Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DAN TÜRKİYE BİZİ İZLİYOR İDDİASI

YUNANİSTAN’DAN TÜRKİYE BİZİ İZLİYOR İDDİASI

23
0

NATO’nun Ege’deki devriye görevine 2 Türk gemisini dahil etmesi iddiaya göre Atina yönetimini rahatsız etti. Yunanistan NATO’dan sınırların netleşmesini talep etti.

Atina yönetiminin, NATO’nun Ege’deki mülteci geçişlerini engellemek için başlatacağı devriye görevine 2 Türk gemisinin dahil olmasından rahatsızlık duyduğu öne sürüldü. Yerel basında çıkan haberlere göre misyonun komutasını üstlenen Alman Tuğamiral Jörg Klein, Kanada’nın göndereceği HMCS Frederiction fırkateyni yerine Türkiye’nin Gaziantep fırkateynini geçirmesi üzerine, Ege’de NATO misyonuna katılan gemi sayısı ikiye çıktı. Barbaros ve Gaziantep fırkateynlerinin Yunan adalarına yakın bölgelerde dolaşması, Atina’da tepkiye yol açtı. Yunan yetkililer, Türk gemilerinin NATO misyonunu gerekçe göstererek Ege’de diledikleri yerde seyretmelerini eleştirdi.

‘TÜRKLER YÖNLENDİRİYOR’

Atina tarafı, NATO misyonunun görev bölgelerinin bir an önce belirlenmesini ve Türk gemilerinin Yunan adalarının batısında dolaşmasına son verilmesini istediği kaydedildi. NATO’nun bahsi geçen bölgelerin sınırlarını bu ay sonuna kadar belirlemesi bekleniyor.

Öte yandan Yunan basını, Türk Sahil Güvenliği’ne bağlı devriye botlarının göçmen teknelerinin Ege’yi geçerek Yunan adalarına varmalarına izin verdiğini öne sürdü. Son olarak geçtiğimiz perşembe günü, Türk Sahil Güvenliği’nin eşlik ettiği bir mülteci botunun Inousses (Koyun) Adası’na yanaştığı iddia edildi. Yunan yetkililer, Ocak-Şubat ayları arasında Meis Adası’na çıkan mülteci sayısındaki artışın da, Türk tarafının göçmenleri bu adaya yönlendirmesinden kaynaklandığını savundu.

İSİM KRİZİ ÇIKMIŞTI

NATO’nun Ege Denizi’nde üstlendiği devriye misyonu, ilk kez kriz yaşamıyor. Misyonu üstlenen NATO Deniz Gücü ‘SNMG2’nin komutanı Tuğamiral Jörg Klein’ın, devriye görevi icra edilecek bölgelere Platon ve Aristo gibi antik Yunan filozoflarının isimlerini vermesi, Ankara’nın tepkisine yol açmıştı. Klein, Ankara’nın, bölge isimlerinin değiştirilmesi talebine olumlu cevap vermiş ve devriye bölgelerine ‘A1’, ‘A2’ gibi sayı ve harflerden oluşan isimler vermişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz