Ana Sayfa Yunanistan Haber Yunanistan’da 15-17 Yaş Arası Çocuklar İçin Aşı Platformu Açılıyor

Yunanistan’da 15-17 Yaş Arası Çocuklar İçin Aşı Platformu Açılıyor

4
0

Yunanistan’da 15-17 yaş arası çocuklar için aşı platformu önümüzdeki hafta açılacak.

Ulusal Aşı Komitesi Başkanı Maria Theodoridu, ülkedeki aşıların seyri hakkında öğleden sonra verdiği brifingde belirttiği gibi, önümüzdeki hafta içinde 15 ila 17 yaş arasındaki ergenlerin koronavirüs aşısı yapmalarına olanak sağlayan platformunun açılacağını belirtti. Theodoridu, ancak bunun yalnızca ebeveynlerin rızasıyla gerçekleşeceğini ifade etti.

Ulusal Aşılama Komitesi Başkanı Maria Theodoridu’nun açıkladığı gibi, dünya çapında geçerli olan verileri inceledikten sonra, komite üyeleri Yunanistan’da 15-17 yaş arası çocukların aşı yaptırmalarının yararlı olduğunu düşündükleri belirtiliyor.

Bayan Theodoridu, kronik hastalıkları olan çocuklara özel atıfta bulundu ve aşılamanın onlara koruma sağlayacağını söyledi. Ayrıca ergenlerin aşılanmasıyla birlikte, herhangi bir nedenden dolayı aşılanmamış olan yaşlıların da korunacağını söyledi. Kullanılacak aşılar ise mRNA olduğunu belirtti.

mRNA aşı ne demek?

mRNA aşısı genetik yoldan etki eden ve daha kısa sürede üretilebilen bir aşı. Bu aşı insanlarda yeni uygulanan bir teknolojiyle hazırlanıyor. Çalışmalarda erken dönemde antikor ve hücresel bağışıklık geliştirme konusundaki sonuçları başarılı, ancak orta ve uzun vadede sonuçları bilinmiyor. Bunun nedeni de salgında mRNA yöntemiyle ilk kez kullanılıyor olması. Mesajcı RNA, sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifreyi taşıyan bir moleküldür. mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi taşır.

Avrupa’da her ülkenin çocukları ve ergenleri aşılamak için kendi stratejisi vardır. Temel kontrol sorunu sonuçlarına göre, perikardit vakaları görüldüğü ve 6 milyon aşıda 250 hafif perikardit vakası rapor edilmiştir ve bunun da aşıların faydalarını ortadan kaldırmadığı rapor ediliyor.

Delta mutasyonu

Ulusal Aşılama Komitesi Başkanı Maria Theodoridu, yaz sezonunun verilerde bir değişiklik getiren tehdit edici Delta mutasyonunun gölgesinde kaldığını söyledi. Ancak şu aşamada hastalığın ciddiyetine gelince, hafif olup olmadığını söylemek için henüz çok erken olduğunu dile getirdi. Theodoridu, Delta mutasyonuna karşı koruma ile ilgili olarak, mevcut dört aşının hepsinin oldukça etkili olduğunu vurguladı.

Theodoridu, tek dozla korumanın sadece %33 olduğunu ve bu nedenle her iki dozun da yapılmasının önemli olduğunu belirterek, aynı zamanda koruma önlemlerine de uyulması gerektiğini vurguladı.

Aşısız kalan nüfusun 18 yaşın altındaki kişiler olduğunu belirten Theodoridu, çocukların ve ergenlerin küçük ama gerçek bir hastalık riskine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz