Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DAN SİLAHLANMAYA 10 MİLYAR EURO!

YUNANİSTAN’DAN SİLAHLANMAYA 10 MİLYAR EURO!

29
0

Yunanistan silahlanmaya 10 milyar euro harcayacak. Savunma Komisyonu tarafından onaylanan karara göre önümüzdeki 15 yıl içerisinde 10 milyar euroluk silah alımı gerçekleştirilecek.

Onaylanan 10 milyar euro’luk bütçenin silahlanmaya yönelik 650 proğram içinden öncelikli olan yakın gelecekte ulusun “Kalkan”ı olarak belirlenen 40 proğrama harcanacağı belirtiliyor.

10 milyar euro’nun, yeni savaş uçağı alımı hatta iki filo ile de sınırlı olsa dahi (40 savaş uçağı), bu uçakların silah, mühhimat, altyapı ve eğitimi için 2018 yılında başlayıp 2023 yılında tamamlanmasına kadar en azından 7 milyar euro gerektirecektir.

Unutulmamalıdır ki, bir önceki silahlanma proğramında F-16 uçaklarının modernizasyonu için harcama 405,08 milyon euro olarak belirtiliyordu, ancak 1,5 milyar euro’yu geçmesi bekleniyor.

Ancak leasing uygulamasına başvurulursa, aynen ilk 2 FREMM Fırkateylerinde olduğu gibi, 20 yıl boyunca yıllık 70 milyon euro ödenecek.

Ancak bu 10 milyar euro’nun az olduğunu proğramı hazırlayanlar da biliyor.

Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkilinin şunları söylediği ifade ediliyor.

“Biz ilk temel olarak gelecek 15 yıl boyunca belirli bir miktarı bağlıyoruz. Şu an ülkenin mevcut mali durumunun müsade etmesi ve yıllık silahlanma için sağlanan harcamanın yüzdesine göre belirledik. Bundan sonrası eğer ülkenin mali durumu iyileşirse, ulusal çıkarlarımız uğruna ek bütçe gerekirse bunun karşılanması siyasi liderlerin meselesidir.

Ancak şimdi gelecek 15 yıl için ne istediğimiz kaydedilmiş vaziyette ve acilen 50 öncelikli proğramlarımızın uygulanması için bu paraları bağlamış bulunuyoruz.

Şunu not etmemiz gerekiyor, Hava Kuvvetleri’ne ait 125 F-16C/D savaş uçaklarının modernizasyonu için bir önceki savunma bütçesinde onaylanan 1,9 milyar euro bu 10 milyar euro’nun içinde değil. Dolayısıyla da 13,5-14 milyar euro harcamadan bahsediyoruz.

Pratik alanda ülkenin silahlanma proğramlarına gelecek 15 yılda 20 milyar euro harcaması imkansız. En gerçekçi ve düzenli toplu rakam 25 milyardır, çünkü birçok silah sistemlerinde rakamlar yükseğe fırlamıştır.

Her ihtimale karşı aşırı derecede ulusal sorumsuzluğun tekrarlanmaması açısından bir tabanımız var. Önceki “rüşvet dağınıklık” yolsuzluklarla mücadelede, Yunan Silahlı Kuvvetleri bundan 18 ay önce dağılmanın eşiğine getirmiş, bugünkü durumda düşük kullanımda dahi çok zor ve toparlanması güç bir durumla karşı karşıyayız, ki gösteri ve resmi geçiş törenlerinin haricinde, operasyonel anlamda olması gerekirken.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz