Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DA CAMİLER YIKILIRKEN TÜRKİYE’DE 170 YILLIK KİLİSE RESTORE EDİLİYOR

YUNANİSTAN’DA CAMİLER YIKILIRKEN TÜRKİYE’DE 170 YILLIK KİLİSE RESTORE EDİLİYOR

24
0

Yunanistan’da Osmanlı-Türk tarihi eserleri yıllarca restore edilmeyi beklerken yıkılmaktan kurtulamıyor, ancak Türkiye’de yapılan çalışmalarla kiliseler ve buna benzer tarihi eserler restore edilerek turizme ve dolayısıyla da gelecek nesillere kazandırılmaya devam ediyor.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesinde, 170 yıllık Ortodoks kilisesi restore ediliyor. Küçük kilise, restorasyonun ardından yılın belli dönemlerinde Yunanistan’ın Oniki Adalar Valiliği ile ortaklaşa düzenlenecek etkinliklerle hayat bulacak.

 

Muğla’da turizm sezonunu 12 aya yayma projeleri arasında yer alan, kültür turizmine yönelik olarak yöredeki tarihî yapıların restorasyon çalışmalarına ağırlık veriliyor. Bu kapsamda Peksimet köyündeki kilisenin restorasyonu için mimari projeler hazırlandı. Tanzimat döneminde, 1840 yılında yapıldığı tahmin edilen kilisenin restorasyon projesi maliyetinin yüzde 70’i Muğla İl Özel İdaresi, geri kalanı Turgutreis Belediyesi tarafından karşılanacak. İhale sonucu mimari projeler, Asar Restorasyon Mimarlık Ltd.Şti. tarafından hazırlanarak Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulacak. Onaylanmasının ardından restorasyonun yaklaşık maliyeti çıkarılarak çalışmalara başlanacak. Restorasyon tamamlandıktan sonra kilise, yörede yaşayanlarla yerli ve yabancı turistlere çeşitli etkinliklerle hizmet verecek.

 

Restorasyon proje müellifi Yüksek Mimar Meral Oğuz, kilisenin kesin yapılış tarihiyle ilgili bilgi bulunmadığını belirterek, “1840’larda yapıldığı tahmin edilmektedir. Dikdörtgen planlı, tek sahınlı plan şemasına sahip, birisi güneybatı, diğeri kuzeybatı cephesinde iki kapısı bulunmaktadır. Yapının apsis bölümü, mekânın içinden yaklaşık iki basamak seviyesinde yükseliyor. Apsis karşısındaki kuzeybatı cephesindeki kapının üzerinde, orta aksta mermer sütuna basan iki kemer mevcut. Kemerlerin üzerinde bir adet taş söveli yuvarlak pencere var. Yapı, iki çapraz kemerle oluşturulmuş iki simetrik haçvari tonozla örülmüştür. Tonozların üzeri bol miktarda tuğla tozu ve pirinciyle taş tozu ve pirinci karışımını içeren kireç esaslı harçla su geçirimsizliği sağlanarak sıvanmıştır. Tonozlu üst örtüsünde ön cepheye de yansıyan, boylu boyunca uzanan ciddi yapısal çatlaklar bulunuyor. Müdahale tam zamanında yapılıyor, biraz daha geç kalınsaydı basit yöntemlerle halledilemeyecek hasarlar oluşabilirdi.” dedi.

 

Bir yapının veya şehir dokusunun onarılıp sağlıklılaştırılmasının, insan sıcaklığına kavuşmasıyla mümkün olduğunu vurgulayan Oğuz, “Doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerle dolu yöremizde turizm hareketlerinin çeşitlendirilmesi ve sezonun 12 aya yayılması günümüzde önemli hale gelmiştir. Bunun için modern yapılar yerine, yörenin mimari, sanatsal ve estetik değerlerini üzerinde barındıran, yaşadığı devrin sosyal, ekonomik, mimari özelliklerini yansıtan, bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yapıların turizm amaçlı değerlendirmesi ve çevresine de örnek olması amaçlanmaktadır. Peksimet köyü silueti içinde çevresiyle birlikte korunmuş bir bütünlük arz eden ve kente hâkim bir konumda yer alan söz konusu yapı için bu anlamda sosyal, kültürel ve turistik fonksiyonlar öngörülmüş olup kültür nitelikli turizme katkı vermesi hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.

 

Peksiment Köyü Muhtarı Adnan Süzen de âtıl durumdaki klisenin restore edilmesinden çok memnun olduklarını belirterek, kültür turizminde kullanılmasını istedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz