Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DA YAŞAMAK MI İSTİYORSUNUZ?

YUNANİSTAN’DA YAŞAMAK MI İSTİYORSUNUZ?

24
0

Yunanistan’da yaşamak mı istiyorsunuz? Avrupa Birliği’ne bağlı 27 ülkenin birinde vatandaşlık hakkına sahipseniz sorun yok demektir. Bu 27 ülke vatandaşları için herhangi bir sınırlama/kısıtlama bulunmamaktadır.

Eğer ki, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Amerika, Kanada, Avustralya ya da diğer AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlığına sahipseniz Yunanistan’da yaşama/çalışma planları yapmadan önce bu yazıyı dikkatlice okumanız gerekiyor.

Yunanistan, ülkede yaşayan kişiler 4 farklı kategoride sınıflandırıyor:

Yunanistan’da doğmuş ve büyümüş olanlar

Yurtdışında yaşayıp ve yurda dönen yunanlar

AB vatandaşı olup yunan vatandaşı olmayanlar

Ve Türkiye’nin de dâhil olduğu AB vatandaşı olmayanlar

YUNANİSTAN’A GİRİŞ

Komşu Yunanistan’a giriş yapabilmeniz için 2 türlü vize bulunmaktadır. Vize başvurunuzu İstanbul, Ankara, ve İzmir yada Edirne’de bulunan Yunanistan Konsolosluklarından yapabilirsiniz.

1-Shengen (Şengen) Vizesi:

Yunanistan konsolosluklarından Shengen vizesi aldığınız durumda Shengen anlaşmasını imzalamış tüm Shengen ülkelerine giriş yapabilirsiniz.

Eğerki ilk defa Shengen anlaşmasına bağlı bir ülke için vize başvurusunda bulunuyorsanız bu durumda Shengen vizesi almanız konsolosluk yetkililerinin insiyatifine kalmış oluyor

 2-Yerel Vize:

Shengen vizesi dışında bir diğer vize çeşidi ise “Yerel Vize” bulunuyor. Bu “Yerel Vize” ile sadece Yunanistan’a giriş çıkış yapabiliyorsunuz. Genellikle öğrenci, iş için gelen, potensiyel göçmen olan kişiler için “Yerel Vize” veriliyor. Verilecek vizenin geçerlilik tarihi, genellikle ülkeye giriş yapma gerekçenize göre değişiyor.

2009 yılında Erasmus öğrencisi olarak Selanik’e gittiğimde başvuru yaptığım Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu bana “D” tipi yerel vize vermişti.

VİZE-ÇALIŞMA İZNİ VE OTURMA İZNİ

Yunanistan’a giriş yapmak, dolaşmak ve ülkeden çıkış yapmak için ihtiyacınız olan vizedir. Ülke içerisinde çalışmak ve oturmak için ise oturma izni ve çalışma iznine ihtiyacınız vardır.

Yunanistan’da oturma/çalışma izni almak

AB üye ülkesi vatandaşlığınız bulunmuyor ise Yunanistan’da yaşamak ve çalışmak için oturma&çalışma izin belgesine ihtiyaç duymaktasınız. Bunu alabilmek için ise birkaç seçenek bulunuyor:

1-Evlilik

Yunan vatandaşı olan bir kişi ile evlenmek, size en kısa yoldan oturma/çalışma izin belgesine açılan kapı olacaktır. Tabi bunun da bazı gereksinimleri buluyor. Öncelikle evlilik yapabilmeniz için ülkeye resmi yollardan vize alarak giriş yapmanız gerekecek. Sağlık sigortası gibi resmi birkaç belge ile evlilik yapabilmeye ve böylece geçici oturma/çalışma izin belgesine sahip olacaksınız. 6-12 ay süre içerisinde evliliğinizi gerçekleştirdiğiniz belediye yönetimi tarafından sahte mi yoksa gerçek bir evlilik mi olduğuna dair mülakkattan geçeceksiniz. Herşeyin yolunda gitmesi durumunda ilk olarak 5 yıllık oturma/çalışma izin belgeniz veriliyor. Yunanistan’da Evlilik yazısını okuyabilirsiniz.

2-Yatırımcı olun

AB vatandaşı olmayan fakat çalışacak eleman ile birlikte iş kurmak isteyen yatırımcıların;

Minimum 300.000 Euro sermaya belirtimi,

Yunan içişleri bakanlığı tarafından onaylanan iş planı

Personelin %30′unun yunan çalışanlarından oluşması koşuluyla 3 senelik oturma/çalışma izin belgesine sahip oluyorsunuz.

3-Yunanistan’da okuyan öğrenciler

Yunanistan’da değişim programları ile yada yunan üniversitelerinden birine okumaya gelecekseniz oturma izin belgesinin yanında part-time çalışma izin belgesine de sahip olabilirsiniz.

Fakat eğitiminizin bitmesinden sonra bu izin belgelerini sürekli izin belgelerine çevirememektesiniz. Bu noktada yeni fakültelere yelken açmak gibi bir hedefiniz yoksa ülkenize geri dönmek durumundasınız.

4-Diğer AB ülkesinde oturma/çalışma izni olup Yunanistan’a gelmek isteyenler

Diğer 27 AB üyesi ülkelerinden birinde oturma ve çalışma iznine sahip olupta Yunanistan’a gelmek isterseniz oturma izni konusunda sorun yaşamamaktasınız. Bu noktada çalışma iznine sahip olmak için yunan makamlarına başvurmalı ve çalışmak için gerekli izne sahip olmanız gerekmektedir. Eğer ki çalışmak istediğiniz şirket bu işlemleri sizin için yürütürse başvurunuz daha hızlı bir şekilde onaylanma ihtimali bulunmaktadır.

kaynak http://komsudaneoluyor.net/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz