Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DA TÜRKÇE’YE İLGİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

YUNANİSTAN’DA TÜRKÇE’YE İLGİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

14
0

Atina’daki ‘İstanbullular Kültür Derneği’nde “Yunanca Türkçe Dilbilgisi” kitabının tanıtımı yapıldı. Yunanistan’da yayınlanan birkaç Türkçe gramer kitabı arasındaki en önemli çalışmalardan biri olmaya aday kitap, Vasilis Dafnopatidis ve Hristina Şanlıoğlu tarafından hazırlandı.

Yunanistan’da son dönemde izlenme rekorları kıran Türk dizileri, Türkiye’nin yakaladığı kalkınma performansı ile ülkeyi kasıp kavuran ekonomik kriz, Türkçe’ye olan ilgide patlamaya sebep oluyor. Ülke genelinde art arda açılan dil kurslarında en fazla rağbeti Türkçe dili görürken, Türkçe öğrenmek isteyenlere yönelik kitap çalışmaları ile Türkçe öğreten internet sitelerine yoğun talep dikkat çekiyor. Atina’daki Perugia Yayınları, Yunanlara yönelik “Türkçe Gramer” kitabını geçtiğimiz günlerde piyasaya sürdü. Atina’daki ‘İstanbullular Kültür Derneği’nde yapılan kitap tanıtımına Türkiye’nin Atina-Pire Başkonsolosu Nurdan Altundaş, Muavin Konsolos Süalp Erdoğan, Atina Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nden öğretim görevlileri, Atina’daki Türkçe dil kurslarından öğretmenler, öğrenciler ve Türkçe’ye ilgi duyan yaklaşık 300 Yunan katıldı.

Perugia Yayınları ve Perugia Türkçe Dil Kursu sahibi Tina Zogopulu, yaptığı konuşmada, Yunanistan’da son dönemde Türkçe öğrenmeye karşı kayda değer bir ilgi ile karşılaştıklarını söyledi. Yunanca yazılmış Türkçe gramer kitabı boşluğunu bu çalışma ile büyük oranda giderdiklerinin altını çizen Zogopulu, Yunanların komşu Türk kültürünü daha yakından tanımak ve cazip iş olanakları sebebiyle Türk diline olan talepte patlama yaşandığına dikkat çekti. Zogopulu, Türkçe Dilbilgisi kitabının, yüzyıllarca birlikte yaşayan ve acı tatlı anları paylaşan iki halkın daha da yakınlaşmasına zemin hazırlayacağını söyledi. Kitabın yazarlarından Hristina Şanlıoğlu ise kitabın tanıtımına ilişkin bölümlerden örnekler sundu. Atina, Selanik, İstanbul ve Kıbrıs’tan 17 Yunan ve Türk akademisyen ile dil bilimcinin de katkı yaptığı “Yunanca Türkçe Dilbilgisi” kitabı, 327 sayfadan oluşuyor. Kitap, toplam 66 başlık altında Yunanlara Türkçe dilbilgisini öneklerle açıklıyor. Oldukça doyurucu bir içeriğe sahip olan kitabın önemli bir eksikliği doldurması bekleniyor.

Öğretmen ve şarkıcı Rodi Tomurcukgül, Türkçe ve Yunanca şarkı ile programa renk katarken, tanıtım katılımcılara Türk yemek ve tatlılarının ikram edilmesiyle sona erdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz