Ana Sayfa Yunanistan Haber Yunanistan’ı Hareketli Bir Ocak Ayı Bekliyor

Yunanistan’ı Hareketli Bir Ocak Ayı Bekliyor

6
0

2020 yılının ilk günlerinden itibaren Yunanistan’ı hareketli bir Ocak ayı bekliyor.

Yunanistan’ı hareketli bir Ocak ayı bekliyor. 2020 yılının ilk günlerinden itibaren Yunan hükümetinin önceliklerinden ilki, Ankara-Libya arasında imzalanan Mutabakat Zaptı’nı önlemek için sınır içinde ve dışında diplomatik maraton koşmaya hazırlanıyor. Yunanistan’ın tek hedefinin Mutabakat Zaptı’nın geçersiz sayılması için diplomatik bir savaş vermek. Bunun için de yeni yılın ilk günlerinin başlamasıyla birlikte Başbakan Miçotakis ve hükümetini hararetli günler bekliyor.

Başbakanlık diplomatik personeli, Dışişleri Bakanı Nikos Dendia’nın çalışma arkadaşları ve birkaç Büyükelçi ve kıdemli askeri personel, bu gece günün saatini değiştirerek en az birkaç saat aile sıcaklığını hissetme fırsatı bulacak. Çünkü onları yarın sabahtan itibaren yoğun ve yorucu bir iş temposu bekliyor.

Başbakan Kiriakos Miçotakis’in ajandasında Ocak ayının ilk altı günü yoğun bir diplomatik  trafiğin yaşanmasını içeriyor ve bu süre yeterli olmayınca da daha fazlası da eklenebilir.

Öncelikle, 2 Ocak Perşembe günü, Yunan hükümeti, İsrail ve Kıbrıs Rum Kesimi ile birlikte 1.900 kilometrelik uzun mesafeli doğal gaz “East Med” boru hattının anlaşmasını imzalayacak. “East Med” boru hattı İsrail’den başlayacak, Kıbrıs Rum Kesimi’nden ve sırasıyla da Yunanistan’dan geçerek İtalya üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. Bilindiği üzere Türkiye günler öncesinden buna karşı olduğunu açıkça ifade etmişti.

4 Ocak Çarşamba günü Kahire’de Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır arasında yapılacak üçlü toplantıda, Doğu Akdeniz’deki enerji konuları ve daha geniş bölgede güvenlik konuları ele alınacak ve bir yol haritasının benimsenmesi bekleniyor. Bu toplantıya Fransız Hükümeti’nden, Kıbrıs Rum Kesimi’ne ait olan deniz bölgelerinde hidrokarbon çıkarılmasıyla ilgilenen Total şirketinin çıkarlarını korumakla ilgilenen temsilcilerinin de hazır bulunacağını belirtiliyor.

7 Ocak Cumartesi günü, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ABD Başkanı Donald Trump ile özel bir görüşme için Beyaz Saray’da olacak. Yapılacak olan toplantıda bölgedeki gelişmeler, Yunanistan’ın silah sistemlerinin modernizasyonu, yüksek düzeyde yakın işbirliği anlaşmaları.

Ertesi gün, yani 8 Ocak Pazar günü, Yunanistan ve Mısır arasında, Münhasır Ekonomik Bölge’nin belirlenmesini hızlandırmak amacıyla teknik heyetler arasında bir toplantı yapılacak. Gerçek şu ki, MEB’i Kahire hükümetiyle yakın gelecekte kurmak kolay bir iş olmayacak, Yunanistan da bunun farkında, çünkü Mısır hükümeti de Ankara’nın hareketlerini ve itirazlarını dikkate almak zorundadır. Yunanistan da bunun farkında. Kısacası Mısır hükümeti Yunanistan’a şunu söyleyecektir, “ilk önce siz Ankara’yla anlaşın sonra biz buradayız.”

Güneydoğu Akdeniz Gazı EatMed Gaz Forumu, 15 Ocak Pazar ve 16 Ocak Pazartesi günleri Mısır’ın başkentinde gerçekleştirilecek. Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Kostis Hacidakis’in de belirttiği gibi bu forum “bir işbirliği örgütü olma eğiliminde”. Toplantıya Mısır, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail, Ürdün ve Filistin Yönetimi temsilcileri katılacak.

Son olarak, 29 Ocak Pazar günü, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye’ye karşı çıkışlarıyla bilinen Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile resmi olarak görüşmek üzere Fransa’nın Champs Elysees’te olacak. Tabii ki, görüşmenin odak noktası Atina ile Paris ve Ankara arasındaki ilişkiler ve Yunanistan ile Fransa arasındaki çok düzeyli askeri işbirliği olacak.

İşte Atina hükümetini bu denli yoğun bir iş temposu bekliyor. Atina, bu yukarıdaki sıralanan programlanmış görüşme ve işbirliği toplantılarının haricinde, iç ve dış diplomaside ve siyasette yaşanabilecek olumlu ve olumsuz gelişmelerle de mücadele etmek zorunda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz