Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DA ASKERLER SAHAYA İNDİ, MİLLİYETÇİLİK HIZLA YÜKSELİYOR

YUNANİSTAN’DA ASKERLER SAHAYA İNDİ, MİLLİYETÇİLİK HIZLA YÜKSELİYOR

21
0

Atina’da Pazar günü büyük bir gösteri düzenlenecek. SYRIZA dışında neredeyse tüm partilerin, Kilisenin, emekli askerlerin ve aşırı sağcıların katılacağı milliyetçi mitingde Makedoya (FYROM) Cumhuriyeti’nin “Makedonya” adından vazgeçmesi talep edilecek.

Yunanistan’ın, kuzey komşusu Makedoya (FYROM) Cumhuriyeti’nin “Makedonya” adından vazgeçmesi için düzenlenen bu gösteride iktidar partisi radikal sol SYRIZA dışında hemen bütün siyasi partiler, Yunan kilisesinin din adamları, emekli askerler ve faşistlerin Altın Şafak partisi de yer alıyor.

“Makedonya Helendir (Yunandır) Helen kalacak” sloganlarının atılacağı dev gösteriye, ülkenin dört bir köşesinden Atina’ya akın eden yüzbinlerin katılması bekleniyor.

Yunanistan’ın, Makedonya (FYROM) Cumhuriyeti’yle arasındaki bu isim ihtilafı 1992’de bu ülkenin, Yunanistan’ın kendi antik tarihi ve kültürü ile eş tuttuğu “Makedonya” ismi altında bağımsızlığını ilan etmesiyle başladı.

Yunanistan’dan dil ve kimlik tanımı değişikliği talebi

Makedonya (FYROM) Cumhuriyeti’nde yeni seçilen hükümet ise Yunanistan ile arasındaki bu isim ihtilafını gidermek amacıyla müzakere masasına oturmayı kabul etti. İyi niyetini göstermek amacıyla da Üsküp’teki hava alanının “Yunanlıların atası” olarak kabul edilen “Büyük İskender” adını değiştirmeye karar verdi.

Makedonya (FYROM) Cumhuriyeti’nin ılımlı yeni Başbakanı Zoran Zaev, isim ihtilafının giderilmesiyle Makedonya (FYROM) Cumhuriyeti’nin AB ve NATO üyeliğini sağlamayı amaçlıyor.

Yunanistan ise Makedonya adından vazgeçmediği sürece bu küçük ülkenin AB ve NATO üyeliğini veto etmeyi sürdüreceğini açıklıyor.

Ancak Yunanistan, bu ülkenin yalnız adını değiştirmesini değil “Makedon” adı verilen milli kimliğini, “Makedonca” adlı -ancak aslında Slav kökenli olan- dilinin adını ve anayasasında yer alan “toprak talepleriyle” ilgili maddelerini de değiştirmesini talep ediyor.

Dışişleri Bakanı Kocias’a sağcılardan mermili tehdit

Yunan milliyetçiliğinin arttığı bu günlerde Makedonya’yla müzakere masasına oturan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’a tehdit mektupları gönderiliyor. Kocias’a gönderilen “sana ve ailene 3 mermimiz var” şeklindeki tehdit mektubunda Kocias’ın bu müzakere masasında içinde “Makedonya” kelimesinin geçeceği hiç bir anlaşmaya imza atmaması talep ediliyor.

Başbakan Aleksis Çipras’ın ise milliyetçilik karşıtı tutumuna rağmen bu dev gösteri karşısında sessizliğini koruyor. Hükümet ortağı ANEL Bağımsız Yunanlılar Partisi’nden ise çatlak sesler geliyor. Hükümetten çekilmeleri dahi konuşuluyor.

Selanik’te yüzbinlerin katılımıyla gerçekleşen dev gösteriden sonra, yarın 4 Şubat 2018 Pazar günü Atina’da gerçekleşecek olan büyük gösteri, bir bakıma Başbakan Çipras hükümetinin geleceğini yakından ilgilendiriyor. Dolayısıyla Yunanistan’da önümüzdeki haftalar ve aylarda önemli gelişmeler yaşanacağa benziyor.

Emekli askerler ayaklandı!

Selanik gösterisinde yüzbinlere seslenen emekli Kara Kuvvetleri komutanı Fragulis Fragos yaptığı konuşmasıyla Yunanistan’da taşları yerinden oynamasını sağladı. Kilise desteğini yanına alan emekli “Örümcek Paşa” lakaplı general Fragulis Atina gösterisinin de öncülerinden olduğu biliniyor.

“Örümcek Paşa”ya bir destek te yine Kara Kuvvetleri emekli komutanlarından Konstantinos Ziazias’tan geldi. Gösteri öncesinde yayınladığı yazılı bildiride adeta hükümeti “duvara dayarken, halkı da ayaklanmaya” davet ediyor. Ziazias, “Ulusumuzun onuru ve haysiyetini korumak üzere herkes Atina toplantısına” diyerek halkı gösteriye davet ediyor.

Anlaşılan o ki, Çipras ve Kocias’ın “Makedonia” ismi görüşmeleri Yunanistan’da taşları yerinden oynatı ve sular bulandı.   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz