Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DA HALK SANDIK BAŞINA GİDİYOR

YUNANİSTAN’DA HALK SANDIK BAŞINA GİDİYOR

11
0

“Yunanistan’da halk bugün, ilk turu 18 Mayıs’ta yapılan yerel seçimlerin ikinci turu ve Avrupa Parlamentosu’nda (AP) ülkeyi 5 yıl süreyle temsil edecek milletvekillerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor.

Oy verme işlemi, ülke genelinde saat 07.00’de başla, ve 19.00 itibarıyla sona erecek. Sandıkların kapatılmasından sonra başlayacak olan oy sayımının ilk sonuçlarının, saat 22.00’den itibaren açıklanması bekleniyor.

Yunanistan’ın AP’de sahip olduğu 21 sandalyenin sahiplerinin ve ikinci tura kalan 12 bölge başkanı ile 221 belediye başkanının belirleneceği seçimlerde, kayıtlı 9 milyon 871 bin 733 seçmen, yaklaşık 22 bin 500 sandıkta oy kullanacak.

Batı Trakya’da, İskeçe’deki Mustafçova (Miki) Belediyesi ile Rodop ilindeki Kozlukepir (Ariana) Belediyesinde Türk başkan adayları kendi aralarında, Yassıköy (İasmos) Belediyesinde ise İsmet Kadı, ikinci turda Yunanlı aday Kiriakos Amucas ile yarışıyor. İkinci tur seçimlerde, çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Yassıköy Belediyesinde seçimleri İsmet Kadı’nın kazanması durumunda Batı Trakya’da üç Türk belediye başkanı olacak.

Yassıköy Belediyesi’nde geçen pazar günü yapılan seçimlerde, aday listesinde Türk adayların da bulunduğu Amucas, oyların yüzde 39,59’unu alarak birinci olmuş, İsmet Kadı yüzde 34,26 ile ikinci, diğer Türk aday Erdoğan Sait ise yüzde 26,15 ile üçüncü sırada yer almıştı.

YASSIKÖY BELEDİYESİNE TÜRK BAŞKAN

Bu sonuçların ardından şimdi ikinci turda iki Türk aday Erdoğan Sait ve İsmet Kadı seçmenlere hedefi gösterdiler ve Türk seçmenlerden İsmet Kadı’ya oy kullanmalarını istediler.

Gümülcine Belediyesi’nde ise Belediye Başkanı Yorgos Petridis toplam oyların yüzde 56,11’ni alarak ilk turda yeniden seçilirken, Türk Azınlık Belediye Meclisine 13 üye seçti. Gümülcine Belediye Meclisi’nde önceki dönem de 6 Türk üye bulunuyordu. Öte yandan, yerel seçimlerin birinci turunda belediye başkanı seçemeyen İskeçe’de, ilk tur sonuçlarına göre, 3 Türk Belediye Meclisi’ne girmeye hak kazandı. Pazar günkü seçim sonuçlarına göre bu sayının 7 ya da 9 olması bekleniyor.

AP seçimleri

Yunanlı seçmenler pazar günü ikinci tur yerel seçimlerle birlikte ülkenin Avrupa Parlamentosu’ndaki 21 sandalyesinin sahiplerini belirlemek üzere de oy kullanacak. Aralarında Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi’nin (DEB) de bulunduğu 42 partinin yer aldığı seçimlere, son dönemdeki siyasi tercihleri nedeniyle büyük oy kaybına uğrayan koalisyon hükümetinin küçük ortağı PASOK, bir grup solcu aydının ve PASOK’tan ayrılan bazı güçlü isimlerin katılımıyla oluşturulan “Elia” (Zeytin) adlı siyasi hareket ile katılıyor.

Batı Trakya’da merhum Doktor Sadık Ahmet tarafından 1999’da kurulan ve ilk kez bir seçime katılan DEB’in milletvekili aday listesinde tamamı Türk 38 aday bulunuyor.

Yunanistan’ın daha önce AP’da 22 olan sandalyeleri 2009 seçimlerinde PASOK 8, ND 8, KKE 2, LAOS 2, SYRİZA 1 ve Yeşiller 1 olarak dağılmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz