Ana Sayfa Batı Trakya Haberler YUNANİSTAN’DA SAĞLIK HİZMETLERİ DURMAK ÜZERE

YUNANİSTAN’DA SAĞLIK HİZMETLERİ DURMAK ÜZERE

15
0

Yunanistan’da mali kriz nedeniyle devlet desteği önemli oranda kesilen hastanelerdeki sağlık hizmetleri durma noktasına geldi.

Yunanistan Sağlık Bakanı Panayotis Kurublis parlamentoda yaptığı bilgilendirmede, ülkenin sağlık sisteminin trajik bir durumda bulunduğunu ifade ederek, hükümetin Yunanistan Sağlık Hizmetleri Sağlama Organizasyonu’nun (EOPYY) yapısında, hastanelerde ve ilaç satın alımlarında köklü değişiklikler yapma yönüne gideceğini açıkladı.

BÜYÜK BORÇ

EOPYY’nin, sosyal güvenlik kurumlarının ödeme yapmaması nedeniyle hastanelere gerekli finansmanı sağlayamadığını belirten Kurublis, EOPYY’nin hastanelere ve ilaç şirketlerine olan borcunun 4,4 milyar euro civarında bulunduğu bildirdi.

KABUS HALİNE GELDİ

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, EOPYY ve kamuya ait sağlık kurumlarının ilaç şirketlerine ve işbirliği yaptığı özel kurumlara olan büyük borçları nedeniyle ülkenin sağlık sistemindeki kötü durumun kabus haline geldiği ifade edilirken, hastanelerin doktor ve sıhhi malzeme eksikliği nedeniyle güvenlik sınırının altında faaliyet gösterdiği belirtildi.

SÜREKLİ ARTIYOR

Yunanistan Tabipler Birliği Başkanı Mihalis Vlastarakos ise, EOPYY’nin sağlık kurumlarına olan ödenmemiş borçlarının ve vadesi dolmuş ödemelerin sürekli arttığını belirterek, ülkenin sağlık sistemini “patlamaya hazır bir saatli bombaya” benzetti.

EKONOMİK KRİZ YOKSULU VURDU

Diğer yandan, Yunanistan’da, 5 yıldır süren ekonomik kriz ülkedeki sosyo ekonomik dengelerde köklü değişikliklere neden olurken, en zenginler ve en yoksullar arasındaki gelir uçurumu daha da arttı.

ZENGİN DAHA ZENGİN OLDU

Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) 34 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre, 2014 yılında en büyük eşitsizlik Yunanistan’da yaşandı ve yoksullar daha yoksul, zenginler ise daha zengin oldu.

HER YIL YÜZDE 8 KAYIP

Yunan basısında yer alan OECD raporunda, Yunanistan’da 2007’de yüzde 11 olan yoksulluk oranının 2014’te yüzde 32’ye yükseldiği, ülkenin gayrisafi milli hasılasının önemli bölümünü kontrolü altında tutan yüzde 2’lik oranın ise yüzde 10’a çıktığı bildirildi. Raporda ayrıca, Avrupa’da 2007-2011 yılları arasında birçok ülkedeki ailelerin yıllık geliri ortalama olarak aynı düzeyde kalırken, Yunan aileler ise, maaşlardaki kesintiler ve ağır vergiler nedeniyle her yıl gelirlerinin yüzde 8’ini yitirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz