Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN, GÜNEYDOĞU AVRUPA VE AKDENİZ’DE SAVUNMA İŞBİRLİĞİNDEN ASKERİ İTTİFAKA DOĞRU GİDİYOR

YUNANİSTAN, GÜNEYDOĞU AVRUPA VE AKDENİZ’DE SAVUNMA İŞBİRLİĞİNDEN ASKERİ İTTİFAKA DOĞRU GİDİYOR

24
0

Yunanistan, bazı ülkelerle birlikte Güneydoğu Avrupa ve Akdeniz’de savunma işbirliğinden askeri ittifaka doğru gidiyor.

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde bazı ülkelerin katılımıyla savunma işbirliğinden askeri ittifaka doğru giderken bölgenin stratejik dengesini de değiştirmeyi amaçlıyor. Tabii ki bu yeni ittifak oluşumu Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.

İlk adım geçtiğimiz günlerde çok uluslu katılımla ilk defa gerçekleştirilen “İNİOHOS 2018” (ΗΝΙΟΧΟΣ 2018) askeri tatbikatla atıldı. Çok uluslu “İNİOHOS 2018” (ΗΝΙΟΧΟΣ 2018) hava tatbikatının kapanış törenine katılmak üzere, Mora’da bulunan Andravida Hava Üssü’ne giden Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos burada yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Törene ABD’nin ve İngiltere’nin Büyükelçilerinin yanı sıra diğer ülkelerin de Büyükelçileri katıldı. 

Kammenos, Yunanistan’ın Güneydoğu Avrupa ve Akdeniz bölgesinde Bulgaristan, Romanya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün gibi ülkelerin katılımıyla yeni bir askeri ittifakın oluşumuna önderlik yaptığı sinyalini verdi.

Savunma Bakanı Panos Kammenos törende yaptığı konuşmada özetle şunları dile getirdi.

“Büyük istikrar eksenini inşa ediyoruz”

“Belki ilk defa sadece Avrupa Birliği ve NATO’dan müttefik ülkelerin katıldığı bir tatbikatı izliyoruz, ancak Güneydoğu Akdeniz’den, Yunanistan’ın ikili savunma bağlarını çok kuvvetlendirdiği ve güçlendirmeye devam edeceği ülkeler de katılıyor.

Bu büyük istikrar eksenini, Balkan ülkeleriyle kuzeye doğru, Bulgaristan ve Romanya, güneye doğru Ortadoğu ülkelerinden İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün vs ülkelerle birlikte inşa ediyoruz.

Hava Kuvvetlerimizin personelini, komutanlarını, subaylarını, astsubaylarını ve havacı erleri gerçekten mükemmel bir organizasyondan dolayı kutlamak istiyorum.

Koordinasyonu organize eden Genelkurmay Başkanlığı’na özellikle teşekkür ediyorum. Bu tatbikatta koordinasyonu organize eden Kara Kuvvetleri ve Donanma komutanlarına da teşekkür etmek istiyorum. Özel hava koşulları nedeniyle de Yunanistan, askeri hava eğitiminin merkezi olabileceğini bu tatbikatta kanıtlamıştır.

Hedefimiz bu. Mora Yarımadası’ndaki Hava Kuvvetleri’nin en büyük askeri eğitim merkezinin oluşturulmasını duyurmak üzere çok yakında müttefik ve dost ülkelerin Hava Kuvvetlerini davet etme pozisyonunda olmayı umuyoruz.

Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Büyükelçilere ve bu tatbikatı takip eden tüm medya kuruluşlarına da teşekkür ediyorum.”

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz