Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANLILAR ÖZEL OKULLARA DEVAM EDEN ÇOCUKLARINI DEVLET OKULLARINA KAYDIRIYOR

YUNANLILAR ÖZEL OKULLARA DEVAM EDEN ÇOCUKLARINI DEVLET OKULLARINA KAYDIRIYOR

17
0

Yunanistan’da ekonomik kriz sebebiyle gelirleri azalan aileler, özel okullara devam eden çocuklarını devlet okullarına kaydırıyor. Araştırmaya göre özel okullar yüzde 35’lik öğrenci kaybı yaşarken, düşüşün önüne geçebilmek için yüzde 20’yi aşan indirimler uyguluyor.

Yunanistan’da 3 yıldır devam eden ekonomik kriz, şimdiye kadar çocuklarını özel okullara gönderen ailelerin zorunlu olarak devlet okullarına dönüş yapmalarına sebep oldu. Yüzde 20 ile 30’a varan indirimlere rağmen öğrenciler özel okulları terk ediyor. 952 ailenin katıldığı bir araştırmaya göre ailelerin üçte biri (yüzde 35,6) maaşlarının kesilmesi ve ülkedeki hayat koşullarının zorlaşması nedeniyle, çocuğunu veya çocuklarını mecburen devlet okuluna göndermek zorunda kalacağını beyan etti. Devlet okulunu ciddi şekilde düşünen ancak bunu henüz hayata geçirmeyenlerin oranı ise yüzde 31,2. Geriye kalan yüzde 33,1’lik kesim ise çocuklarını özel okullardan almayacağını kaydetti. Bu ailelerden yüzde 29’u başka giderlerden kesmeyi düşünürken, yüzde 4,1’i ise krizden hiç etkilenmediğini belirtti.

Diğer taraftan özel okul sahipleri bu sene kayıtlarda yüzde 6’ya varan düşüşlerin yaşandığını bazı okullarda ise bunun yüzde 10’a ulaştığını ifade ediyor. Yunanistan’da bugün özel okullara devam eden öğrenci sayısı 67 bin. Bu sayı 2010-2011 döneminde 73 bin 700, 2011-2012 döneminde ise 70 bin 519 olmuştu. Düşüşün büyük kısmı başkent Atina’da değil, Selanik’te yaşandı.

Özel okullar öğrenci sayısında daha büyük azalma olabilecekken kampanyaların buna fren koyduğunu düşünüyor. Buna göre taşradaki özel ana okullarının yıllık ücreti bin 160, ortaokul ve liseler ise 10 bin Euro, Attika’da ise ana okulları 2 bin 200, ortaokul ve lise ücretleri ise 11 bin 230 Euro civarında seyrediyor.

Krizden dolayı okul ücretlerinin 2010 yılından bu yana sabit kaldığı belirtilirken, okullar yüzde 20’yi aşan varan indirimler yaparak kayıpları en aza indirmek için çaba gösteriyor. Ödemelerde faizsiz taksit ve kredi kartı ile ödeme gibi kolaylıkların yanısıra bedava servis hizmeti de verilebiliyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz