duyurması ve seçim sonrasında bir haftada partinin oylarını arttırdığına dair haberler gelmesi radikal söylemlerle gündeme gelen Tsipras’ın önünün daha da açılmasına neden oldu.

Her ne kadar koalisyon hükümetini kurmayı başaramasa da Tsipras, seçim sonrasında moratoryum ilanını teklif etmesi Troyka’nın anlaşmalarının tanınmaması gerektiği yönündeki söylemleri geçtiğimiz hafta IMF/AB’den gelen 5 milyar euroluk kredinin 1 milyarının önemli bir sinyal olarak kesilmesine neden oldu. Troyka Haziran gözlemi içinYunanistan’a gitmeyi iptal ettiğini açıklaması da önümüzdeki ay gelmesi beklenen 11 milyar euroluk kredi diliminin akıbetini de daha bilinmez hala getirdi.

Yunanistan’ın temerrüdü yeniden gündemde, Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos ülkenin sadece 6 haftalık parası kaldığını açıkladı.

Para gelmezse sayılı günleri kalan Yunanistan’da Pangalos neo faşist parti Goldan Dawn’a da uyarıda bulundu.

Theodoros Pangalos halkın çoğunluğunun oy verme sürecinde çok garip ruh hali içinde olduğunu gözlendiğini dile getirirken, AB’nin ve Euro Birliğinin bir parçası olmayı sürdürmek istediklerini dile getirdi.

Pangalos, insanların Almanya’nın blöf yaptığını düşünmelerinin ve Yunanistan’sız Almanya’nın yapamayacağını düşünmesinin çok büyük hata olduğunu dile getirdi. Borçlarının ödeyebilmek için kendilerine para verilmeyeceğini kaydeden Pangalos çok ciddi bir iflas sürecine gireceklerini ülkenin çalışanların ve emeklilerin maaşlarını veremeyeceklerini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz